Brodet

Čas priprave: 50 min

Zahtevnost:

Ribji brodet

Sestavine:

  • 800 g mešanih lokalnih belih rib(oslič, brancin, orada, zobatec) , škampov in sip
  • 2 dl oljčnega olja
  • 3 čebule
  • 6 strokov česna
  • manjši šopek peteršilja
  • 1 – 2 lovorova lista
  • 1 vejica rožmarina
  • 4 paradižniki
  • sol in poper
  • 1 dl belega vina
  • 1 žlička timijana

Postopek:

Ribe, škampe in sipe očistimo in razrežemo na večje primerne kose. Na olju posteklenimo na lističe narezano čebulo, dodamo sesekljane stroke česna, natrgane peteršiljeve lističe, lovor in rožmarin ter pretlačen paradižnik ali pasterizirano paradižnikovo kašo. Solimo, malo podušimo, prilijemo kvalitetno belo vino, začinimo s timijanom in z v možnarju stolčenim poprom ter pridenemo kose rib.

Čez par minut dolijemo toliko vode, da so ribe komaj prekrite. Ko na močnem ognju zavre, kuhamo pri šibkem ognju še približno pol ure. Čas kuhanja je odvisen tako od velikosti kot od vrste rib.

Posodo med kuhanjem nekajkrat le potresemo, saj rib ne smemo mešati. Vseskozi pa kuhamo v nepokriti posodi!