Mlečna repa s koruzno zljevanko – recept

Mlečna repa s koruzno zljevanko – recept
  • Čas priprave:65 min
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

V Prekmurju so ljudje repo uživali v velikih količinah in raznih oblikah. Uvrščali so jo med drugorazredna živila. Od tod pregovor: » Repa in korenje – slabo življenje«. Najbolj znana jed iz repe je bujta repa, mlečno repo pa kuhajo le še redke gospodinje. Jedli so jo večinoma ob delavnikih, običajno za kosilo s koruzno zlivanko, krompirjem ali kruhom.

Testo za zlivanko ni smelo biti pregosto, da se ga je dalo vliti v pekač. Najpogosteje so jo pripravljali iz koruzne ali ajdove moke kot prilogo najrazličnejšim jedem ali prigrizek kar tako. Recept prihaja iz Prlekije.

Repa:

  • 1 kilogram svinjskih mesnih kosti
  • 2 l vode
  • Pol kilograma kisle repe
  • 2 dl sladke smetane
  • 2 žlici moke
  • sol, kumina

Koruzna zljevanka:

  • 0,7 l kislega mleka
  • 35 dag koruzne moke
  • pol pecilnega praška
  • 1 jajce
  • sol

Premaz:

  • 2 dl kisle smetane
  • svinjska mast

Priprava:

Svinjske kosti kuhamo v vodi približno pol ure, nato dodamo kislo repo. Začinimo in kuhamo še pol ure, nato odstranimo kosti. Iz smetane in moke zmešamo podmet, ga vmešamo v juho ter počakamo, da zavre. Meso narežemo na koščke in vrnemo v juho.

Zmešamo sestavine za zljevanko. Maso zlijemo v pekač in pečemo na 180 stopinjah približno 15 minut. Nato premažemo s prelivom in pečemo še 5 minut.

Recept in foto: Kuhnapato

Mlečna repa s koruzno zljevanko – recept
Ocenite stran


Sorodni recepti

Jabolčne rožice z listnatim testom in skutno kremo

  • Sestavine: 4 lepa jabolka Izbrane kakovosti (Idared, Jonagold ali Majda) 200 g listnatega testa 100 g skute 1 zavojček vanilijevega sladkorja 1 jajce sok pol limone 2-3 žlice sladkorja 1 žlica stopljenega masla noževa konica cimeta maslo Postopek: Pečico segrejemo…

  • Več...

Vanilijevi gumbki – recept

  • Sestavine: 250 g masla Izbrana kakovost Slovenija 250 g moke 80 g sladkorja v prahu 2 vrečki vanilijevega sladkorja 3 vrečke vanilijevega pudinga Priprava: V skledo presejemo moko in puding iz vrečke ter premešamo. Dodamo zmehčano maslo, sladkor v prahu in…

  • Več...

Piškoti iz ovsenih kosmičev – recept

  • Sestavine: 75 g masla Izbrana kakovost Slovenija 125 g ovsenih kosmičev 75 g sladkorja 1 jajce 3 – 5 kapelj esence mandlja ali vanilije 50 g moke 3 g pecilnega praška (1 zvrhana žlička) Priprava: V ponvi razpustimo maslo in med…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem