Klapavice na buzaro

Čas priprave: 30 min

Zahtevnost:

Klapavice na buzaro video detajl

Sestavine:

  • 1 kg lokalnih klapavic
  • 2 dl suhega belega vina
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 3-5 strokov česna
  • pol šopka peteršilja
  • 2-3 žlice drobtin
  • sol

Postopek:

Školjke najprej preberemo, očistimo in operemo. Poškodovane in odprte školjke, ki se ob dotiku ne zaprejo, takoj zavržemo. Preostale školjke pa pod tekočo vodo temeljito očistimo, oščetkamo in za 20 minut namočimo v mrzlo, rahlo osoljeno vodo, da se izloči ves pesek.

Česen olupimo in drobno sesekljamo. Vejice peteršilja oplaknemo pod tekočo vodo, dobro otresemo in sesekljamo.

V širokem loncu segrejemo oljčno olje. Dodamo česen in ga med mešanjem zelo na hitro popražimo (samo toliko, da zadiši). Dodamo eno žlico drobtin, polovico sesekljanega peteršilja in vino. Dobro premešamo in zavremo.

Ko vino zavre, v lonec stresemo očiščene školjke in jih potrosimo s preostalim peteršiljem. Lonec pokrijemo in školjke na visoki temperaturi kuhamo 10 minut. Lonec med kuhanjem večkrat dobro potresemo.

Lonec odkrijemo. Školjke, ki se niso odprle, takoj zavržemo, odprte pa poberemo iz lonca in serviramo v skledo ali na velik krožnik. V lonec z omako stresemo preostale drobtine. Dobro premešamo in po okusu začinimo s soljo. Omako kuhamo še 1 do 2 minuti, potem pa jo polijemo po školjkah. Jed postrežemo s svežim kruhom.