Kranjski štrukelj nekoč in danes – recept

Kranjski štrukelj nekoč in danes – recept
  • Čas priprave:30 min
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Kranjske štruklje že od leta 1936 pripravljajo v Gostilni Kot. Danes jih najdemo med gastronomsko strategijo Kranja, kjer si etnologi prizadevajo ponovno postaviti jih na krožnike domačih gostiln.

Sestavine:

Testo:

  • 30 dag moke
  • 4 jajca
  • 1,2 l mleka
  • 2 dl vode z mehurčki
  • sol

Nadev:

  • 50 dag ribane kaše
  • 2 jajci
  • 7 dag surovega masla
  • 5 velikih žlic marelične marmelade
  • Preliv:
  • 2,5 dl kisle smetane
  • 2 jajci

Priprava:

Iz testa spečemo malce debelejše palačinke. Ribano kašo skuhamo v osoljeni vodi na zmerni temperaturi in med kuhanjem mešamo. Ohlajeni primešamo mehko maslo, razžvrkljano jajce in marmelado. Z nadevom namažemo palačinke, jih zrežemo na tretjine, položimo v lončene posodice in prelijemo s prelivom. Pečemo v pečici na 200 stopinj 10 do 15 minut. Postrežemo še vroče.

Recept, vir in foto: Kuhnapato

Kranjski štrukelj nekoč in danes – recept
Ocenite stran


Sorodni recepti

Bovški krafi - recept

  • Sestavine: Testo: 750 g moke 7,5 dl vrele vode 60 g olja 30 g soli Nadev: 350 g suhih hrušk tepk (kloc) 50 g piškotnih drobtin 200 g jabolčne čežane 50 g v rumu namočenih rozin 50 g sladkorja pol…

  • Več...

Mirenski praznični štrukelj - recept

  • Sestavine: Testo: 25 dag moke 4 žlice sladkorja 1 jajce voda po potrebi Nadev: 20 dag mletih mandljev 20 dag rozin 20 dag lipovega medu 1 dl ruma limonina lupinica, cimet Preliv: 2 žlici masla izbrana kakovost 2 žlici medu…

  • Več...

Kruhov narastek z jabolki in orehi - recept

  • Sestavine: 600 g jabolk 100 g regratovega ali hojevega medu 5 dag mletih orehov sok 1 limone 350 g belega kruha 2,5 dl sladke smetane sol, cimet Priprava: Jabolka olupimo in narežemo na tanke rezine. Zmešamo jih z medom, cimetom…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem