Odličen odziv na Tradicionalni slovenski zajtrk

datum: 21.11.2023
Marjan Šarec ob plakatu Dan slovenske hrane

Tradicionalni slovenski zajtrk, ki se je letos odvil 17. novembra, na dan slovenske hrane, je doživel izjemen uspeh. Dogodek niso obeležili samo v šolah, vrtcih in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok ter mladostnikov s posebnimi potrebami po vsej Sloveniji, temveč so se mu pridružila tudi številna podjetja, kjer so zaposleni uživali v tradicionalnih slovenskih jedeh. Mnoge izobraževalne ustanove so poleg zajtrka organizirale tudi raznovrstne spremljevalne dejavnosti, delavnice in pogovore o pomenu lokalne slovenske hrane. Otroci so prispevali svoj del z ustvarjanjem risbic in plakatov za Tradicionalni slovenski zajtrk, letos pod sloganom pod sloganom »Kruh za zajtrk – super dan!«.

Tradicionalni slovenski zajtrk na Osnovni šoli Franceta Bevka v Ljubljani

Minister za obrambo Marjan Šarec v funkciji ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se je zjutraj udeležil dogodka, ki so ga pripravili otroci na Osnovni šoli Franceta Bevka v Ljubljani. Minister se je ob obisku najprej seznanil z delom in aktivnostmi šole tudi na področju prehrane in dobave s strani lokalnih dobaviteljev. Nato se je udeležil zajtrka z otroki prvega in drugega razreda, kjer so otroci živahno sodelovali tudi v simpatični razpravi z ministrom. Minister se je udeležil tudi poučne predstavitve s strani čebelarja, ki je otrokom približal pomen čebel, njihovo pridno delo, življenje v čebelnjaku, delo čebelarja, Kranjsko sivko in okusne čebelje pridelke. Ob zaključku obiska so otroci (otroški pevski zbor) pripravili ministru tudi kulturni glasbeni program na temo čebel.

Zajtrk z otroki na Osnovni šoli Fram

Zajtrk z otroki na Osnovni šoli Fram

Državni sekretar dr. Blaž Germšek je zajtrkoval z otroki na Osnovni šoli Fram. Vodstvo šole je državnega sekretarja seznanil z njihovim sodelovanjem z lokalnimi dobavitelji. »Sodelujejo predvsem z lokalnimi dobavitelji kar me zelo veseli. Vemo, da so novi cilji zelenega javnega naročanja za šole zaenkrat še izziv, vendar verjamemo, da se bo trg konsolidiral in se bodo težave iz leta v leto manjšale. Je pa to vzpodbuda, da lokalni kmetje pridelujejo ekološko, lokalno in lahko izdelke prodajajo šolam, vrtcem in drugim javnim zavodom. Naš glavni namen je bil predvsem povečanje proizvodnje lokalno pridelane hrane.«

Tržnica mladih kmetov

Tradicionalna tržnica lokalnih pridelkov in izdelkov

Dan slovenske hrane so podprli in obeležili tudi številni drugi posamezniki, podjetja, institucije, vladne in nevladne organizacije. Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je bil dan obeležen tudi s tradicionalno tržnico lokalnih pridelkov in izdelkov. Tokrat so na njej sodelovali mladi kmetje – pripravljena je bila namreč v sodelovanju z Zvezo slovenske podeželske mladine.

Otroci ustvarili več kot 1000 risbic in plakatov Tradicionalnega slovenskega zajtrka

Otroci so v šolah in vrtcih ustvarjali tudi svoje risbice na temo Tradicionalnega slovenskega zajtrka in jih delili z nami. Prejeli smo več kot 1000 krasnih risbic iz več kot 50 osnovnih šol in vrtcev.

Poglejte galerijo slik tukaj >>>