Moškatna hobotnica po ribiško

Čas priprave: 45 min

Zahtevnost:

Moškatna hobotnica po ribiško na črnem krožniku

Sestavine:

  • 6 lokalnih moškatnih hobotnic,
  • 2 čebuli,
  • 3 žlice oljčnega olja,
  • 1 dl belega vina (malvazija),
  • morska sol,
  • sveže zmlet črni poper
  • mleta sladka rdeča paprika,
  • 2 stroka česna,
  • 3 vejice peteršilja,
  • 2 vejice mladega rožmarina

Postopek:

Hobotnice je najbolje kupiti že očiščene in zamrznjene. Ko hobotnici odstranimo drobovje skupaj z usti, jo je najbolje zamrzniti, saj se bo tako skuhala in zmehčala veliko hitreje, na okus pa zamrzovanje pri hobotnici nima vpliva.

Ko se hobotnice odmrzujejo, čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Posteklenimo jo na olju v večjem širokem loncu. Še preden začne rjaveti, ogenj zmanjšamo in čebulo potresemo z mleto papriko, premešamo ter dodamo cele očiščene hobotnice. Nič ne zalijemo! Posodo pokrijemo in hobotnice v tekočini, ki jo spustijo same, počasi dušimo toliko časa, da tekočina povsem povre. Česen medtem olupimo in stremo. Hobotnice zalijemo z vinom. Dodamo sol (zelo malo, hobotnice so slane že same po sebi!), poper, česen in rožmarin. Premešamo in na hitro prevremo, da se omaka zgosti. Peteršilj medtem osmukamo in drobno sesekljamo. Na vsak krožnik damo po eno hobotnico (lahko pa jih prej narežemo) skupaj z nekaj omake, potresemo s sesekljanim peteršiljem in ponudimo s koruzno polento. To lahko predhodno tudi ohladimo, narežemo na rezine in popečemo.