Tradicionalni slovenski zajtrk je glavni dogodek dneva slovenske hrane, ki ga obeležujemo od leta 2012 vsak tretji petek v novembru. Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je bil na pobudo Čebelarske zveze Slovenije prvič organiziran leta 2011 z namenom ozaveščanja najmlajših o pomenu kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in varovanja okolja.
Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk bo 17. novembra potekal pod sloganom »Kruh za zajtrk – super dan!«. Kruh je poleg masla, mleka, medu in jabolka ali drugega slovenskega sadja ena od sestavin Tradicionalnega slovenskega zajtrka. Letos obeležujemo mednarodno leto prosa, zato bo temu žitu namenjena večja pozornost.
Letošnji slogan se glasi »Kruh za zajtrk – super dan!«
Tradicionalni slovenski zajtrk bo potekal 17. novembra, ko obeležujemo tudi dan slovenske hrane
Na letošnjem tematskem plakatu je ilustracija Bogata in uboga sestra, ustvarjena izpod rok ilustratorke gospe Ančke Gošnik Godec
Tradicionalni slovenski zajtrk obeležujemo že 13. leto
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano k sodelovanju vsako leto povabi vrtce, osnovne šole ter zavode za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, pobuda pa se širi tudi v druge institucije, javne zavode in gospodarstvo. Poglejte načine, kako se lahko pridružite.
Obesite plakate o Tradicionalnem slovenskem zajtrku na vidno mesto v vaši pisarni in doma. Plakat lahko prenesete in ga natisnete tukaj:
V tednu, ko poteka Tradicionalni slovenski zajtrk, lahko tako za malico v službi kot tudi doma uživate lokalno pridelano hrano, da podprete lokalne pridelovalce in čebelarje. Pet glavnih živil Tradicionalnega slovenskega zajtrka vključuje kruh, maslo, med, mleko in jabolka ali drugo lokalno sadje.
Povabite otroke, naj sami narišejo svojo ilustracijo o Tradicionalnem slovenskem zajtrku in nam risbice pošljite na naslov info@nasasuperhrana.si skupaj z otrokovim imenom in priimkom ter nazivom vrtca ali šole vse do torka, 21. novembra 2023. Objavili jih bomo v obliki članka na spletu in jih delili na Facebooku Tradicionalnega slovenskega zajtrka.
Ilustratorka Ančka Gošnik Godec je spregovorila, kakšen je bil nekdaj odnos do kruha in kako ga je pripravljala njena mama.
Kruhu in tradicionalnemu zajtrku so v obeh revijah posvetili stalno rubriko Cici Vesela šola in z njo povezali nekatere leposlovne in didaktične rubrike v reviji. V Cicibanu je prispevek »Od zrna do kruha« z imenitnimi ilustracijami Matjaža Schmidta in nalogami za samostojno reševanje pripravila Ida Mlakar Črnič. V Cicidoju je prispevek z naslovom »Dober zajtrk, dober dan« s celostranskimi ilustracijami Tanje Komadina pripravila mag. Barbara Hanuš.
V Cicibanu otroci rešujejo uganke iz kuhinjske shrambe Ambroža Kvartiča in prepevajo pesem o palačinkah Svetlane Makarovič. V knjižnici si izposodijo radijsko igro Kuharica Uharica in se naučijo zapeti pesem Dobro jutro, kruh. V Cicidoju skupaj preberejo Pesmico o kruhu Vide Brest z ilustracijami Marlenke Stupica in se naučijo pesmico Janeza Bitenca, ki govori o tem, kako speči kruh.
Poglejte gradivo o tem, kako lahko tradicionalni slovenski zajtrk v vrtcu, šoli ali doma obogatimo s slovensko kulturno dediščino.
Pri pripravi gradiva so sodelovale kulturne ustanove in strokovni delavci v okviru nacionalnega medresorskega projekta Kulturni bazar.
Na Radiu Slovenija so pravljico Bogata in uboga sestra posneli za oddajo Lahko noč, otroci! Pravljica bo premierno na sporedu zvečer, 16. novembra 2023, ob 19.45 na Prvem. Pripoveduje pa jo priznana pripovedovalka, pravljičarka, pesnica in pisateljica Anja Štefan. Vabimo vas k poslušanju pravljice, ki jo boste od 17. novembra naprej našli tudi na zahtevo na povezavi oddaje Lahko noč, otroci.
Če želite tudi sami otrokom prebrati pravljico Bogata in uboga sestra, jo najdete na spodnji povezavi.
Televizija Slovenija je skupaj z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pripravila posebno tematsko oddajo Ribič Pepe, tradicionalni slovenski zajtrk. Oddaja bo na sporedu v petek, 17. novembra, ob 10.05 na TV Slovenija 1. Njen namen je poudariti pomen zdrave in lokalne hrane, spodbujati pravilno uporabo živil ter vse to otrokom in odraslim predstaviti na zabaven in poučen način.
Oddajo lahko pogledate tudi tukaj:
Dan slovenske hrane skupaj s Tradicionalnim slovenskim zajtrkom je pomemben za vse nas in spodbuja k spoštovanju in uživanju več lokalne slovenske hrane. Pomagajte nam razširiti sporočilo in na socialnih omrežjih delite katero od gradiv, ki smo jih pripravili.
Naložite svojo profilno sliko in jo z okvirjem prenesite na svoj računalnik.
Osnovnim šolam, vrtcem ter zavodom za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebam se ni treba za izvedbo Tradicionalnega slovenskega zajtrka nikamor prijavljati. Dogodek je potrebno izvesti v skladu z navodili oziroma pravilnikom o TSZ, da lahko po njegovi izvedbi vložijo vlogo za izplačilo pavšalnega nadomestila za nakup živil. Do pavšalnega nadomestila so upravičeni le omenjeni subjekti, medtem ko drugi javni zavodi in ustanove do nadomestila niso upravičeni.