Ješprenka s prekajeno soško postrvjo – recept | Ribe | Recepti

Ješprenka s prekajeno soško postrvjo – recept

5/5 - (3 votes)
Ješprenka
  • Čas priprave:60 min
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Soška postrv je ogrožena vrsta, zato predstavlja redkost na krožnikih tamkajšnjih gostiln. V preteklosti je sodila med glavne prehranjevalne vire prebivalstva ob Soči, ki so ribo uporabili v svojih kreativnih kulinaričnih zamislih. Recept prihaja iz Zgornjega Posočja.

Sestavine:

  • 20 dag ječmena
  • 10 dag krompirja
  • 1 čebula
  • 3 stroki česna
  • kos gomolja zelene
  • 3 korenčki
  • 15 dag dimljene postrvi
  • ostanki ribe: kosti, glava, koža ribe
  • sol, poper, peteršilj

Priprava:

Ješprenj kuhamo v slani vodi. Ko voda zavre dodamo nasekljano čebulo, zeleno in v gazo zavite ostanke ribe. Napol kuhanemu ješprenju dodamo na kocke narezan krompir in korenček. Proti koncu odstranimo gazo z ostanki. Meso dimljene postrvi narežemo na manjše koščke in jo tik pred koncem kuhanja dodamo enolončnici. Jed izboljšamo z nasekljanim česnom in peteršiljem.

Recept in foto: Kuhnapato

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Sorodni recepti

Brancin v škrniclju - recept

  • Brancin v škrniclju ali brancin v škratocu, kot mu pravijo na Primorskem, je izjemno okusna jed, s katero lahko presenetite svoje goste ali družinske člane. Priprava ni zahtevna, rezultat pa je vedno za oblizniti prste.Sestavine1 večji file brancina (priporočamo piranskega…

  • Več...

Dimljena postrv na ajdovi kaši – recept

  • Čas priprave: 20 min
    • #
    • #
    • #
  • V Zgornje Savinjski dolini, kjer je velik delež prehranjevalnega sistema narekovala reka, so dimljenje ali prekajevanje, ki je bil včasih bil edini način konzerviranja, uporabljali tudi za shranjevanje rib. Danes pa nedvomno gre za specialiteto tamkajšnjih krajev, kjer jo kuharji…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem