Tradicionalni slovenski zajtrk naj ne traja le en dan

datum: 25.11.2020

Ob letošnjem jubilejnem 10. Tradicionalnem slovenskem zajtrku smo kljub epidemološkim razmeram in nekoliko drugačni izvedbi organizirali obilo promocijskih aktivnosti in poskrbeli za ozaveščanje o pomenu zajtrka, ki naj pri čim več ljudeh postane zdrava navada.

V petek, 20. novembra, smo obeležili dan slovenske hrane, cel teden pa so potekale tudi številne aktivnosti, povezane s projektom Tradicionalni slovenski zajtrk.

V desetih letih smo naredili veliko korakov

Na novinarski konferenci, ki jo je letos ob Tradicionalnem slovenskem zajtrku organizirala Čebelarska zveza Slovenije, smo na predstavili deset let prehojene poti Tradicionalnega slovenskega zajtrka. Govorci so spregovorili o tem, kakšen pomen ima lokalna, slovenska hrana ter kako pomembno je, da naše pridelovalce in predelovalce vsi skupaj podpremo pri njihovih naporih in izkažemo naše spoštovanje do njihovega dela.

Čebelarska zveza Slovenija, pobudnica medenega zajtrka, je ob 10. obletnici v simbolično zahvalo za uspešno sodelovanje Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano podarila čebelnjak.

V video izjavah spregovorili ključni deležniki

Ob dnevu slovenske hrane in izvedbi Tradicionalnega slovenskega zajtrka so nekateri deležniki, ki projekt pomagajo soustvarjati, podali svoje videnje pomena tovrstnih aktivnosti in spodbud. Video izjave so podali dr. Jože Podgoršek, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije, dr. Ignacija Fridl Jarc, državna sekretarka na Ministrstvu za kulturo, Borut Florjančič, predsednik Zadružne zveze Slovenije, Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, dr. Matej Gregorič iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje, mag. Ervin Kosi, V. D. generalnega direktorja Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja ter Anja Mager, predsednica Zveze slovenske podeželske mladine. Izjave so v celoti dostopne tukaj.

Video izjave deležnikov pred dnevom slovenske hrane

Kako je nastal logotip projekta Tradicionalni slovenski zajtrk

Vrnili smo se na sam začetek in se spomnili nastanka logotipa. Celotno zgodbo o nastanku logotipa lahko preberete tukaj.

Bili smo dobrodelni in pomagali najranljivejšim

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je na dan slovenske hrane s pomočjo humanitarne organizacije poskrbelo, da so z zajtrkom razveselili nekaj materinskih domov in drugih skupnosti, kar 4.800 kilogramov jabolk pa so namenili 23 bolnišnicam ter presenetili zdravstvene delavce in bolnike. Donacija je izkaz hvaležnosti in zahvale za trud in njihovo srčnost ob napornem delu.

V šolah so del učnih vsebin posvetili izbranim tematikam

Glede na epidemiološke razmere je bila šolam podana pobuda, da pri pouku na daljavo   del šolske ure namenijo vsebinam, povezanim z dnevom slovenske hrane. Razpravljali so o pomembnih temah o pridelavi slovenske hrane, o tem, koliko truda je vloženega v pridelavo, spoznali so razloge, zakaj je hrana iz bližine boljša izbira ter se seznanili s tem, kakšna je vloga čebel in drugih opraševalcev ter zakaj je zajtrkovanje pomembno iz zdravstvenega vidika.

Dva izobraževalna video posnetka s ključnimi sporočili

Pripravljena sta bila dva 5-minutna izobraževalna videa, kjer je podanih obilo uporabnih in poučnih informacij tako za šole kot tudi za vse, ki se želijo podrobneje seznaniti s pomenom tradicionalnih živil in zajtrka v prehrani. Oba sta dostopna tukaj.

Dva plakata in poštevanka za natisniti

Za tisk in uporabo tako v šolah, trgovinah kot doma so bili pripravljeni tematski plakat, plakat s prostorom za otroško risbico in poštevanka s sporočilom Tradicionalnega slovenskega zajtrka s sloganom »Zajtrk z medom – super dan!«. Vsa gradiva si lahko na računalnik prenesete in natisnete tukaj.

Izbrana literatura na temo (pre)hrane

V okviru projekta Kulturni bazar so partnerji iz Pionirske – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo in Mestne knjižnice Ljubljana pripravili izbor najboljših otroških in mladinskih knjig ter izbor strokovne literature na temo hrane in prehrane. Seznam si lahko ogledate tukaj.

Dejavni smo bili tudi na radiu

Številne promocijske aktivnosti Tradicionalnega slovenskega zajtrka in oglasi so se vrteli na Radiu 1. Vsak dan je bila organizirana tudi nagradna igra, v okviru katere so bile poslušalcem vsak dan podarjene praktične nagrade. Tudi na Radiu Ognjišče sta potekali promocija dneva slovenske hrane in komunikacija najpomembnejših sporočil.

Facebook Tradicionalni slovenski zajtrk

Številne aktualne objave lahko vse leto spremljate tudi na Facebooku Tradicionalni slovenski zajtrk. Zasnovali smo tudi posebno grafiko, ki so si jo lahko uporabniki Facebooka namestili preko profilne slike ter tako izkazali podporo projektu.

Želimo si, da Tradicionalni slovenski zajtrk ne traja le en dan, temveč postane pri čim več ljudeh zdrava navada za dober in uspešen začetek dneva.

Vsa gradiva in informacije smo še enkrat zbrali na sledečih povezavah: