Utrinki s praznovanja Tradicionalnega slovenskega zajtrka 2020

datum: 27.11.2020

Prejeli smo nekaj odličnih utrinkov, kako so letošnji jubilejni 10. Tradicionalni slovenski zajtrk obeležili tako v Sloveniji kot v tujini.

Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je zaradi epidemoloških razmer zahteval nekoliko drugačen pristop in izvedbo, je pri številnih sodelujočih vzpodbudil ustvarjalnost in iznajdljivost. Predstavljamo vam nekaj utrinkov, ki smo jih prejeli, samoiniciativno pa so nastala tudi nekatera odlična izobraževalna gradiva, ki jih lahko s pridom uporabite.

Obeležitev v uredništvu časopisa Slovenci v Angliji

V uredništvu časopisa Slovenci v Angliji so ob obeležitvi dneva slovenske hrane in spremljajočega Tradicionalnega slovenskega zajtrka pripravili okusen zajtrk s kruhom, maslom, medom, mlekom in jabolki iz Slovenije ter vzpodbudili starše, da ga tudi doma pripravijo skupaj s svojimi otroki.

Pozdravi iz Švice

Iz Švice so se oglasili učiteljici in učitelj slovenščine kot dopolnilnega pouka ter zapisali: »Vez s Slovenijo je vedno bolj prepričljiva, če poteka na daljavo preko kulture, umetnosti in kulinarike. Pri pouku slovenščine kot dopolnilni pouk smo učiteljice in učitelj preko zgodbice Anje Štefan Zajtrk spregovorili o jabolku, ki je simbol zdravja. Spoznali smo nekaj avtohtonih sort ter spregovorili o časih nekoč. Nismo mogli mimo kranjske čebelice in njenega medu. Ker najdemo jabolko kot simbol tudi v slovenski kulturi, smo prepevali belokranjsko pesem Igraj kolo jabolko ter si ob delu z zemljevidi in raziskovanjem krajev ogledali nekatere slovenske simbole in kraje. Letos smo z otroki tudi poudarili pomena lokalno pridelane hrane, prešteli prehranske kilometre dobrin, ki jih dobimo iz daljnih dežel.«

Skupno uživanje tradicionalnega zajtrka v zasebnem vrtcu Bambi

V Zasebnem vrtcu Bambi so se odločili, da Tradicionalni slovenski zajtrk izvedejo skupaj z vsemi otroci – tistimi v nujnem varstvu in tistimi doma. Preko video klica so se povezali z družinami in jih spodbudili, da so si pripravili domače sestavine zdravega slovenskega zajtrka. Ob poučnih vsebinah so skupaj pozajtrkovali in se družili. Srečanje so tudi posneli in ga objavili.

V Zvezi slovenske podeželske mladine pripravili uporabna gradiva

Izjemno dejavni so bili na Zvezi slovenske podeželske mladine, saj so pripravili številna uporabna gradiva, in sicer izobraževalni video, delovne liste, kratkočasnice in seznam knjig.

Ekipa #teamFROCI je pripravila izobraževalni video, v katerem so predstavljene glavne sestavine Tradicionalnega slovenskega zajtrk, poudarjen pa je tudi pomen lokalne slovenske hrane. V videu deček Lovro ob pomoči mladih s kmetij nadobudno spoznava izvor in pomen sestavin Tradicionalnega slovenskega zajtrka.

Bogat nabor ostalih gradiv je dostopen tukaj.

Utrinke so poslali tudi učenci 4. a razreda III. Osnovne šole Celje

V vrtcu Velenje so bili ustvarjalni

V vrtcu Velenje so se na obeležitev Tradicionalnega slovenskega zajtrka pripravljali že cel teden. Ustvarjali so z različnimi materiali v raznih likovnih tehnikah.

Za izdelavo likovnih del, ki so krasila vrtčevske mize, so večinoma uporabili odpadni material, kot so zamaški, tulci različnih velikosti idr.

Na dan slovenske hrane so jim kuharji pripravili tradicionalne slovenske obroke iz lokalnih živil. Otroci so ob pomoči strokovnih delavcev praznično pogrnili mize s prti ter nanje položili nastalo namizno dekoracijo in svoje pogrinjke, ki so jih izdelali v preteklih dneh.

Zajtrkovali so domač ržen kruh, med, jabolka, ekološko maslo in mleko ter uživali ob pesmi ansambla Lojzeta Slaka – Čebelar.