Zveza kmetic Slovenije združuje več kot 9000 članic | Zgodbe o naši super hrani

Zveza kmetic Slovenije združuje več kot 9000 članic

O pomenu in položaju žensk na podeželju smo spregovorili z Ireno Ule, dolgoletno predsednico Zveze kmetic Slovenije. Predstavila je delovanje zveze in njen pomen za slovensko podeželje in lokalno kmetijstvo nasploh.

Zveza kmetic Slovenije je prostovoljno združenje društev kmetic, žena in deklet na podeželju. Ustanovljena je bila leta 1995 in deluje kot prostovoljna, nevladna organizacija, ki povezuje 124 lokalnih organizacij in združuje več kot 9000 članic.

Irena Ule, dolgoletna predsednica, kot ključno poslanstvo Zveze kmetic Slovenije izpostavlja sledeče: »Združujemo se zato, da za svoje članice in (širše) izobražujemo, ohranjamo kulturno dediščino, skrbimo za druženje ter zastopamo naš glas na lokalnih, občinskih in državnih nivojih.« Položaj kmečke žene je še vedno zapostavljen, zato je cilj izboljšati aktivno participacijo kmečkih žensk v družbi ter spodbujati njihovo izobraževanje in usposabljanje.

Od kulinaričnih tekmovanj do izobraževanj in srečanj

Nabor dejavnosti zveze kmetic Slovenije je zelo pester. Za članice izvajajo kulinarična tekmovanja, kjer se preizkusijo v peki potice, kruha, kruha iz krušne peči, pripravi pletenice, šarklja, kvasenice, rogljičkov, štrudlja, štrukljev, poprtnikov, kisle juhe, bučne juhe in še mnogo več. Prav tako organizirajo državne ženske kmečke igre ter državno tekmovanje v vožnji s traktorjem in enoosno prikolico. Pomemben poudarek je tudi na druženjih in srečanjih, saj organizirajo aktivni oddih na morju, popestren z delavnicami in predavanji, različne pohode, jesenske večere ter izobraževalne vikende, kjer krepijo samozavest, se posvečamo zdravju in aktualnim temam.

Prav tako ženske sodelujejo v komisijah na Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije in Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, aktivne pa so tudi pri različnih projektih ter mednarodnih sodelovanjih.

Izbor kmetica leta

Že od leta 2012 Zveza kmetic Slovenije organizira tudi Izbor kmetice leta. To je med drugim dogodek, ko lahko širše opozorijo na pomen kmetic. Hkrati v svojih vrstah izberejo veliko kandidatk, med katerimi je vsaka od pustila svoj pečat. Ta pogosto ni opažen, vendar gre za resnične zgodbe kandidatk, ki so premagale veliko ovir, se trudile za svoje domače in tudi za naše podeželje. O nalogah izbrane kmetice leta Irena Ule pove: »Vsaka kmetica, ki je izbrana, je že opravila pomembne zadolžitve pri promociji kmetic in podeželja. Pričakujemo, da to opravljajo še naprej, po svojih močeh. Še veliko bomo morale postoriti, da bo naš poklic cenjen.«

»Prepričana sem, da je naša slovenska hrana – v primerjavi s tisto od daleč – zdrava.«
Irena Ule

Pomembna je promocija zdrave slovenske hrane

Ga. Ule poudari, da si bomo v prihodnosti v kmetijstvu morali zadati cilj doseči čim višjo samooskrbo, ob tem pa je pomembno, da je delo kmeta cenjeno in spoštovano. »Vsak lahko danes ocenjuje, kako kmetje delamo in kaj vse onesnažujemo. Toda ne zavedamo se, da pridelujemo hrano. In prepričana sem, da je naša slovenska hrana – v primerjavi s tisto od daleč – zdrava. Morda nekoliko dražja, a vemo, kakšni so pogoji naše pridelave. Vse bi nas morala skrbeti samooskrba.«

Pomembno je, da trud in delo slovenskih kmetov podpremo slovenski potrošniki ter v čim večji meri posegamo po domači, doma pridelani in predelani hrani. Na ta način si zagotovimo kakovostno hrano, hkrati pa skrbimo, da bo prihodnost našega podeželja – in položaja žensk v njem – svetla.

Preberite tudi:


Sorodni članki

Teden restavracij na ulici bo v znamenju jedi iz sestavin z označbo »izbrana kakovost – Slovenija«

V soboto, 1. junija 2024, se bo Glavni trg v Celju spremenil v največjo vrhunsko restavracijo v Sloveniji. Ne zamudite dogodka, kot ga še ni bilo.Teden restavracij na ulici je prva ulična kulinarična zabava Tedna restavracij, ki se bo odvijala…

Več...

Jagode haskap uspevajo tudi v Sloveniji

Jagode haskap, znane tudi kot sibirske borovnice, so v zadnjih letih vse bolj priljubljene tudi v Sloveniji. Pogovarjali smo se z Boštjanom Lesarjem, predsednikom društva pridelovalcev jagod Haskap, ki nam je povedal številne zanimivosti o tem izjemnem sadežu. Jagode haskap,…

Več...

E-knjiga receptov slovenskih chefov iz Tedna restavracij

V okviru spomladanskega Tedna restavracij 2024 je v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano potekala nagradna igra Moj recept, v kateri je sodelovalo 30 priznanih slovenskih chefov, ki so delili svoje recepte z uporabo govejega in perutninskega mesa…

Več...

Čas je za slovenske jagode

Najslajša je tista jagoda, ki je popolnoma dozorela na rastlini, se lesketa, ima neovenelo čašo in mikavno aromo. Najbolje je, da izberete jagode z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«, ki so podvržene dodatnim kontrolam. V času sezone jagod jih lahko…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem