»Poprovci« ali pikantni medenjaki – recept

»Poprovci« ali pikantni medenjaki – recept

Medenjaki ali »poprovci« so k nam pripotovali iz različnih tujih dežel, saj so znani domala po vsem svetu. Na slovenskih tleh so se uveljavili predvsem zaradi izredno razširjenega čebelarstva, ki v zadnjih letih dobiva še večji pomen – Slovenija je pobudnica iniciative, da bi 20. maj postal Svetovni dan čebel) in na dan slovenske hrane se na vseh osnovnih šolah odvija Tradicionalni  slovenski (medeni) zajtrk. V kombinaciji s kakavom medenjaki označujejo polpreteklo tradicijo predvsem mestnega prebivalstva. Najznačilnejši »gingerbread« pa najdemo na Gorenjskem, konkretno v Radovljici pod imenom Lectovo srce, kjer se je obrt ohranila vse do danes in v muzejski delavnici v gostilni Lectar še vedno prikazujejo tradicionalen običaj.

Sestavine:

Medenjaki

  • 40 dag  pšenične moke
  • 20 dag ržene moke
  • 25 dag  tekočega medu
  • 11 dag masla
  • 1 jajce
  • 1 žlica jelenove soli (uporablja se kot rahljalno sredstvo za težka peciva in piškote, lahko jo nadomestimo tudi s sodo bikarbono), 1 žlička pecilnega praška, 0,5 žličke sode bikarbone, pol čajne žličke popra, ščep pimenta, cimeta, mletih klinčkov, mletega janeža, kardamoma, koriandra, konica čajne žličke svežega naribanega ingverja

Karamela, ki služi kot lepilo:

  • 3–4 žlice sladkorja
  • žlica vode

Priprava:

V veliki kozici zmešamo maslo, med in začimbe ter maso na zmerni toploti segrevamo, da se sestavine stopijo in lepo zadišijo, nato maso ohladimo. V večji skledi zmešamo moko s pecilnim praškom in sodo bikarbono, solimo, dodamo jajce in zmešamo z medeno maso. Dobro pregnetemo in pokrito pustimo počivati čez noč na sobni temperaturi. Naslednji dan testo razvaljamo na približno pol centimetra debelo ter izrežemo pravokotnike oziroma dele hiške, ki jih pred tem narišemo na papirju – naredimo modele. Pečemo jih 15 minut na 180 stopinjah (na srednji višini pečice).

Pečene pustimo ohladiti, med tem pripravimo karamelo: sladkor segrejemo v ponvi in dodamo vodo.

Po načrtu zlepimo piškote v hiške.

Postrežemo s kakavovim napitkom.

 

Recept in foto: Kuhnapato

 


Sorodni recepti

Bezgova pena s proseno kašo

  • OŠ Vižmarje Brod, skupina: Čežana in polBezgova penaSestavine:20 bezgovih cvetov1 l vodesok 1 limone4 žlice smrekovega meduželatinacimet, klinčki, vaniljev sladkorPriprava:Cvetove namočimo v prekuhani vodi čez noč ali še dlje.Odcedimo in dodamo med in limono.Segrejemo in začinimo ter vmešamo želatino.Pustimo ohladiti,…

  • Več...

Brkinski medeni šmorn

  • OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača, skupina Punčke Maje in čeljustnikSestavine:1 kg brkinskih jabolk3 jajca2 dl kraškega medu2 dl mleka150 g moke1 limona, cimet, sol2 žlici šetrajevega medu za prelivmaslo za pekačPriprava:Pripravimo maso iz rumenjakov, mleka, soli in moke, kot za…

  • Več...

Bider - recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine: 50 dag pšenične moke 3dl toplega mleka pol kocke kvasa 5 dag masti 3 žlice sladkorja 3 jajca ščepec soli 10 dag rozin žlica sladkorja v prahu Priprava: Pripravimo kvasec in ko narase, ga zmešamo s sladkorjem, mastjo in…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem