Sipin golaž

Čas priprave: 1 ura

Zahtevnost:

Lignji pripravljeni za peko

Sestavine:

  • 1 kg očiščenih lokalnih sip
  • 3 čebule
  • 6 strokov česna
  • 2 decilitra belega vina
  • 2 decilitra paradižnikove mezge
  • sol in poper
  • manjši šopek peteršilja
  • 250 gramov koruznega zdroba
  • 1 liter vode
  • žlica oljčnega olja

Postopek:

Najprej narežemo večjo količino čebule, ki jo na olivnem olju in zelo zmernem ognju pražimo počasi, a dolgo, dokler se ne razpusti. Če med nežnim praženjem opazimo, da postaja rjava, dodamo malo hladne vode. Ko je čebula skoraj popolnoma razpuščena, dodamo česen in počakamo nekaj sekund, da zadiši. Nato povečamo moč kuhalnika in dodamo očiščene in na trakove narezane sipe. Nekaj minut jih med neprestanim mešanjem pražimo in nato vse skupaj zalijemo z dobro merico belega vina. Ko ves alkohol izpari, dodamo domačo paradižnikovo mezgo. Mezge dodamo le toliko, da se vsa jed obarva rožnato. Moč kuhalnika znižamo na najmanjšo in pokrito kuhamo približno eno uro oziroma dokler se sipe popolnoma ne zmehčajo.

V posodo nalijemo liter vode, dodamo sol in malo olivnega olja ter začnemo segrevati. Ko voda zavre, pričnemo z dodajanjem koruzne moke. Za mešanje potrebujemo leseno kuhalnico. Med kuhanjem se bo polenta začela pražiti na dnu in straneh posode. To je dobrodošlo, saj pripomore k pristnemu okusu jedi. Potrpežljivo podrgnite in poskrbite, da se polenta ne zažge. Kuha naj se približno pol ure. Ko se dovolj zgosti, jo stresite iz posode na krožnik.

Sipin golaž postrezite s polento in ga posujte s sveže nasekljanim peteršiljem.