Tradicionalni slovenski zajtrk na Radiu 1 in Radiu Ognjišče

datum: 09.12.2022

Z namenom doseči čim širše občinstvo in ob dnevu slovenske hrane ozaveščati o pomenu zdravega zajtrka, lokalne hrane ter projekta Tradicionalni slovenski zajtrk so na Radiu 1 in Radiu Ognjišče potekale številne tematsko obarvane aktivnosti.

tradicionalni slovenski zajtrk na radio 1

Ekipa najbolj poslušanega jutranjega radijskega programa v Sloveniji, Denis Avdić showa, poje zajtrk, še preden večini Slovencev sploh zazvoni budilka. Prav Denis in ekipa so se v tednu, ko smo obeležili dan slovenske hrane in Tradicionalni slovenski zajtrk, vsak dan spomnili na to, kako pomemben začetek dneva v okviru prehranjevalnih navad je zajtrk. Izkoristili so tudi priložnost, da so še posebej izpostavili pomen in prednosti lokalno pridelanih živil slovenskega izvora.

Poudarili so, da v pravem slovenskem zajtrku ne sme manjkati pet ključnih živil Tradicionalnega slovenskega zajtrka, in sicer kruh, maslo, med, jabolko in mleko. Skladno z letošnjim sloganom »Zajtrk z mlekom – super dan« pa so prav mleku in mlečnim izdelkom smo namenili največjo pozornost.

Spoznavanje, od kod prihaja mleko

Najbolj »mlečni« član jutranje voditeljske ekipe je Dino, ki je otrok mesta. Kravo je večkrat videl v računalniški igrici kot v živo. Denis je tako Dina vprašal, od kod pride mleko. Dinov spontan odgovor je bil: »Iz tetrapaka«. Z namenom, da bi mladostniki razmišljali drugače, so poslušalci spoznali, od kod prihaja mleko, koliko truda je vloženega v vsak izdelek in kakšno bogastvo s številnimi lokalnimi kmetijami in pridelovalci imamo v Sloveniji.

Radio1 in tradicionalni slovenski zajtrk

Ekipa se je prelevila v like letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka

Osrednji liki letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka so bili Kekec, Mojca in Rožle. Denis je rekel, da je Jana z dvema kitkama videti kot Mojca. Dino je postal potem Kekec, Miha pa Rožle. Denis je Mojci in Rožletu zadal nalogo poskrbeti, da Kekcu Dinu prva misel ob besedi mleko, ne bo več »tetrapak«. Pravljična druščina je odšla tja, od koder mleko izvira. Obiskali so pravo slovensko kmetijo, kjer so Mojca, Kekec in Rožle spoznali pridelavo številnih mlečnih izdelkov.

Vsak dan od torka do petka so poslušalci ugibali enega izmed mlečnih izdelkov, ki so ga pravljični junaki spoznali. S pomočjo zvokov pridelave ter opisa postopka in okusa so poslušalci ugibali, o katerem izdelku je bilo govora na posamezni dan. Vsak dan je bil izžreban nagrajenec, ki je pravilno uganil, za kateri izdelek gre. Prejel je košaro mlečnih dobrot turistične kmetije Gartner iz Bohinja, torej lokalnega izvora in skrbno pridelane v Sloveniji.

Na Radiu 1 so v tednu Tradicionalnega slovenskega zajtrka poskrbeli za osveščanje poslušalcev o slovenski hrani, pomenu zajtrka in o tem, kako kakovostne in raznolike mlečne izdelke pridelujemo v Sloveniji.

Tudi na Radiu Ognjišče z bogatim programom in sporočili

tradicionalni slovenski zajtrk radio ognjišče

Tudi na Radiu Ognjišče je bil Tradicionalnemu slovenskemu zajtrku posvečen cel teden. V rubriki Minute za kmetijstvo so nastopili Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije, ki je spregovoril o pomenu čebelarstva za pridelavo hrane nasploh ter o pomembnosti zdravega zajtrka. Naslednji dan se je voditelju Robertu Božiču pridružila letošnja Mlečna kraljica Aleksandra Matan, ki je spregovorila o svojem poslanstvu in o tem, da najraje obišče vrtce ter spregovori o mleku in pomenu zajtrka. Pomembna sporočila je predala tudi mlada kmetica Andreja Grobiša, ki poudarja »Če otroci ne bodo začutili, kaj zares pomeni biti kmet, ne vem kaj čaka našo družbo.« Kot zadnja je radio Ognjišče obiskala upokojena vzgojiteljica Anica, ki je službovala v Župnijskem vrtcu na Vrhniki. Povedala je, da se predvsem vzgojiteljice v vrtcih pogosto srečujejo z dejstvom, da otroci zavračajo hrano, ki je ne poznajo, zato je predstavila, kako je mogoče z ozaveščanjem in pravim pristopom spreminjati njihov odnos do hrane.

Podajanje pomembnih sporočil v obliki svetovalnice

V okviru rubrike Svetovalnica je bila gostja mag. Simona Mušič z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki deluje v Centru za proučevanje in razvoj zdravja. Poudarila je, kako pomemben in ključen je zgled staršev.

Celoten pogovor z mag. Simono Mušič lahko poslušate tukaj >>>

Tema naslednje Svetovalnice pa je bila Domača hrana v vrtcih in šolah. Irena Simčič, področna podsekretarka na Zavodu RS za šolstvo je spregovorila o izzivih prehrane, o tem, kakšno mesto imajo mleko in mlečni izdelki v obrokih za otroke ter o izzivih organizirane prehrane v javnih ustanovah in o trajnostnem ravnanju.

Celoten pogovor z go. Ireno Simčič lahko poslušate tukaj >>>