Izjemen odziv na Tradicionalni slovenski zajtrk 2022

datum: 21.11.2022

Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je potekal 18. novembra, na dan slovenske hrane, je bil izjemno uspešen. Niso ga obeležili zgolj v šolah, vrtcih in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami po vsej Sloveniji, temveč so tradicionalna živila zaužili tudi v številnih podjetjih. Poleg zajtrka so v mnogih šolah in vrtcih pripravili tudi bogate spremljevalne dejavnosti, kot so obisk čebelarja, delavnice in pogovori o pomenu slovenske hrane, otroci pa so tudi narisali risbice svojega plakata za Tradicionalni slovenski zajtrk.

Tradicionalni slovenski zajtrk na Osnovni šoli Turnišče

Ministrica Irena Šinko se je udeležila dogodka, ki so ga pripravili otroci na Osnovni šoli Turnišče. V okviru simpatičnega programa so otroci prikazali vsebino s področja kmetijstva in čebelarstva. Ministrica jih je pohvalila, da so izkazali veliko zanimanja in znanja s področja kmetijstva, pridelave hrane in pomena podeželja. »Zajtrk je zelo pomemben obrok, saj s tem dobite nujno potrebne snovi, energijo, da se lahko učite, izvajate športne in druge aktivnosti ter se nasploh dobro počutite. Ta zajtrk, ki pa ga danes jeste otroci po vseh šolah in vrtcih po Sloveniji, sestavljajo domača jabolka, mleko, med, kruh in maslo oz. tudi kakšno drugo sezonsko sadje. Ob tem želim poudariti, da je pomembno, da je ta hrana iz lokalnega okolja, saj je sveža, kakovostna in zaradi krajših prevozov in manj embalaže tudi okolju prijazna. Zato je pomembno, da se tudi najmlajši zavedate, da je hrana, ki jo pridelamo v lokalnem okolju, zelo pomembna in koristna za vse skupaj in se moramo truditi, da čim večkrat posegamo po njej«.

Tradicionalni slovenski zajtrk v socialnovarstvenem zavodu

Državna sekretarka Tatjana Buzeti se je z državnim sekretarjem z Ministrstva za delo družino in socialne zadeve Simonom Maljevcem udeležila zajtrka v socialnovarstvenem zavodu Dom ob Savinji v Celju. Ob obisku je izrazila zadovoljstvo, da se Tradicionalni slovenski zajtrk širi tudi v domove starejših občanov. »Kakovostna prehrana je pomembna skozi celotno življenjsko obdobje. Pohvalno je, da to prepoznava tudi vodstvo domov starejših občanov in na jedilnike uvršča domačo, lokalno pridelano hrano ter pri nabavi sodeluje z lokalnimi pridelovalci.«

Ogled učnega čebelnjaka

Državni sekretar dr. Darij Krajčič pa je obiskal otroke v Osnovni šoli Nazarje, kjer si je ogledal razstavo, ki so jo pripravili učenci, in učni čebelnjak, kjer se je srečal tudi s člani čebelarskega krožka. Ob obisku je izpostavil: »V okolici vaše šole je veliko kmetij zato je pomembno, da dobro sodelujete z lokalnimi kmeti in to vaša šola tudi dela. Veseli me tudi, da imate svoj čebelnjak in tako danes jemo med, ki ste ga sami pridelali.«

Tudi v Teheranu zaužili Tradicionalni slovenski zajtrk

VTE so organizirali Tradicionalni slovenski zajtrk na osnovni šoli za otroke afganistanskih beguncev v mestu Karaj v bližini Teherana. S šolo, ki jo upravlja iranska nevladna organizacija Society for Protection of Working & Street Children (SPWSC), VTE sodeluje že nekaj let, saj je na njej vzpostavilo projekt čebelarskega usposabljanja, ki se ga redno udeležuje od 10 do 15 učenk in učencev. Lansko leto je VTE šoli za namen usposabljanja tudi predalo čebelnjake za urbano čebelarjenje, ki stojijo na strehi šole, in drugo čebelarsko opremo (VTE210249). Približno 70 učencev in učenk je uživalo v zajtrku, ki so ga sestavljali kruh, med, maslo, jabolko, orehi in mleko

Tudi v Braziliji uživali v Tradicionalnem slovenskem zajtrku

VBI je v petek 18. novembra v sodelovanju z vlado Zveznega okrožja Brasilia organiziralo pogostitev skupine otrok iz družbeno ranljivih skupin, ki izvenšolski čas aktivno preživljajo v Olimpijskem središču Recanto das Emas na obrobju brazilske prestolnice. Veleposlanik Renčelj je v kratkem nagovoru skupini približno 100 ljudi – otrok, njihovih staršev, učiteljev in vzgojiteljev predstavil pomen pobude o tradicionalnem zajtrku v skladu s poudarkom letošnje izvedbe.

Navdušenje tudi v kraju Meco v Španiji

VMA organiziralo dogodek s poudarkom na tradicionalnem slovenskem zajtrku za najmlajše prebivalce Slovenske ulice v kraju Meco. Ob tej priložnosti se je 20 otrok, ki so jih spremljali starši, seznanilo s Slovenijo, tradicionalnim slovenskim zajtrkom ter pomenom lokalne hrane, zdravega načina prehranjevanja, čebel in drugih opraševalcev. Ker je dogodek potekal v popoldanskih urah, so otroci prejeli pakete s tradicionalnim slovenskim zajtrkom, katerega sestavine so lokalnega izvora in ki so ga nato lahko pojedli v soboto zjutraj. Tako otroci in starši kot tudi župan kraja Meco so izrazili navdušenje nad dogodkom.

Tradicionalni slovenski zajtrk v Ameriki

KCL je tudi letos izvedbo vseh devetih dogodkov projekta Tradicionalni slovenski zajtrk na različnih lokacijah in v sodelovanju z različnimi ameriškimi partnerji povezal z izvedbo dveh ostalih slovenskih projektov – Svetovnim dnevom čebel in Dnevom sajenja čebelam prijaznih rastlin, ki so ju izvedli v maju, aprilu in juniju. 

Letošnji tradicionalni slovenski zajtrki so potekali v tednu od 14. do 19. novembra, ko so z desetimi čebelarji in predsednico Čebelarske zveze Ohio ter predstavniki finančne korporacije Edward Jones, Gospodarske zbornice Euclid, Kiwanis kluba širšega Clevelanda (vrtnarsko društvo), Queen Right Colonies (farma s čebelami in drugimi živalmi), Rooting for you Farm (podjetje s proizvodnjo semen), predstavniki Čebelarskega združenja Loraine, ter trgovinske mreže na debelo Costco obiskali več kot 500 učencev devetih izbranih šol v Clevelandu, Collinwoodu, Euclidu in Parmi.

V Londonu spoznali pomen slovenskega zajtrka

VLO je organiziralo tradicionalni slovenski zajtrk na osnovni šoli North Harringay na severu Londona. Skupini 60 učencev prvega razreda je bila, na za starostno skupino primeren animirano-interaktiven način, predstavljena Slovenija ter pobuda o medenem zajtrku, vključno z mednarodnim dnevom čebel. Predstavitev je bila osredotočena na prizadevanja za osveščanje mladih o pomenu varovanja in ohranjanja narave, o pomenu čebel, čebelarstva ter o tem, kako s pomočjo čebeljih pridelkov ter lokalno pridelane hrane krepimo in ohranjamo zdravje.

Učencem so bili podarjeni slovenski med in lokalno pridelana jabolka ter svinčnik s semeni, ki ji bodo posadili v šolskem vrtu.

Otroci ustvarili več kot 160 plakatov Tradicionalnega slovenskega zajtrka

Otroci so v šolah in vrtcih ustvarjali tudi svoje risbice plakata Tradicionalnega slovenskega zajtrka in jih delili z nami. Prejeli smo več kot 160 krasnih risbic iz 19 osnovnih šol in vrtcev.

Poglejte galerijo slik tukaj >>>