Nacionalna shema

Evropska shema

Napačna naročila, preobširni meniji in prevelike porcije so pogost vzrok za nastajanje odpadne hrane v gostinstvu.

Najpogostejši vzroki za nastajanje odpadne hrane in izgube hrane v restavracijah in gostinsih obratih

  • neprimerni načrti nakupov in obrokov, npr. napačna naročila ali preveč hrane (preobširni meniji), ki jo postrežejo na pultih, manj pogosti nakupi hrane;
  • pomanjkanje sprotnega spremljanja in načrtovanja zalog ter neprimerno rokovanje z živili;
  • pravni vidiki (npr. higienske smernice);
  • neustrezna ponudba (hrana je slabega okusa, velikost porcij, ni možnosti, da bi preostanek odnesli domov);
  • obnašanje potrošnikov in njihov odnos do hrane;
  • zahteve, ki se spremenijo v kratkem času (nepredvidljivo število uporabnikov obrokov);
  • nepripravljenost prilagajanja velikosti porcij (preobilne/prevelike porcije).

Kako zmanjšati količine odpadne hrane v sektorju strežbe hrane

Smernice HOTREC za gostinske obrate za zmanjšanje količine odpadne hrane

Smernice HOTREC za gostinske obrate za zmanjšanje količine odpadne hrane

Prenesite ga na povezavi.

Priporočila za šole

Dokument smernice za šole - zmanjševanje odpane hrane

Smernice za šole za zmanjšanje količine odpadne hrane

Prenesite ga na povezavi.

Smernice za manj odpadne in več trajnostne prehrane v restavracijah

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je skupaj z Ekologi brez meja in drugimi partnerji sodelovalo pri pripravi Smernic za manj odpadno in bolj trajnostno prehrano v restavracijah. Dokument, ki temelji na analizi odpadne hrane v slovenskih restavracijah ter pregledu domačih in tujih dobrih praks, prinaša več kot 30 konkretnih ukrepov.

Naslovnica Krožnik 12.3

Smernice za manj odpadne in več trajnostne prehrane v restavracijah

Prenesite ga na povezavi.