Uspešna izvedba »nadomestnega« dogodka Tradicionalni slovenski zajtrk

datum: 11.06.2021

Danes, 11. junija, v šolah, vrtcih in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok pripravljajo »nadomestni« Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga lani na dan slovenske hrane ni bilo možno izvesti zaradi epidemioloških razmer. Takrat je bil dogodek izveden od doma, v okviru družin, tokratna izvedba v živo pa ima še dodatno težo.

Tradicionalni slovenski zajtrk obeležujemo tretji petek v novembru, na dan slovenske hrane, vendar ga lani zaradi epidemioloških razmer ni bilo mogoče izvesti v šolah, temveč doma, v krogu družine. Letošnje leto pa bo zaznamovano z lepo izkušnjo, da bodo otroci v poletnem času doživeli nadomestni zajtrk in jeseni še letošnji redni Tradicionalni slovenski zajtrk.

Zajtrkovanje tradicionalnih živil tokrat v družbi vrstnikov

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je namreč podalo pobudo šolam, vrtcem in zavodom za vzgojo in izobraževanje otrok, naj letos kar dvakrat povežejo podeželje z našimi najmlajšimi. Pobuda je nastala z namenom, da se izpolni višji namen zajtrka – izobraževanje in ozaveščanje otrok in mladostnikov o pomenu zajtrka ter pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil slovenskega izvora. Del dneva bo namenjen ozaveščanju od zrnja do kruha, od čebele do medu in sadja ter od zajtrka do zdravega življenjskega sloga, hkrati pa bodo otroci tudi radostno dočakali, da bodo sestavine tradicionalnega slovenskega zajtrka – kruh, maslo, med, mleko ter jabolko ali drugo sezonsko sadje – užili v družbi svojih vrstnikov.

Privzgojimo otrokom odgovorno ravnanje s hrano

Tradicionalni slovenski zajtrk nam nudi še eno priložnost – da se zavemo problema zavržkov hrane oziroma odpadne hrane. Tudi na tem področju lahko vsak izmed nas naredi korak v smeri zmanjševanja.