Ješprenka s prekajeno soško postrvjo – recept

Ješprenka s prekajeno soško postrvjo – recept

Soška postrv je ogrožena vrsta, zato predstavlja redkost na krožnikih tamkajšnjih gostiln. V preteklosti je sodila med glavne prehranjevalne vire prebivalstva ob Soči, ki so ribo uporabili v svojih kreativnih kulinaričnih zamislih. Recept prihaja iz Zgornjega Posočja.

Sestavine:

  • 20 dag ječmena
  • 10 dag krompirja
  • 1 čebula
  • 3 stroki česna
  • kos gomolja zelene
  • 3 korenčki
  • 15 dag dimljene postrvi
  • Ostanki ribe: kosti, glava, koža ribe
  • sol, poper, peteršilj

Priprava:

Ješprenj kuhamo v slani vodi. Ko voda zavre dodamo nasekljano čebulo, zeleno in v gazo zavite ostanke ribe. Napol kuhanemu ješprenju dodamo na kocke narezan krompir in korenček. Proti koncu odstranimo gazo z ostanki. Meso dimljene postrvi narežemo na manjše koščke in jo tik pred koncem kuhanja dodamo enolončnici. Jed izboljšamo z nasekljanim česnom in peteršiljem.

Recept in foto: Kuhnapato


Sorodni recepti

Bezgova pena s proseno kašo

  • OŠ Vižmarje Brod, skupina: Čežana in polBezgova penaSestavine:20 bezgovih cvetov1 l vodesok 1 limone4 žlice smrekovega meduželatinacimet, klinčki, vaniljev sladkorPriprava:Cvetove namočimo v prekuhani vodi čez noč ali še dlje.Odcedimo in dodamo med in limono.Segrejemo in začinimo ter vmešamo želatino.Pustimo ohladiti,…

  • Več...

Brkinski medeni šmorn

  • OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača, skupina Punčke Maje in čeljustnikSestavine:1 kg brkinskih jabolk3 jajca2 dl kraškega medu2 dl mleka150 g moke1 limona, cimet, sol2 žlici šetrajevega medu za prelivmaslo za pekačPriprava:Pripravimo maso iz rumenjakov, mleka, soli in moke, kot za…

  • Več...

Bider - recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine: 50 dag pšenične moke 3dl toplega mleka pol kocke kvasa 5 dag masti 3 žlice sladkorja 3 jajca ščepec soli 10 dag rozin žlica sladkorja v prahu Priprava: Pripravimo kvasec in ko narase, ga zmešamo s sladkorjem, mastjo in…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem