Nacionalna shema

Evropska shema

Strategija za manj izgub hrane in odpadne hrane

Strategija »Spoštujmo hrano, spoštujmo planet«

Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano smo pripravili Strategijo za manj izgub hrane in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano: »Spoštujmo hrano, spoštujmo planet«. V njej so opredeljeni strateški cilji upravljanja presežkov ter zmanjšanja izgub hrane in količine odpadne hrane.

strategija za manj izgub hrane

Strategija za manj izgub hrane in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano: »Spoštujmo hrano, spoštujmo planet«

Prenesite jo tukaj.

Strategija poleg uvodnih pojasnil, stanja na področju izgub hrane in odpadne hrane, donirane hrane, SWOT (Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats) analize iz katere izhaja 10 potreb, opredeljuje še kje v verigi preskrbe s hrano nastajajo izgube hrane in odpadna hrana. Določa strateške cilje upravljanja presežkov ter zmanjšanja izgub hrane in količine odpadne hrane, ki bodo prispevali za dosego cilja SDG 12.3.

Ti strateški cilji so:

  1. Preprečevanje nastajanja izgub hrane, presežkov hrane in odpadne hrane (proizvodnja in potrošnja):
    • optimizacija zalog, primerna tehnologija, spremljanje količine odpadne hrane, ozaveščanje in drugo.
  2. Zmanjševanje količine odpadne hrane s prerazporejanjem in uporabo presežkov hrane:
    • doniranje hrane;
    • predelava v nove izdelke (prehranske, neprehranske) ali preusmerjanje v hrano za živali (kar ni namenjeno humani prehrani).
  3. Ustrezno ravnanje z odpadno hrano:
    • aerobna (kompostiranje) in anaerobna (bioplinarne) obdelava;
    • drugi postopki obdelave odpadkov (na primer biogospodarstvo, energetska predelava).