Spoštovani prijatelji v vrtcih, osnovnih šolah in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami!

datum: 07.11.2019

Letošnji dan slovenske hrane, 15. november, ko bomo skupaj z vami izvedli Tradicionalni slovenski zajtrk, je tik pred vrati. Zavedamo se, da skrb za prehrano ni vaša najpomembnejša dejavnost, bi vas pa vseeno radi spodbudili, da se ob dnevu slovenske hrane spomnimo in pomislimo na naš način prehranjevanja, kašno hrano izbiramo ali pripravljamo in kaj jemo. Poleg ozaveščanja otrok in mladine o pomenu hrane iz bližine in njenih prednosti pred hrano, ki ima za seboj na stotine kilometrov, se letos zahvaljujemo s sporočilom: “Hvala za naš super zajtrk!” Radi bi se zahvalili vsem našim kmetijam, kmetijskim in živilskim podjetjem ter zadrugam, ne samo za zajtrk, ampak za vso hrano. S svojim delom in vztrajanjem na zemlji nam mize bogato oblagajo in zagotavljajo poseljeno podeželje in poglede ob katerih nam zaigra srce in se spočijejo oči.

Kaj pa vsi ostali?

Vsem ostalim, od javnih in drugih ustanov, ki naročate, pripravljate, kuhate ali prodajate hrano, vsem v gostinsko-turistično dejavnosti, trgovcem in trgovskim verigam, ki naročate, pripravljate, kuhate ali prodajate hrano, do vsakega domačega gospodinjstva, toplo priporočamo, da dajete prednost lokalni oziroma slovenski hrani in da še posebej na dan slovenske hrane sestavite jedilnike iz čim več  lokalnih oziroma slovenskih sestavin. Po možnosti vključite tudi ekološko pridelano hrano in vse skupaj nadgradite s kakšnim tradicionalno slovensko jedjo.V upanju, da se boste projektu tudi letos pridružili, se vam že v naprej zahvaljujemo.

E-katalog dobrih praks

V prilogi si lahko ogledate e-katalog dobrih praks pri tradicionalnem slovenskem zajtrku.