Kako so Tradicionalni slovenski zajtrk obeležili v tujini?

datum: 21.11.2023

Tradicionalni slovenski zajtrk so v organizaciji slovenskih veleposlaništev obeležili tudi v tujini. Z različnimi vsebinami in aktivnostmi ter z uporabo lokalnih slovenskih živil so otrokom v tujini predstavili Slovenijo in poudarili pomembnost zdravega zajtrka.

Tradicionalni slovenski zajtrk na Dunaju

Tradicionalni slovenski zajtrk na Dunaju

Na Veleposlaništvu Slovenije na Dunaju so z velikim veseljem gostili učenke in učence, ki na Dunaju obiskujejo pouk slovenskega jezika kot materinščine. Skupaj so obeležili Tradicionalni slovenski zajtrk. Preko nastopov, ugank in kviza so se naučili veliko o kruhu, o njegovem nastanku, sestavinah, peki, vrstah in zgodovini. Otroci so zastavili tudi nekaj zanimivih vprašanj in tako izvedeli več o delu veleposlaništva in diplomaciji. Vmes so jih pogostili s slovenskimi izdelki – maslom, medom, jabolčnim sokom, jabolki in dunajskimi žemljicami.  

Medeni zajtrk na Madžarskem

V sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, naravo in prehrano so 17. novembra na Madžarskem organizirali medeni zajtrk. Dogodek je gostila Osnovna šola Kodály Zoltán v Székesfehérvárju, sodelovalo pa je več kot 200.000 dijakovna skoraj tisoč lokacijah po Madžarski. Predstavili so tradicionalni slovenski zajtrk in pomen lokalne oskrbe s hrano, šoli pa so dostavili slovenska jabolka in med. Otroci so pripravili kulturni program, dogodka pa so se udeležili tudi lokalni mediji in nacionalna TV.

Minister István Nagy je v svojem govoru poudaril pomembnost čebel, medena kraljica Viktória Borszéki pa je izpostavila zdravstvene koristi medu. Župan Székesfehérvárja András Cser-Palkovics je poudaril pomen kakovostnega medu za zdravje, Péter Bross, predsednik Nacionalne madžarske čebelarske zveze, pa je izpostavil pomembnost ozaveščanja otrok o pomenu čebel in čebelarstva. Dogodek je bil del širše kampanje za spodbujanje porabe medu na Madžarskem.

veleposlaništvo podgorica tradicionalni slovenski zajtrk

Dogajanje na Veleposlaništvo Republike Slovenije v Podgorici

15. novembra je veleposlanica Bernarda Gradišnik obiskala Hišo medu v Črni gori, kjer jo je sprejel Radule Miljanić, predsednik Zveze čebelarskih organizacij Črne gore. Med obiskom je Miljanić predstavil prostore Hiše medu in poudaril odlično sodelovanje s Čebelarsko zvezo Slovenije. Prav tako je omenil pogovore o ustanovitvi Evropske čebelarske zveze. Veleposlanica Gradišnik je izrazila zahvalo za dolgoletno sodelovanje in napovedala organizacijo Tradicionalnega slovenskega zajtrka v Podgorici, ter izrazila zanimanje za skupno obeležitev svetovnega dneva čebel.

Ob tej priložnosti je Miljanić veleposlanici podaril knjigo Atlas medovitih rastlin Črne gore in ji pokazal slovenski čebelnjak, ki je bil podarjen Hiši medu in je od pomladi v polni uporabi. Ta obisk je bil simbol nadaljevanja tesnih vezi in sodelovanja med Slovenijo in Črno goro na področju čebelarstva.

Topel sprejem predstavnika Veleposlaništva Republike Slovenije v Sarajevu

Na dan slovenske hrane in tradicionalnega slovenskega zajtrka je namestnik veleposlanika Zvone Žigon s sodelavci z Veleposlaništva Republike Slovenije v Sarajevu obiskal otroke najstarejše skupine sarajevskega vrtca Skenderija. Otroci in vzgojiteljice so prejeli kruh, maslo, med, jabolko in mleko. Predstavnike veleposlaništva so – oblečeni v čebelice – presenetili s prisrčno zapeto pesmijo in recitacijo o čebelah ter veleposlaništvu podarili pravo umetnino enega od otrok.

Tudi tokrat je bilo prisotno posebno sporočilo, saj so otroci prejeli med, ki ga proizvajajo člani združenja žrtev min UDAS – ki so se za čebelarstvo v okviru programa rehabilitacije usposobili ob pomoči Čebelarske zveze Slovenije, MZEZ in ITF ustanove za krepitev človekove varnosti, ter maslo in jabolka iz Slovenije.

Slovenski medeni zajtrk v šolah severovzhodnega Ohia

Skupaj s čebelarji so predstavniki Generalnega konzulata RS v Clevelandu v tednu med 13. in 18. novembrom obiskali 10 različnih šol in približno 430 učencem in 29 učiteljem predstavili vseslovenski projekt, povezavo med čebelami/opraševalci in proizvodnjo hrane, delo čebelarjev in njihovo opremo, čebelje proizvode in pomen zdrave, uravnotežene lokalno pridelane hrane, še posebej zajtrka. Posebno pozornost so letos namenili osrednji temi Kruh za zajtrk – super dan! in pomenu kruha, kosmičev in drugih žitnih izdelkov. Z otroci nekaterih šol so izvedli tudi delavnice spoznavanja sadja in zelenjave (preko nalepk), ki ga oprašujejo čebele – tako, da so vnašali nalepke s sličicami v t. i. Čebelje potne liste, ki so jih pripravili za otroke.

medeni zajtrk v Kobenhavnu

Tradicionalni slovenski zajtrk v Kopenhagnu

Veleposlaništvo v Kopenhagnu je letos tradicionalni slovenski zajtrk organiziralo za otroke, ki se udeležujejo dopolnilnega pouka slovenščine v Kopenhagnu, v sodelovanju z učiteljico Danni Stražar. Udeležilo se ga je okoli 15 slovenskih otrok starosti od 3. leta naprej. Veleposlaništvo je poskrbelo za sestavine – maslo, mleko, jabolka, kruh in seveda med, skladno z običajem lokalne izdelave (glej FB objavo veleposlaništva), učiteljica Danni Stražar pa je program dela oz. pouka prilagodila dogodku z namenom, da se otroci zavedajo pomena kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in varovanja okolja. V ta namen so otroci razpravljali o tem, kako se pridobijo (pridelajo, spečejo, itd.) razne sestavine tradicionalnega slovenskega zajtrka, ker pa je ta letos potekal pod sloganom Kruh za zajtrk – super dan!, je bilo več časa posvečenega prav pripravi oz. peki kruha. Tega je namreč posebej za ta dogodek speklo osebje veleposlaništva. 

veleposlaništvo RS pri svetem sedežu

Veleposlaništvo RS pri Svetem sedežu letos v pomoč brezdomcem

Veleposlaništvo je v sodelovanju s Skupnostjo svetega Egidija v palači Migliori organiziralo Tradicionalni slovenski zajtrk, ki so ga letos namenili rimskim brezdomcem. Tokratno sodelovanje veleposlaništva in skupnosti ni prvo. V preteklosti je slovensko veleposlaništvo skupnosti že darovalo tradicionalne slovenske izdelke v upanju, da lahko s tem popestri praznike njenim varovancem. Donacija je obenem izkaz hvaležnosti Skupnosti svetega Egidija za njihov trud in njihovo srčnost ob napornem delu in vsakodnevnih izzivih.

Tradicionalni slovenski zajtrk v Monoštru in Števanovcih

Na povabilo absolventke slovenščine in matematike na Univerzitetnem centru ELTE Savaria (ELTE-SEK) v Sombotelu Regine Labritz, ki na monoštrski gimnaziji sv. Gotarda poučuje slovenščino in opravlja prakso iz matematike, se je generalna konzulatka Dubravka Šekoranja 24. novembra udeležila tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki je potekal v slovenski učilnici gimnazije. Prisostvovali sta tudi Brigitta Šooš, KMN, in pedagoška svetovalka za zamejsko manjšinsko šolstvo v Porabju Valentina Novak. Na mizi so bili kruh, maslo, med, jabolka, čaj in mleko. Dijaki so v počastitev dneva slovenske hrane učilnico okrasili z dekoracijami z motivi čebel, panjskih končnic, različnih vrst medu in drugih zdravih živil ter Slovenije.

Tudi porabski dvojezični osnovni šoli (DOŠ) v Števanovcih in na Gornjem Seniku sta 17. novembra organizirali tradicionalni slovenski zajtrk. Na povabilo ravnateljice se je Dubravka Šekoranja udeležila zajtrka na DOŠ v Števanovcih, kjer je sodeloval tudi čebelar in župnik v Markovcih Dejan Horvat, ki je šoli daroval slovenski med. Učenci so v počastitev dneva slovenske hrane jedilnico okrasili z dekoracijami z motivi čebel, panjskih končnic, različnih vrst medu in drugih zdravih živil ter Slovenije.

tradicionalni slovenski zajtrk na Hrvaškem

Tradicionalni slovenski zajtrk na Hrvaškem

Dan slovenske hrane so letos obeležili tudi v dveh šolah, ki sta kot zadnji uvedli učenje slovenskega jezika po modelu C na Hrvaškem – OŠ Milana Langa Bregana in Gimnazijo Lucijana Vranjanina v Zagrebu, na katerih se učenje slovenskega jezika izvaja od lanskega leta.

Osnovno šolo Bregana, ki jo obiskuje 518 učencev, od katerih se slovenščino se uči okrog 50 učencev, so poleg veleposlanika Dovžana obiskali ministrica svetovalka Tamara Plankar, pripravnik na veleposlaništvu Max Davidivić in voznik Bogomir Trstenjak, ki so pripravili kotiček s slovenskimi izdelki – svežo potico, slovenskim mlekom, bio jabolki, suhim sadjem in bio jabolčnim sokom Kmetije Trstenjak iz Slovenije. 

V ponedeljek, 20. 11. 2023, pa sta Tamara Plankar in Max Davidovič obiskala še Gimnazijo Lucijana Vranjanina v Zagrebu, kamor sta učencem, ki se učijo slovenski jezik, ter učitelju Juretu Plutu prinesla pakete s slovenskimi izdelki tradicionalnega slovenskega zajtrka ter informacijami in zloženkami na temo Slovenije, slovenske hrane in tradicionalnega slovenskega zajtrka. 

Tradicionalni slovenski zajtrk v Bruslju

V Bruslju so tudi letos Tradicionalni slovenski zajtrk praznovali skupaj z osnovnošolci in srednješolci pri pouku slovenskega jezika na Evropski šoli v Ucclu (EEB1). Veleposlaništvo v Bruslju je 17. in 24. 11. 2023 za učence zagotovilo živila, med njimi tudi slovenski med, ter zanje organiziralo slovenski tradicionalni zajtrk.

Nižja stopnja je pripravila tudi umetniška dela na temo Tradicionalnega slovenskega zajtrka in jih predstavila sošolcem iz drugih jezikovnih sekcij. Podobno so se za obeležitev v petek, 17. 11. 2023, odločili tudi v angleški sekciji 3. razreda (P3 EN).

Obeležitev Tradicionalnega slovenskega zajtrka v Teheranu

Na Veleposlaništvu v Teheranu so 30. 10. organizirali Tradicionalni slovenski zajtrk za Skupnost partnerjev diplomatov. Skupno se je dogodka udeležilo 25 oseb iz veleposlaništev 14 držav in dveh mednarodnih organizacij. Na dogodku so skladno z letošnjo temo gostom ponudili sveže pečen kruh iz slovenske moke skupaj s štirimi vrstami medu (ribniški gozdni med, alpski visokogorski med z Vojskarske planote, med z ameriškim slamnikom iz Lendave ter iranski med pridelan na osnovni šoli v Karaču v bližini Teherana, s katero veleposlaništvo sodeluje. Ponudilo so tudi jabolka, enake sorte kot se pridelujejo v Sloveniji, ter orehe z vrta veleposlaništva.

slovenska ambasada v skopju, tradicionalni slovenski zajtrk

Slovenska ambasada v Severni Makedoniji

Mednarodni vrtec Nova v Skopju je v imenu Veleposlaništva Republike Slovenije gostil tradicionalni slovenski zajtrk.
Prireditve v vrtcu so se 17. novembra 2023 poleg otrok z vzgojiteljicami in vodstva šole udeležili še državni sekretar na Ministrstvu za kmetijstvo, državni sekretar na Ministrstvu z šolstvo, župan skopske občine Karpoš in predstavnik Čebelarske zveze SMK. Prisotni so v za otroke primernih nagovorih predstavili pomen zajtrka in zdrave prehrane ter vsebino tradicionalnega slovenskega zajtrka.

Predstavnik čebelarske zveze je prinesel posebej izdelan prozoren panj s čebelami in je predstavil pomen čebel in medu. Vsem udeležencem je šola postregla s tradicionalnim slovenskim zajtrkom.