Mlečna repa s koruzno zljevanko – recept

Mlečna repa s koruzno zljevanko – recept
  • Čas priprave:65 min
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

V Prekmurju so ljudje repo uživali v velikih količinah in raznih oblikah. Uvrščali so jo med drugorazredna živila. Od tod pregovor: » Repa in korenje – slabo življenje«. Najbolj znana jed iz repe je bujta repa, mlečno repo pa kuhajo le še redke gospodinje. Jedli so jo večinoma ob delavnikih, običajno za kosilo s koruzno zlivanko, krompirjem ali kruhom.

Testo za zlivanko ni smelo biti pregosto, da se ga je dalo vliti v pekač. Najpogosteje so jo pripravljali iz koruzne ali ajdove moke kot prilogo najrazličnejšim jedem ali prigrizek kar tako. Recept prihaja iz Prlekije.

Repa:

  • 1 kilogram svinjskih mesnih kosti
  • 2 l vode
  • Pol kilograma kisle repe
  • 2 dl sladke smetane
  • 2 žlici moke
  • sol, kumina

Koruzna zljevanka:

  • 0,7 l kislega mleka
  • 35 dag koruzne moke
  • pol pecilnega praška
  • 1 jajce
  • sol

Premaz:

  • 2 dl kisle smetane
  • svinjska mast

Priprava:

Svinjske kosti kuhamo v vodi približno pol ure, nato dodamo kislo repo. Začinimo in kuhamo še pol ure, nato odstranimo kosti. Iz smetane in moke zmešamo podmet, ga vmešamo v juho ter počakamo, da zavre. Meso narežemo na koščke in vrnemo v juho.

Zmešamo sestavine za zljevanko. Maso zlijemo v pekač in pečemo na 180 stopinjah približno 15 minut. Nato premažemo s prelivom in pečemo še 5 minut.

Recept in foto: Kuhnapato

Mlečna repa s koruzno zljevanko – recept
Ocenite stran


Sorodni recepti

Bovški krafi - recept

  • Sestavine: Testo: 750 g moke 7,5 dl vrele vode 60 g olja 30 g soli Nadev: 350 g suhih hrušk tepk (kloc) 50 g piškotnih drobtin 200 g jabolčne čežane 50 g v rumu namočenih rozin 50 g sladkorja pol…

  • Več...

Mirenski praznični štrukelj - recept

  • Sestavine: Testo: 25 dag moke 4 žlice sladkorja 1 jajce voda po potrebi Nadev: 20 dag mletih mandljev 20 dag rozin 20 dag lipovega medu 1 dl ruma limonina lupinica, cimet Preliv: 2 žlici masla izbrana kakovost 2 žlici medu…

  • Več...

Kruhov narastek z jabolki in orehi - recept

  • Sestavine: 600 g jabolk 100 g regratovega ali hojevega medu 5 dag mletih orehov sok 1 limone 350 g belega kruha 2,5 dl sladke smetane sol, cimet Priprava: Jabolka olupimo in narežemo na tanke rezine. Zmešamo jih z medom, cimetom…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem