Sektor meso

Uspešna zgodba kmetije Bukovje

Alenka Korpnik iz kmetije Bukovje

Stanje

Kmetija Bukovje, ki se nahaja v osrčju Slovenije, je majhna, a s strastjo vodena kmetija, kjer se že več kot 20 let ukvarjajo z rejo živali in pridelavo mleka ter mesa. Lastnica Alenka Korpnik in njen mož sta leta 1990 obnovila staro domačijo in jo preoblikovala v kmetijo, ki zdaj nosi znak »izbrana kakovost – Slovenija«. Poleg kmetijstva se ukvarjajo tudi s turistično dejavnostjo, saj na kmetiji gostijo obiskovalce, ki želijo doživeti pristnost podeželja. Na kmetiji imajo 11 krav, ki jih hranijo predvsem s senom in doma pridelano krmo, kar zagotavlja višjo kakovost mesa in mleka.

Izziv

V času naraščajoče konkurence in povečane ozaveščenosti potrošnikov o kakovosti mesa in mlečnih izdelkov je bilo za kmetijo Bukovje ključnega pomena, da najdejo način, kako izpostaviti svoje lokalno pridelane izdelke kot vrhunske kakovosti. V poplavi uvoženih izdelkov so se morali soočiti z izzivom, kako dokazati, da njihovi proizvodi niso samo lokalno pridelani, temveč tudi višje kakovosti in bolj zdravi. Prav tako so se soočili s potrebo po vzpostavitvi zanesljivega načina sledljivosti in ohranjanja zaupanja potrošnikov.

Rešitev

Vključitev v shemo »izbrana kakovost – Slovenija« je bila ključna odločitev za kmetijo Bukovje, saj je prinesla naslednje prednosti:

  • Certificirana kakovost: Znak »izbrana kakovost« potrjuje, da so meso in mleko pridelani po najvišjih standardih, z doslednim nadzorom kakovosti.
  • Zaupanje potrošnikov: Potrošniki se lažje odločijo za nakup njihovih izdelkov zaradi zagotovila o slovenskem poreklu in strogo nadzorovanih proizvodnih postopkov.
  • Konkurenčna prednost: Certifikat jim omogoča, da izstopajo med konkurenčnimi proizvajalci in ponujajo izdelke, ki so tako okusnejši kot bolj hranljivi.
  • Sodelovanje in izmenjava znanja: Vključitev v shemo omogoča sodelovanje z drugimi pridelovalci, kar vodi v izboljšanje prakse in produktov.

Želiti tudi vi pridobiti certifikat »izbrana kakovost – Slovenija«?

Preberite več o shemi in postopku certificiranja.


Čim bolj naravna pridelava za vrhunsko kakovost

Kmetija Bukovje se ponaša z več kot 20-letno tradicijo v kmetijstvu, kjer se ukvarjajo z rejo živali in pridelavo kakovostnega mesa in mleka. Na kmetiji dajejo prednost naravni pridelavi krme, ki je pretežno doma pridelana, s čimer zagotavljajo bolj zdrave in hranljive izdelke.

»Za nas ni pomembno samo, da pridelamo dovolj mesa in mleka, ampak da sta kakovostna. Naše živali so del družine in skrbimo za njihovo dobro počutje, kar se odraža tudi v kakovosti naših izdelkov.«

Alenka Korpnik

iz kmetije Bukovje

Dobro počutje živali je na prvem mestu

Kmetija je znana po hlevu s sodobnim podom, ki ga čisti robot. V hlevu je zasajeno zelenje, krave molze stroj, živali pa imajo na voljo celo masažni aparat. »Naložba v nov, sodoben hlev, ki mu rad rečem kar pašnik pod streho, je bila nujna za obstoj naše kmetije. Ves vložek v opremo in zagotavljanje udobja živali se nam vrača v obliki boljšega zdravja živali in kakovostnega mleka,« dodaja gospodar.

Dobrobit živali in naravna krma

Na Kmetiji Bukovje imajo posebno pozornost posvečeno dobrobiti živali. Živali imajo na voljo veliko prostora in so hranjene z naravno krmo, brez uporabe spornih dodatkov. »Naši izdelki so bolj kakovostni, ker živalim nudimo najboljše pogoje in naravno prehrano. To je naša zaveza, ki jo vedno znova potrjujemo,« dodaja Korpnikova.

Skrb za naravo in kakovost mesa

Kmetija Bukovje se zaveda pomena lokalne proizvodnje in trajnosti. Alenka Korpnik meni, da se skrb za naravo in odgovoren odnos do živali povrneta v obliki kakovostnih in hranljivih proizvodov, ki jih potrošniki cenijo.


»Ko izberete meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, veste, da dobite najboljše – lokalno pridelano, hranljivo in okusno meso. S tem pa podpirate tudi naše kmete in ohranjate domačo proizvodnjo.«

Alenka Korpnik iz kmetije Bukovje

Alenka Korpnik

Kmetija Bukovje, Ljubno ob Savinji