Zeljna gibanica – recept

Zeljna gibanica – recept
  • Čas priprave:2 uri
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Ta jed je plod medgeneracijske komunikacije ali zapuščine prednikov regije ob meji z Madžarsko, kjer sestavine predstavljajo okusno lokalno zgodbo. Oblika spominja na enega izmed stebrov gastronomske strategije Prekmurja, s certifikatom zaščiteno Prekmursko gibanico, izbor sestavin pa je značilen za zimski čas omenjene regije in je plod domišljije tamkajšnjih gospodinj.

Sestavine:

  • 1 kg kislega zelja
  • 30 dag ajdove kaše
  • 30 dag mletega mešanega ali svinjskega mesa
  • 1 velika čebula
  • 3 stroki česna
  • 4 dl kisle smetane »izbrana kakovost – Slovenija«
  • 4 jajca
  • 2 žlici svinjske masti
  • sol, poper, piment

V večji ponvi razpustimo malo masti, dodamo nasekljan česen in takoj ko zadiši, še zelje.

Dušimo 5 minut in nato odstavimo. Ajdovo kašo skuhamo v slanem kropu, z dodatkom pimenta in popra ter odcedimo. Čebulo drobno nasekljamo in jo v posebni ponvi opečemo na masti, da porumeni. Dodamo mleto meso, solimo, popramo in pokrito dušimo 40 minut.Mešamo in po potrebi zalivamo z vodo. Nato vmešamo ajdovo kašo.

V namaščen pekač razporedimo polovico zelja. Nanj položimo mesno-ajdov nadev, ki ga prekrijemo z drugo polovico zelja. V posodi razžvrkljamo jajca in jih zmešamo s smetano ter s prelivom namažemo zgornjo plast. Pečemo 1 uro v že ogreti pečici na 180 stopinj.

Recept in foto: Kuhnapato

Zeljna gibanica – recept
Ocenite stran


Sorodni recepti

Sarma kot nekoč - recept

  • Čas priprave: 2,5 ure
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine: 0,5 kg mletega mesa (pol govedine, pol svinjine) Izbrana kakovost Slovenija 1 jajce košček prekajene slanine 2 pesti riža 2 srednje veliki čebuli 4 stroki česna večja glava kislega zelja sol, poper, žlica svinjske masti juha za zalivanje 1…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem