Pobuda za obeleževanje tedna slovenske hrane in knjižica »Recepti z okusi Slovenije«

datum: 09.11.2023

Stanovske organizacije čebelarjev, kmetov in njihovih zadrug so pred letom dni, 16. 11. 2022, na Vlado Republike Slovenije naslovile pobudo, da dan slovenske hrane preraste v teden slovenske hrane. V tednu, ko obeležujemo dan slovenske hrane (13.−19. november 2023), želijo z brošuro »Recepti z okusi Slovenije« spodbuditi, da tradicionalne slovenske jedi najdejo mesto na jedilnikih tako v javnih ustanovah, gostinskih obratih kot doma. 

Tradicionalni slovenski zajtrk in dan slovenske hrane sta v več kot desetletju obeleževanja presegla pričakovanja sodelujočih. Z željo spodbuditi odgovorno prehransko verigo od njive do krožnika so stanovske organizacije čebelarjev, kmetov in zadrug pred letom dni na Vlado Republike Slovenije naslovile pobudo, da dan slovenske hrane preraste v teden slovenske hrane. Potekal bi vsak tretji teden v novembru, z vrhuncem v petek, ko bi utečeno obeleževali Tradicionalni slovenski zajtrk. 

Letos so pripravili brošuro »Recepti z okusi Slovenije«, katere namen je spodbuditi, da tradicionalne slovenske jedi najdejo mesto na jedilnikih tako v javnih ustanovah, gostinskih obratih kot doma.

PRENESITE BROŠURO TUKAJ >

Stanovske organizacije pobudnice so:

Čebelarska zveza Slovenije; Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije; Zadružna zveza Slovenije; Sindikat kmetov Slovenije; Zveza slovenske podeželske mladine; Zveza kmetic Slovenije; Konzorcij evropsko zaščitenih živilskih pridelkov in izdelkov; Zveza sadjarskih društev Slovenije; Ekoci – eko civilna iniciativa Slovenije, Združenje za trajnostno prihodnost; Gibanje Oskrbimo Slovenijo – Štafeta semen; gibanje Rajski vrt.