Moškatna hobotnica pod črepnjo

Čas priprave: 70 min

Zahtevnost:

Moškatna hobotnica pod peko

Sestavine:

  • moškatna hobotnica
  • krompir
  • čebula
  • oljčno olje
  • rožmarin
  • sol
  • peteršilj
  • strok česna

Postopek:

Črepnja je starodavni pripomoček za pečenje, ki so ga uporabljali že Iliri 2000 let p. n. š. Nekoč lončen pokrov, črepnjo, so danes zamenjale pločevinaste ali litoželezne različice.

Ponudba moškatnih hobotnic je najbogatejša pozno poleti in jeseni. 2 do 3 kg celih, očiščenih moškatnih hobotnic damo v lonec brez vode. Dušimo jih toliko časa, da spustijo vijolično tekočino, ki jo prihranimo za omako. 2 kg krompirja in dve večji čebuli olupimo in zrežemo na četrtine.

V  naoljen pekač položimo cele kuhane hobotnice in vejico svežega rožmarina ter jih prekrijemo s krompirjem in čebulo. Solimo zmerno, saj so hobotnice slane. Pekač položimo na razgreto podlago ali trinožno stojalo, pod katerega natresemo malo žerjavice, ga pokrijemo s črepnjo in nanjo naložimo žerjavico. Pečemo približno 40 min, nato črepnjo odstranimo in hobotnice dvignemo na krompir ter pečemo še 30 min. Tako se bodo hobotnice lepo zapekle, ne da bi se izsušile.

Med pečenjem pripravimo omako.

Tekočino, ki je ostala v loncu, pokuhamo, da se zgosti. Dodamo 50–100 ml oljčnega olja, šopek nasekljanega peteršilja in štiri strte stroke česna ter še malo pokuhamo.

Pred serviranjem z gosto omako pokapljamo krompir in moškatne hobotnice.

Podobni recepti

Moškatna hobotnica po ribiško na črnem krožniku

Moškatna hobotnica po ribiško

Ko osvojite ta recept, bodo okusne lokalne hobotnice postale del vašega stalnega repertoarja.