Dan slovenske hrane so obeležili s Tradicionalnim slovenskim zajtrkom tudi na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Zagrebu

datum: 19.11.2019

Zajtrka so se udeležili predstavniki Zagrebške županije, občine Brežice, hrvaškega zunanjega ministrstva, čebelarske zveze, turistični delavci ter številni novinarji. Brežiški župan Ivan Molan je ob Dnevu slovenske hrane veleposlaništvu podaril košaro izdelkov iz medu in drugih lokalno pridelanih dobrot.

Veleposlanik Vojislav Šuc je v nagovoru poudaril, da z naročanjem živil od lokalnih pridelovalcev pripomoremo k zmanjšanju sproščanja toplogrednih plinov zaradi krajših transportnih poti in zagotavljamo trajnostno rabo površin, namenjenih pridelavi hrane. Z izbiro lokalne hrane ohranjamo delovna mesta na podeželju in dvigamo stopnjo samooskrbe s kakovostno, lokalno pridelano hrano ter tako izboljšujemo prehransko varnost prebivalstva.

Veleposlanik je dodal, da Slovenija posebno pozornost posveča pridelavi medu oz. čebelarstvu, ki je v Sloveniji množična gospodarska oziroma ljubiteljska dejavnost z večstoletno tradicijo. Na tisoč prebivalcev so v Sloveniji kar štirje čebelarji. Z namenom, da bi povečali zavedanje o pomenu čebel za ohranjanje ravnovesja v naravi in obstanek celotnega človeštva, so Združeni narodi na pobudo Slovenije 20. maj razglasili za Svetovni dan čebel.

Galerija:

Miza polna dobrot Dan slovenske hrane so obeležili s Tradicionalnim slovenskim zajtrkom tudi na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Zagrebu