Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO za sektorja mleka in mesa o še vedno USTAVLJENEM plačevanju prispevka za promocijo! Preberite tukaj >

Zeljna gibanica – recept

  • Čas priprave:2 uri
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Ta jed je plod medgeneracijske komunikacije ali zapuščine prednikov regije ob meji z Madžarsko, kjer sestavine predstavljajo okusno lokalno zgodbo. Oblika spominja na enega izmed stebrov gastronomske strategije Prekmurja, s certifikatom zaščiteno Prekmursko gibanico, izbor sestavin pa je značilen za zimski čas omenjene regije in je plod domišljije tamkajšnjih gospodinj.

Sestavine:

  • 1 kg kislega zelja
  • 30 dag ajdove kaše
  • 30 dag mletega mešanega ali svinjskega mesa
  • 1 velika čebula
  • 3 stroki česna
  • 4 dl kisle smetane »izbrana kakovost – Slovenija«
  • 4 jajca
  • 2 žlici svinjske masti
  • sol, poper, piment

V večji ponvi razpustimo malo masti, dodamo nasekljan česen in takoj ko zadiši, še zelje.

Dušimo 5 minut in nato odstavimo. Ajdovo kašo skuhamo v slanem kropu, z dodatkom pimenta in popra ter odcedimo. Čebulo drobno nasekljamo in jo v posebni ponvi opečemo na masti, da porumeni. Dodamo mleto meso, solimo, popramo in pokrito dušimo 40 minut.Mešamo in po potrebi zalivamo z vodo. Nato vmešamo ajdovo kašo.

V namaščen pekač razporedimo polovico zelja. Nanj položimo mesno-ajdov nadev, ki ga prekrijemo z drugo polovico zelja. V posodi razžvrkljamo jajca in jih zmešamo s smetano ter s prelivom namažemo zgornjo plast. Pečemo 1 uro v že ogreti pečici na 180 stopinj.

Recept in foto: Kuhnapato

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


Sorodni recepti

Domač kruh – osnovni recept

  • Sestavine: 1 kg bele moke 2 žlički soli 0,5 dl olja 0,5 l tople vode Za kvasec: 1 dl mleka, 1 žlica sladkorja, 1,5 kocke kvasa (63 g) Priprava: V manjši posodi nekoliko segrejemo mleko ter v sredino nasujemo sladkor.…

  • Več...

Domače maslo - recept

  • Čas priprave: 15 min
    • #
    • #
    • #
  • Zgodi se, da v zadnjem hipu ugotovite, da imate v hladilniku premalo masla. Lahko pa se zgodi tudi, da vam ostaja sladka smetana. Ta preverjeni recept nam je posredovala Marjana Marodi, soavtorica vsebin na strani oblizniprste.si. Priporočamo vam, da posegate…

  • Več...

Pražen krompir - recept

  • Čas priprave: 60 min
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine: 80 dag krompirja 1/2 dl olja (še boljša je svinjska mast) 8 dag čebule sol in poper po okusu Priprava: Neolupljen krompir kuhamo iz mrzle vode in zavremo. Čas kuhanja je odvisen od velikosti gomoljev, krompir pa je dovolj…

  • Več...

Slivovi cmoki po babičinem receptu - recept

  • Čas priprave: 90 min
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine:Za krompirjevo testo:500 gramov krompirja150 gramov moke (polovica ostre, polovica mehke)30 gramov masla ali margarine1 jajceščepec solimalo naribanega muškatnega oreščkaZa nadev:12 čvrstih, manjših slivZa posip:100 gramov sladkorja100 gramov drobtin60 gramov masla izbrana kakovost Slovenijacimet po okusuPriprava:Krompir skuhajte, ga olupite in…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem