Zeljna gibanica – recept | Tradicionalna jed, Zelje | Recepti

Zeljna gibanica – recept

5/5 - (3 votes)
Zeljna pogača
  • Čas priprave:2 uri
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Ta jed je plod medgeneracijske komunikacije ali zapuščine prednikov regije ob meji z Madžarsko, kjer sestavine predstavljajo okusno lokalno zgodbo. Oblika spominja na enega izmed stebrov gastronomske strategije Prekmurja, s certifikatom zaščiteno Prekmursko gibanico, izbor sestavin pa je značilen za zimski čas omenjene regije in je plod domišljije tamkajšnjih gospodinj.

Sestavine:

  • 1 kg kislega zelja
  • 30 dag ajdove kaše
  • 30 dag mletega mešanega ali svinjskega mesa
  • 1 velika čebula
  • 3 stroki česna
  • 4 dl kisle smetane »izbrana kakovost – Slovenija«
  • 4 jajca
  • 2 žlici svinjske masti
  • sol, poper, piment

V večji ponvi razpustimo malo masti, dodamo nasekljan česen in takoj ko zadiši, še zelje.

Dušimo 5 minut in nato odstavimo. Ajdovo kašo skuhamo v slanem kropu, z dodatkom pimenta in popra ter odcedimo. Čebulo drobno nasekljamo in jo v posebni ponvi opečemo na masti, da porumeni. Dodamo mleto meso, solimo, popramo in pokrito dušimo 40 minut.Mešamo in po potrebi zalivamo z vodo. Nato vmešamo ajdovo kašo.

V namaščen pekač razporedimo polovico zelja. Nanj položimo mesno-ajdov nadev, ki ga prekrijemo z drugo polovico zelja. V posodi razžvrkljamo jajca in jih zmešamo s smetano ter s prelivom namažemo zgornjo plast. Pečemo 1 uro v že ogreti pečici na 180 stopinj.

Recept in foto: Kuhnapato

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Sorodni recepti

Skutni štruklji z orehi in medenim prelivom - recept

  • Čas priprave: 40
    • #
    • #
    • #
  • Izberite sestavine lokalnega porekla Skutini štruklji bodo najboljši, če izberete sestavine slovenskega porekla. Najbližje ponudnike moke, medu, orehov, mleka in jajc lahko najdete na našem Zemljevidu ponudnikov lokalne hrane. Sestavine: Testo: 30 dag moke 0,5 dl mlačne vode 0,25 dl…

  • Več...

Belokranjska pogača – tradicionalni recept

  • Naša tradicionalna jed Belokranjska pogača, je zaščitena kot evropska shema kakovosti »zajamčena tradicionalna posebnost«, zato sta zanjo zelo natančno določena priprava in tudi končni videz. Sestavine: 500 g mehke bele moke 3 dcl mlačne vode 2 kavni žlički soli 20…

  • Več...

Repjača – recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Jed sodi med posebnosti severovzhodnega dela Slovenije in je tako, kot marsikatera, dobila ime po nadevu, ki ga je pogojeval letni čas, običaj ali razpoložljivost. Na jedilniku je bila predvsem ob dnevu mrtvih. Njena sorodnica je tikvača, ki so jo…

  • Več...

Bider - recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine: 50 dag pšenične moke 3dl toplega mleka pol kocke kvasa 5 dag masti 3 žlice sladkorja 3 jajca ščepec soli 10 dag rozin žlica sladkorja v prahu Priprava: Pripravimo kvasec in ko narase, ga zmešamo s sladkorjem, mastjo in…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem