»Poprovci« ali pikantni medenjaki – recept

»Poprovci« ali pikantni medenjaki – recept

Medenjaki ali »poprovci« so k nam pripotovali iz različnih tujih dežel, saj so znani domala po vsem svetu. Na slovenskih tleh so se uveljavili predvsem zaradi izredno razširjenega čebelarstva, ki v zadnjih letih dobiva še večji pomen – Slovenija je pobudnica iniciative, da bi 20. maj postal Svetovni dan čebel) in na dan slovenske hrane se na vseh osnovnih šolah odvija Tradicionalni  slovenski (medeni) zajtrk. V kombinaciji s kakavom medenjaki označujejo polpreteklo tradicijo predvsem mestnega prebivalstva. Najznačilnejši »gingerbread« pa najdemo na Gorenjskem, konkretno v Radovljici pod imenom Lectovo srce, kjer se je obrt ohranila vse do danes in v muzejski delavnici v gostilni Lectar še vedno prikazujejo tradicionalen običaj.

Sestavine:

Medenjaki

  • 40 dag  pšenične moke
  • 20 dag ržene moke
  • 25 dag  tekočega medu
  • 11 dag masla
  • 1 jajce
  • 1 žlica jelenove soli (uporablja se kot rahljalno sredstvo za težka peciva in piškote, lahko jo nadomestimo tudi s sodo bikarbono), 1 žlička pecilnega praška, 0,5 žličke sode bikarbone, pol čajne žličke popra, ščep pimenta, cimeta, mletih klinčkov, mletega janeža, kardamoma, koriandra, konica čajne žličke svežega naribanega ingverja

Karamela, ki služi kot lepilo:

  • 3–4 žlice sladkorja
  • žlica vode

Priprava:

V veliki kozici zmešamo maslo, med in začimbe ter maso na zmerni toploti segrevamo, da se sestavine stopijo in lepo zadišijo, nato maso ohladimo. V večji skledi zmešamo moko s pecilnim praškom in sodo bikarbono, solimo, dodamo jajce in zmešamo z medeno maso. Dobro pregnetemo in pokrito pustimo počivati čez noč na sobni temperaturi. Naslednji dan testo razvaljamo na približno pol centimetra debelo ter izrežemo pravokotnike oziroma dele hiške, ki jih pred tem narišemo na papirju – naredimo modele. Pečemo jih 15 minut na 180 stopinjah (na srednji višini pečice).

Pečene pustimo ohladiti, med tem pripravimo karamelo: sladkor segrejemo v ponvi in dodamo vodo.

Po načrtu zlepimo piškote v hiške.

Postrežemo s kakavovim napitkom.

 

Recept in foto: Kuhnapato

 


Sorodni recepti

Bovški krafi - recept

  • Sestavine: Testo: 750 g moke 7,5 dl vrele vode 60 g olja 30 g soli Nadev: 350 g suhih hrušk tepk (kloc) 50 g piškotnih drobtin 200 g jabolčne čežane 50 g v rumu namočenih rozin 50 g sladkorja pol…

  • Več...

Mirenski praznični štrukelj - recept

  • Sestavine: Testo: 25 dag moke 4 žlice sladkorja 1 jajce voda po potrebi Nadev: 20 dag mletih mandljev 20 dag rozin 20 dag lipovega medu 1 dl ruma limonina lupinica, cimet Preliv: 2 žlici masla 2 žlici medu Priprava: Zamesi…

  • Več...

Kruhov narastek z jabolki in orehi - recept

  • Sestavine: 600 g jabolk 100 g regratovega ali hojevega medu 5 dag mletih orehov sok 1 limone 350 g belega kruha 2,5 dl sladke smetane sol, cimet Priprava: Jabolka olupimo in narežemo na tanke rezine. Zmešamo jih z medom, cimetom…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem