»Poprovci« ali pikantni medenjaki - recept | Recepti

»Poprovci« ali pikantni medenjaki – recept

Medenjak na kakavu
  • Čas priprave:2 uri
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Medenjaki ali »poprovci« so k nam pripotovali iz različnih tujih dežel, saj so znani domala po vsem svetu. Na slovenskih tleh so se uveljavili predvsem zaradi izredno razširjenega čebelarstva, ki v zadnjih letih dobiva še večji pomen – Slovenija je pobudnica iniciative, da bi 20. maj postal Svetovni dan čebel) in na dan slovenske hrane se na vseh osnovnih šolah odvija Tradicionalni  slovenski (medeni) zajtrk. V kombinaciji s kakavom medenjaki označujejo polpreteklo tradicijo predvsem mestnega prebivalstva. Najznačilnejši »gingerbread« pa najdemo na Gorenjskem, konkretno v Radovljici pod imenom Lectovo srce, kjer se je obrt ohranila vse do danes in v muzejski delavnici v gostilni Lectar še vedno prikazujejo tradicionalen običaj.

Sestavine:

Medenjaki

  • 40 dag  pšenične moke
  • 20 dag ržene moke
  • 25 dag  tekočega medu
  • 11 dag masla
  • 1 jajce
  • 1 žlica jelenove soli (uporablja se kot rahljalno sredstvo za težka peciva in piškote, lahko jo nadomestimo tudi s sodo bikarbono), 1 žlička pecilnega praška, 0,5 žličke sode bikarbone, pol čajne žličke popra, ščep pimenta, cimeta, mletih klinčkov, mletega janeža, kardamoma, koriandra, konica čajne žličke svežega naribanega ingverja

Karamela, ki služi kot lepilo:

  • 3–4 žlice sladkorja
  • žlica vode

Priprava:

V veliki kozici zmešamo maslo, med in začimbe ter maso na zmerni toploti segrevamo, da se sestavine stopijo in lepo zadišijo, nato maso ohladimo. V večji skledi zmešamo moko s pecilnim praškom in sodo bikarbono, solimo, dodamo jajce in zmešamo z medeno maso. Dobro pregnetemo in pokrito pustimo počivati čez noč na sobni temperaturi. Naslednji dan testo razvaljamo na približno pol centimetra debelo ter izrežemo pravokotnike oziroma dele hiške, ki jih pred tem narišemo na papirju – naredimo modele. Pečemo jih 15 minut na 180 stopinjah (na srednji višini pečice).

Pečene pustimo ohladiti, med tem pripravimo karamelo: sladkor segrejemo v ponvi in dodamo vodo.

Po načrtu zlepimo piškote v hiške.

Postrežemo s kakavovim napitkom.

 

Recept in foto: Kuhnapato

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Sorodni recepti

Domača češnjeva pita

  • Ne zavrzimo hraneOhlajeno češnjevo pito lahko hranimo v hladilniku tudi več dni in jo pojemo kot sladico po obrokih. Bodimo pozorni, da s hrano ravnamo skrbno in zmanjšamo količino zavržkov.Sestavine:Testo za pito:0,5 kg bele mokeščepec soli30 dag masla z oznako…

  • Več...

Paradižniki, polnjeni z mletim mesom - recept

  • Čas priprave: 60-90 min
    • #
    • #
    • #
  • Zelenjave ne zavrzite Če imate na vrtu preveč paradižnikov, jih ne zavrzite, ampak lahko iz njih pripravite tudi paradižnikovo omako. Sestavine: 8 enako velikih zrelih paradižnikov lokalnega porekla 400 g mletega govejega mesa »izbrana kakovost -Slovenija« 1 čebula 2 stroka…

  • Več...

Piščančji namaz – recept

  • Čas priprave: 6 minut
    • #
    • #
    • #
  • Mesa nikdar ne zavržemoOkusno piščančje meso, ki ostane od kosila, predelajmo v odličen namaz, ki ga lahko užijemo naslednji dan. Poskrbimo, da hrane ne mečemo v smeti.Sestavine:2 kosa pečenega piščanca3 kisle kumarice2 kosa kuhanega korenja1 žlica gorčice1 žlica majonezeščepec rdeče…

  • Več...

Sončni zajtrk

  • Čas priprave: 10 minut
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine: 2 pesti svežih jagod 1 srednje velik korenček 1 srednje veliko jabolko izbrana kakovost Slovenija 2 suhi figi pest lanenih semen vsaj 1 dcl vode Priprava: Sestavine narežemo na manjše koščke in jih v multipraktiku sesekljamo v gladko maso. Postrežemo…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem