Mlečna repa s koruzno zljevanko – recept

Mlečna repa s koruzno zljevanko – recept
  • Čas priprave:65 min
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

V Prekmurju so ljudje repo uživali v velikih količinah in raznih oblikah. Uvrščali so jo med drugorazredna živila. Od tod pregovor: » Repa in korenje – slabo življenje«. Najbolj znana jed iz repe je bujta repa, mlečno repo pa kuhajo le še redke gospodinje. Jedli so jo večinoma ob delavnikih, običajno za kosilo s koruzno zlivanko, krompirjem ali kruhom.

Testo za zlivanko ni smelo biti pregosto, da se ga je dalo vliti v pekač. Najpogosteje so jo pripravljali iz koruzne ali ajdove moke kot prilogo najrazličnejšim jedem ali prigrizek kar tako. Recept prihaja iz Prlekije.

Repa:

  • 1 kilogram svinjskih mesnih kosti
  • 2 l vode
  • Pol kilograma kisle repe
  • 2 dl sladke smetane
  • 2 žlici moke
  • sol, kumina

Koruzna zljevanka:

  • 0,7 l kislega mleka
  • 35 dag koruzne moke
  • pol pecilnega praška
  • 1 jajce
  • sol

Premaz:

  • 2 dl kisle smetane
  • svinjska mast

Priprava:

Svinjske kosti kuhamo v vodi približno pol ure, nato dodamo kislo repo. Začinimo in kuhamo še pol ure, nato odstranimo kosti. Iz smetane in moke zmešamo podmet, ga vmešamo v juho ter počakamo, da zavre. Meso narežemo na koščke in vrnemo v juho.

Zmešamo sestavine za zljevanko. Maso zlijemo v pekač in pečemo na 180 stopinjah približno 15 minut. Nato premažemo s prelivom in pečemo še 5 minut.

Recept in foto: Kuhnapato

Mlečna repa s koruzno zljevanko – recept
Ocenite stran


Sorodni recepti

Enostavna potica – recept

  • Sestavine: Testo: 600 g moke 30 g kvasa, 2 dcl mleka izbrana kakovost Slovenija, 140 g sladkorja, 140 g masla izbrana kakovost Slovenija, 4 rumenjaki, 1 vanilijev sladkor, Lupinica 1 limone Žlička soli Orehov nadev: 1 dcl toplega mleka izbrana…

  • Več...

Pirin kruh brez kvasa – recept

  • Sestavine:450 g pirine moke2 zvrhani žlički sode bikarbone1 zvrhana žlička soli3,5 dl tekočega jogurta Izbrana kakovost Slovenije2 dl gazirane mineralne vodePol dl bučnega ali oljčnega oljaPo želji lahko dodamo tudi 2 žlici semen po lastni izbiriPriprava:Najprej enostavno zmešamo mokre sestavine,…

  • Več...

Hitri pustni krofi – recept

  • Sestavine:250 g gladke moke tip 500250 g ostre moke2,5 dag svežega kvasa2,5 dcl mlačnega mleka izbrana kakovost0,5 dcl olja4 rumenjaki1 žlica kisle smetane izbrana kakovost1 vanilin sladkorpol žličke soli30 g rjavega sladkorja3 žličke rumanastrgana lupinica ene limonepotrebujemo še marelično marmelado…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem