Ješprenka z repo tropinko ali Repinka – recept

Ješprenka z repo tropinko ali Repinka – recept
  • Čas priprave:40-50 min
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Repa je značilna slovenska jed, vendar se priprava in način obdelave iz regije v regijo razlikuje. Ta recept prihaja iz Vipavske doline, kjer imamo opravka s prav posebnim postopkom kisanja na grozdnih tropinah, kar repi daje prefinjen okus in jo obarva rdeče.

Sestavine:

  • 60 dag kisle repe, shranjene v tropinah
  • 10 dag kuhanega fižola
  • 10 dag korenčka, hranjenega v kraški prsti
  • 8 dag ješprenja
  • četrt gomolja zelene
  • 3 debelejše rezine pršuta
  • oljčno olje
  • 2 stroka česna, sveži peteršilj, šetraj, sol, lovorjev list, zrna popra

Priprava:

Ješprenj namočimo v vodi za 1 – 2 uri, da se nekoliko zmehča. Zelenjavo olupimo in jo narežemo na majhne koščke. V večji posodi pogrejemo oljčno olje in na hitro opečemo zelenjavo ter dodamo ješprenj in zalijemo z vodo. Solimo in kuhamo na nizki temperaturi približno 20 minut.

Repo olupimo in naribamo ter skuhamo v drugi posodi. Začinimo z lovorjem, poprom in soljo. Ko je repa kuhana »na zob«, jo primešamo osnovni mineštri.

V višji ponvi na oljčnem olju popražimo na drobno narezan pršut in nasekljan česen. K temu dodamo fižol in nekaj vode, v kateri se je kuhal, ter vse skupaj vmešamo v osnovno mineštro. Začinimo in zelo počasi kuhamo še 5-7 minut ter pustimo še nekaj časa v posodi, da se okusi povežejo.

Recept in foto: Kuhnapato

Zanimivost: Repa tropinka

Tropine rdečega grozdja shranimo ob trgatvi pred prešanjem. Rdeče grozdje je boljše zaradi barve, ki jo dobi repa, lahko pa uporabimo tudi tropine belega grozdja. Včasih so jih shranili v leseno uornco, to je lesena posoda z dvema ušesoma, ročajema, na vrhu za nabiranje grozdja, danes pa jih spravijo v kakšno plastično posodo in postavijo na hladno, na primer v klet.

Ko repa septembra ali oktobra dozori, jo poberemo in operemo, da je čista. Odrežemo listje in pustimo malo stebla.

Na plast tropin položimo cele repe, jih prekrijemo s tropinami, pa spet repa, tropine … Vsako plast tudi malo posolimo, nato zalijemo z vodo in pokrijemo ter pustimo, da začne mlečnokislinsko vrenje. Po kakšnem mesecu ali malo več je repa običajno že kisla. Poberemo jo iz tropin, zribamo in uporabimo. Takšno lahko uporabljamo do konca zime. Če je dovolj kisla, jo lahko vzamemo iz tropin, zribamo in shranimo v kozarcih. Če pa jo pustimo na tropinah res dolgo, se repa močno zmanjša, lahko pa se tudi pokvari.

Otroci iz Dornberka so s to jedjo zmagali na tekmovanju Kuhnapato, pripravili pa so jo tudi v kuharskem dvoboju v oddaji Dobro jutro. Posnetek si lahko ogledate na tej povezavi.

Ješprenka z repo tropinko ali Repinka – recept
Ocenite stran


Sorodni recepti

Jabolčne rožice z listnatim testom in skutno kremo

  • Sestavine: 4 lepa jabolka Izbrane kakovosti (Idared, Jonagold ali Majda) 200 g listnatega testa 100 g skute 1 zavojček vanilijevega sladkorja 1 jajce sok pol limone 2-3 žlice sladkorja 1 žlica stopljenega masla noževa konica cimeta maslo Postopek: Pečico segrejemo…

  • Več...

Vanilijevi gumbki – recept

  • Sestavine: 250 g masla Izbrana kakovost Slovenija 250 g moke 80 g sladkorja v prahu 2 vrečki vanilijevega sladkorja 3 vrečke vanilijevega pudinga Priprava: V skledo presejemo moko in puding iz vrečke ter premešamo. Dodamo zmehčano maslo, sladkor v prahu in…

  • Več...

Piškoti iz ovsenih kosmičev – recept

  • Sestavine: 75 g masla Izbrana kakovost Slovenija 125 g ovsenih kosmičev 75 g sladkorja 1 jajce 3 – 5 kapelj esence mandlja ali vanilije 50 g moke 3 g pecilnega praška (1 zvrhana žlička) Priprava: V ponvi razpustimo maslo in med…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem