Zajtrk z novinarji pred dnevom slovenske hrane

datum: 16.11.2023

Pred dnevom slovenske hrane, 17. novembrom, ko bo v vrtcih, šolah ter drugih javnih zavodih in organizacijah že trinajstič organiziran Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ), je potekal dogodek Zajtrk z novinarji.  Dogodka se je s strani MKGP udeležila generalna direktorica Direktorata za hrano in ribištvo Ana Le Marechal Kolar.  

Letošnji medijski dogodek Zajtrk z novinarji je organizirala Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS), članica medresorske delovne skupine za projekt TSZ. Vodja te skupine, generalna direktorica Direktorata za hrano in ribištvo na Ana Le Marechal Kolar je poudarila, da je namen dogodka širjenje zavedanja o pomenu zdrave in lokalno pridelane hrane. »Gre za širjenje zavedanja, da so naši proizvodi višje kakovosti, pridelani in predelani pod visokimi standardi,« ter dodala, da  je lokalna hrana slovenska hrana in da je pomemben tudi sezonski vpliv. »Sledenje sezonskemu pomeni sledenje kakovosti.«

Poglejte celotno novinarsko konferenco

Ključni poudarki projekta Tradicionalni slovenki zajtrk in dneva slovenske hrane

Mag. Aleš Irgolič z Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja je izpostavil, da je od šolskega leta 2020/21 v pravilniku dodana še možnost razdeljevanja katerega drugega svežega ali suhega sadja brez dodanega sladkorja. »Pomoč je namenjena vsem osnovnim šolam, vrtcem in zavodom za vzgojo in izobraževanje otrok ter mladostnikov s posebnimi potrebami, ki izvajajo javno veljavne vzgojno izobraževalne programe in na ta dan izvedejo zajtrk z vsemi petimi živili  – mleko, med, jabolko, maslo in kruh, ki morajo biti pridelani oziroma predelani v Sloveniji.« 

Na dogodku so sodelovali tudi drugi predstavniki medresorske delovne skupine, ki so izpostavili pomen letošnjega dneva slovenske hrane in projekta Tradicionalni slovenski zajtrk. Uvodoma sta udeležence nagovorila minister za vzgojo in izobraževanje dr. Dario Felda ter predstavnik gostiteljice letošnjega medijskega dogodka, predsednik KGZS Roman Žveglič. Dogajanje pa sta popestrila televizijski junak Ribič Pepe ter predstavnik glasbene skupine Čuki.

Pod letošnjim sloganom Kruh za zajtrk – super dan bodo otrokom po vrtcih, šolah ter drugih javnih zavodih postregli Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga poleg kruha sestavljajo še maslo, med, mleko in jabolko ali druge jedi slovenskega porekla. 

Medresorsko delovno skupino za izvedbo projekta Tradicionalni slovenski zajtrk sestavljajo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, Ministrstvo za okolje in podnebje, Nacionalni inštitut za javno zdravje, Zadružna zveza Slovenije, Zveza slovenske podeželske mladine, Čebelarska zveza Slovenije, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, Obrtna zbornica Slovenije, Zavod Republike Slovenije za šolstvo, Zveza sadjarskih društev Slovenije ter Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja.