Kranjski štrukelj nekoč in danes – recept

Kranjski štrukelj nekoč in danes – recept
  • Čas priprave:30 min
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Kranjske štruklje že od leta 1936 pripravljajo v Gostilni Kot. Danes jih najdemo med gastronomsko strategijo Kranja, kjer si etnologi prizadevajo ponovno postaviti jih na krožnike domačih gostiln.

Sestavine:

Testo:

  • 30 dag moke
  • 4 jajca
  • 1,2 l mleka
  • 2 dl vode z mehurčki
  • sol

Nadev:

  • 50 dag ribane kaše
  • 2 jajci
  • 7 dag surovega masla
  • 5 velikih žlic marelične marmelade
  • Preliv:
  • 2,5 dl kisle smetane
  • 2 jajci

Priprava:

Iz testa spečemo malce debelejše palačinke. Ribano kašo skuhamo v osoljeni vodi na zmerni temperaturi in med kuhanjem mešamo. Ohlajeni primešamo mehko maslo, razžvrkljano jajce in marmelado. Z nadevom namažemo palačinke, jih zrežemo na tretjine, položimo v lončene posodice in prelijemo s prelivom. Pečemo v pečici na 200 stopinj 10 do 15 minut. Postrežemo še vroče.

Recept, vir in foto: Kuhnapato

Kranjski štrukelj nekoč in danes – recept
Ocenite stran


Sorodni recepti

Enostavna potica – recept

  • Sestavine: Testo: 600 g moke 30 g kvasa, 2 dcl mleka izbrana kakovost Slovenija, 140 g sladkorja, 140 g masla izbrana kakovost Slovenija, 4 rumenjaki, 1 vanilijev sladkor, Lupinica 1 limone Žlička soli Orehov nadev: 1 dcl toplega mleka izbrana…

  • Več...

Pirin kruh brez kvasa – recept

  • Sestavine:450 g pirine moke2 zvrhani žlički sode bikarbone1 zvrhana žlička soli3,5 dl tekočega jogurta Izbrana kakovost Slovenije2 dl gazirane mineralne vodePol dl bučnega ali oljčnega oljaPo želji lahko dodamo tudi 2 žlici semen po lastni izbiriPriprava:Najprej enostavno zmešamo mokre sestavine,…

  • Več...

Hitri pustni krofi – recept

  • Sestavine:250 g gladke moke tip 500250 g ostre moke2,5 dag svežega kvasa2,5 dcl mlačnega mleka izbrana kakovost0,5 dcl olja4 rumenjaki1 žlica kisle smetane izbrana kakovost1 vanilin sladkorpol žličke soli30 g rjavega sladkorja3 žličke rumanastrgana lupinica ene limonepotrebujemo še marelično marmelado…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem