Za potrošnike

Sodobnemu človeku ne sme biti več vseeno, kakšno hrano uživa. Iz zdravstvenega vidika se priporoča uživanje sezonske zelenjave in sadja iz lokalnega okolja, saj sta običajno bolj optimalno dozorela in imata višjo biološko (hranilno) vrednost.

Z daljšanjem verige od pridelovalca do potrošnika se v sadju in zelenjavi drastično zmanjša vsebnost C-vitamina, prav tako se zmanjšajo vrednosti vitaminov A, B in E. Možno je torej, da bo hrana, za katero je jasno, da bo podvržena dolgemu transportu in skladiščenju, zaradi nujnih obsežnih agrotehničnih ukrepov pri njeni proizvodnji, manj kakovostna. Pri sadju in zelenjavi domačega izvora, zaradi bližine pridelave ni potrebno uporabljati konzervansov, zato sta sicer lahko manj obstojna, vendar pa prepoznavna po bogatem in tradicionalnem okusu. Podobno je s predelano hrano, ki mora biti zaradi dolgih transportnih poti dlje časa obstojna in ima zato več aditivov. Ni zanemarljivo niti dejstvo, da z dolgimi transportnimi potmi tudi zelo onesnažujemo okolje.

Lokalna trajnostna oskrba pa ima poleg kakovostnejših živil še širši družbeni pomen, saj se z večanjem obsega potrošnje lokalnih pridelkov in proizvodov ustvarjajo nova delovna mesta in tako omogoča preživetje vsem v agroživilski verigi. Poleg tega pomembno vpliva na ohranitev in razvoj podeželja ter skladen regionalen razvoj.

Vabimo vas, da nas spremljate in tako spoznate še druge prednosti prehranjevanja s hrano iz vaše bližine.

Prijavite se lahko tudi na redno obveščanje o novih objavah

Za potrošnike
5 (100%) št. ocen: 1

Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem