Nacionalna shema

Evropska shema

Slovenski dan brez zavržene hrane 2024

Slovenski dan brez zavržene hrane 2024

Klaus Berend, generalni direktor direktorata Evropske komisije za zdravje in varno hrano, je na posvetu Spoštujmo hrano, spoštujmo planet ob začetku dogodka 24. aprila 2024 v Hiši Evropske unije v Ljubljani delil svoj pogled na problematiko zavržene hrane.

Poudaril je, da je zmanjševanje izgub in odpadne hrane pomembno tako na globalni kot evropski ravni. Izpostavil je potrebo po sodelovanju vseh akterjev v prehranski verigi, od kmetov, predelovalcev, trgovcev do potrošnikov, pri oblikovanju trajnostnega prehranskega sistema.

1. Globalni izziv: tretjina hrane se izgubi že pred porabo, zato je na ravni EU in UN sprejet cilj prepoloviti količine odpadne hrane do leta 2030.
2. Vključevanje vseh: uspeh strategije je odvisen od sodelovanja celotne verige preskrbe s hrano in zavzetosti potrošnikov.
3. Trajnostni prehod: manj zavržene hrane je ključna za zmanjšanje okoljskega bremena ter učinkovitejšo rabo virov.


Theresa Mörsen o pomenu zmanjševanja količin zavržene hrane

Theresa  Mörsen je strokovnjakinja za politiko ravnanja z odpadki in viri pri organizaciji Zero Waste Europe (ZWE), kjer deluje na ravni Evropske unije. Njeno sporočilo je jasno: hrana ni odpadek, hrana je vir.

Zmanjševanje izgub hrane je ena najhitrejših poti do bolj zdravega planeta. Brez novih tehnologij, samo z večjo odgovornostjo in ozaveščenostjo. Vsako leto v EU zavržemo med 11 in 18 kilogramov hrane na prebivalca, večinoma popolnoma užitne hrane.

Zavržena hrana je odgovorna za kar 8 % vseh emisij toplogrednih plinov na svetu. Hrana se najpogosteje zavrže v gospodinjstvih, ne v industriji, zato ima vsak od nas možnost nekaj spremeniti.

Poglejte zanimiva gradiva o tematiki