»Poprovci« ali pikantni medenjaki – recept

»Poprovci« ali pikantni medenjaki – recept
  • Čas priprave:2 uri
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Medenjaki ali »poprovci« so k nam pripotovali iz različnih tujih dežel, saj so znani domala po vsem svetu. Na slovenskih tleh so se uveljavili predvsem zaradi izredno razširjenega čebelarstva, ki v zadnjih letih dobiva še večji pomen – Slovenija je pobudnica iniciative, da bi 20. maj postal Svetovni dan čebel) in na dan slovenske hrane se na vseh osnovnih šolah odvija Tradicionalni  slovenski (medeni) zajtrk. V kombinaciji s kakavom medenjaki označujejo polpreteklo tradicijo predvsem mestnega prebivalstva. Najznačilnejši »gingerbread« pa najdemo na Gorenjskem, konkretno v Radovljici pod imenom Lectovo srce, kjer se je obrt ohranila vse do danes in v muzejski delavnici v gostilni Lectar še vedno prikazujejo tradicionalen običaj.

Sestavine:

Medenjaki

  • 40 dag  pšenične moke
  • 20 dag ržene moke
  • 25 dag  tekočega medu
  • 11 dag masla
  • 1 jajce
  • 1 žlica jelenove soli (uporablja se kot rahljalno sredstvo za težka peciva in piškote, lahko jo nadomestimo tudi s sodo bikarbono), 1 žlička pecilnega praška, 0,5 žličke sode bikarbone, pol čajne žličke popra, ščep pimenta, cimeta, mletih klinčkov, mletega janeža, kardamoma, koriandra, konica čajne žličke svežega naribanega ingverja

Karamela, ki služi kot lepilo:

  • 3–4 žlice sladkorja
  • žlica vode

Priprava:

V veliki kozici zmešamo maslo, med in začimbe ter maso na zmerni toploti segrevamo, da se sestavine stopijo in lepo zadišijo, nato maso ohladimo. V večji skledi zmešamo moko s pecilnim praškom in sodo bikarbono, solimo, dodamo jajce in zmešamo z medeno maso. Dobro pregnetemo in pokrito pustimo počivati čez noč na sobni temperaturi. Naslednji dan testo razvaljamo na približno pol centimetra debelo ter izrežemo pravokotnike oziroma dele hiške, ki jih pred tem narišemo na papirju – naredimo modele. Pečemo jih 15 minut na 180 stopinjah (na srednji višini pečice).

Pečene pustimo ohladiti, med tem pripravimo karamelo: sladkor segrejemo v ponvi in dodamo vodo.

Po načrtu zlepimo piškote v hiške.

Postrežemo s kakavovim napitkom.

 

Recept in foto: Kuhnapato

 

»Poprovci« ali pikantni medenjaki – recept
Ocenite stran


Sorodni recepti

Jabolčne rožice z listnatim testom in skutno kremo

  • Sestavine: 4 lepa jabolka Izbrane kakovosti (Idared, Jonagold ali Majda) 200 g listnatega testa 100 g skute 1 zavojček vanilijevega sladkorja 1 jajce sok pol limone 2-3 žlice sladkorja 1 žlica stopljenega masla noževa konica cimeta maslo Postopek: Pečico segrejemo…

  • Več...

Vanilijevi gumbki – recept

  • Sestavine: 250 g masla Izbrana kakovost Slovenija 250 g moke 80 g sladkorja v prahu 2 vrečki vanilijevega sladkorja 3 vrečke vanilijevega pudinga Priprava: V skledo presejemo moko in puding iz vrečke ter premešamo. Dodamo zmehčano maslo, sladkor v prahu in…

  • Več...

Piškoti iz ovsenih kosmičev – recept

  • Sestavine: 75 g masla Izbrana kakovost Slovenija 125 g ovsenih kosmičev 75 g sladkorja 1 jajce 3 – 5 kapelj esence mandlja ali vanilije 50 g moke 3 g pecilnega praška (1 zvrhana žlička) Priprava: V ponvi razpustimo maslo in med…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem