Izjemen odziv na Tradicionalni slovenski zajtrk 2022

datum: 21.11.2022

Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je potekal 18. novembra, na dan slovenske hrane, je bil izjemno uspešen. Niso ga obeležili zgolj v šolah, vrtcih in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami po vsej Sloveniji, temveč so tradicionalna živila zaužili tudi v številnih podjetjih. Poleg zajtrka so v mnogih šolah in vrtcih pripravili tudi bogate spremljevalne dejavnosti, kot so obisk čebelarja, delavnice in pogovori o pomenu slovenske hrane, otroci pa so tudi narisali risbice svojega plakata za Tradicionalni slovenski zajtrk.

Tradicionalni slovenski zajtrk na Osnovni šoli Turnišče

Otroci v šoli poslušajo ministrico

Ministrica Irena Šinko se je udeležila dogodka, ki so ga pripravili otroci na Osnovni šoli Turnišče. V okviru simpatičnega programa so otroci prikazali vsebino s področja kmetijstva in čebelarstva. Ministrica jih je pohvalila, da so izkazali veliko zanimanja in znanja s področja kmetijstva, pridelave hrane in pomena podeželja. »Zajtrk je zelo pomemben obrok, saj s tem dobite nujno potrebne snovi, energijo, da se lahko učite, izvajate športne in druge aktivnosti ter se nasploh dobro počutite. Ta zajtrk, ki pa ga danes jeste otroci po vseh šolah in vrtcih po Sloveniji, sestavljajo domača jabolka, mleko, med, kruh in maslo oz. tudi kakšno drugo sezonsko sadje. Ob tem želim poudariti, da je pomembno, da je ta hrana iz lokalnega okolja, saj je sveža, kakovostna in zaradi krajših prevozov in manj embalaže tudi okolju prijazna. Zato je pomembno, da se tudi najmlajši zavedate, da je hrana, ki jo pridelamo v lokalnem okolju, zelo pomembna in koristna za vse skupaj in se moramo truditi, da čim večkrat posegamo po njej«.

Tradicionalni slovenski zajtrk v socialnovarstvenem zavodu

Ljudje sedijo za mizo polni hrane na temo TSZ

Državna sekretarka Tatjana Buzeti se je z državnim sekretarjem z Ministrstva za delo družino in socialne zadeve Simonom Maljevcem udeležila zajtrka v socialnovarstvenem zavodu Dom ob Savinji v Celju. Ob obisku je izrazila zadovoljstvo, da se Tradicionalni slovenski zajtrk širi tudi v domove starejših občanov. »Kakovostna prehrana je pomembna skozi celotno življenjsko obdobje. Pohvalno je, da to prepoznava tudi vodstvo domov starejših občanov in na jedilnike uvršča domačo, lokalno pridelano hrano ter pri nabavi sodeluje z lokalnimi pridelovalci.«

Ogled učnega čebelnjaka

Državni sekretar dr. Darij Krajčič pa je obiskal otroke v Osnovni šoli Nazarje, kjer si je ogledal razstavo, ki so jo pripravili učenci, in učni čebelnjak, kjer se je srečal tudi s člani čebelarskega krožka. Ob obisku je izpostavil: »V okolici vaše šole je veliko kmetij zato je pomembno, da dobro sodelujete z lokalnimi kmeti in to vaša šola tudi dela. Veseli me tudi, da imate svoj čebelnjak in tako danes jemo med, ki ste ga sami pridelali.«

Skupina mladih in starejši čebelarjev

Otroci ustvarili več kot 160 plakatov Tradicionalnega slovenskega zajtrka

Otroci so v šolah in vrtcih ustvarjali tudi svoje risbice plakata Tradicionalnega slovenskega zajtrka in jih delili z nami. Prejeli smo več kot 160 krasnih risbic iz 19 osnovnih šol in vrtcev.

Poglejte galerijo slik tukaj >>>