Kranjski štrukelj nekoč in danes – recept

Kranjski štrukelj nekoč in danes – recept

Kranjske štruklje že od leta 1936 pripravljajo v Gostilni Kot. Danes jih najdemo med gastronomsko strategijo Kranja, kjer si etnologi prizadevajo ponovno postaviti jih na krožnike domačih gostiln.

Sestavine:

Testo:

  • 30 dag moke
  • 4 jajca
  • 1,2 l mleka
  • 2 dl vode z mehurčki
  • sol

Nadev:

  • 50 dag ribane kaše
  • 2 jajci
  • 7 dag surovega masla
  • 5 velikih žlic marelične marmelade
  • Preliv:
  • 2,5 dl kisle smetane
  • 2 jajci

Priprava:

Iz testa spečemo malce debelejše palačinke. Ribano kašo skuhamo v osoljeni vodi na zmerni temperaturi in med kuhanjem mešamo. Ohlajeni primešamo mehko maslo, razžvrkljano jajce in marmelado. Z nadevom namažemo palačinke, jih zrežemo na tretjine, položimo v lončene posodice in prelijemo s prelivom. Pečemo v pečici na 200 stopinj 10 do 15 minut. Postrežemo še vroče.

Recept, vir in foto: Kuhnapato


Sorodni recepti

Bezgova pena s proseno kašo

  • OŠ Vižmarje Brod, skupina: Čežana in polBezgova penaSestavine:20 bezgovih cvetov1 l vodesok 1 limone4 žlice smrekovega meduželatinacimet, klinčki, vaniljev sladkorPriprava:Cvetove namočimo v prekuhani vodi čez noč ali še dlje.Odcedimo in dodamo med in limono.Segrejemo in začinimo ter vmešamo želatino.Pustimo ohladiti,…

  • Več...

Brkinski medeni šmorn

  • OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača, skupina Punčke Maje in čeljustnikSestavine:1 kg brkinskih jabolk3 jajca2 dl kraškega medu2 dl mleka150 g moke1 limona, cimet, sol2 žlici šetrajevega medu za prelivmaslo za pekačPriprava:Pripravimo maso iz rumenjakov, mleka, soli in moke, kot za…

  • Več...

Bider - recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine: 50 dag pšenične moke 3dl toplega mleka pol kocke kvasa 5 dag masti 3 žlice sladkorja 3 jajca ščepec soli 10 dag rozin žlica sladkorja v prahu Priprava: Pripravimo kvasec in ko narase, ga zmešamo s sladkorjem, mastjo in…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem