Ideje za zdrav zajtrk

datum: 18.11.2021

Zdrav zajtrk iz tradicionalnih slovenskih sestavin je mogoče pripraviti hitro in enostavno. Oglejte si recepte in jih preizkusite.

Pripravili smo nabor idej za zajtrke iz sestavin, ki se tradicionalno uporabljajo v slovenskem prostoru. Med drugim so upoštevani jesensko zimska sezona, lokalna pridelava živil in preprostost priprave zajtrka.

Predlagamo, da ob vsakem zajtrku zaužijete tudi lokalno slovensko sadje, na primer jabolka.

Prosena mlečna kaša s suhimi slivami in medom

Prosena mlečna kaša s suhimi slivami in medom

Sestavine:

  • mleko z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«
  • slovensko proso
  • suhe slive
  • slovenski med
  • sol

Mleko zavremo in malo osolimo. Dodamo oprano proso ter kuhamo, da se zmehča. Dodamo suhe slive, ki smo jih prej narezali in namočili v vodo. Malo še kuhamo ob mešanju. Na koncu pokapamo z medom in postrežemo še toplo.

Mlečno proseno kašo lahko postrežemo tudi hladno z žličko medu ali domače marmelade. Takšna je lahko odličen nadomestek sladice.

Mlečni zdrob z rozinami

Mlečni zdrob z rozinami

Sestavine:

  • slovenski zdrob
  • mleko z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«
  • rozine

Mleko zavremo in vanj zakuhamo mlečni zdrob. Kuhamo, da se zmehča. Proti koncu dodamo še rozine, ki smo jih prej namočili v vodi. Serviramo toplo.

Ovseni kosmiči na mleku z mletimi lešniki

Ovseni kosmiči na mleku z mletimi lešniki

Sestavine:

  • mleko z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«
  • slovenski ovseni kosmiči
  • slovenski lešniki
  • sol

V vrelo osoljeno mleko dodamo kosmiče in kuhamo 20 minut. Ko je kuhano, serviramo na krožnik in posujemo z mletimi lešniki. Po želji lahko tudi sladkamo. Serviramo toplo.

Polenta z mlekom

Polenta z mlekom

Sestavine:

  • slovenski koruzni zdrob
  • voda
  • za preliti mleko z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«

Delamo v razmerju 4 enote vode in ena enota polente. Vodo solimo (po želji dodamo malo ocvirkov za okus), zavremo in vanjo zakuhamo polento. Polento kuhamo 15 minut. Serviramo toplo.

Če nam polenta ostane, je uporabna tudi ohlajena.