Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO za sektorja mleka in mesa o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.10.2020 dalje! Preberite več >

Znebimo se polžev z ekološkimi metodami

Pregovorno počasnim polžem zelenjava na našem vrtu hitro tekne – dajmo jim nekaj dni in pojedli bodo vse, kar smo posadili. Že veste, kako jih učinkovito odgnati?

Kjer je vlaga, tam so polži. Po naših vrtovih se plazijo podnevi in ponoči, ob dežju ali rosi. Če vas pesti polžja nadloga, se nadnjo nikar ne spravljajte s strupenimi pripravki. Nehote jih lahko zaužije domača žival in pogine. Strupe iz tal lahko preko zelenjave zaužijete tudi sami. Za odganjanje zato raje uporabite ekološke metode.

Najlaže je s pobiranjem

Škodo zaradi polžev boste najlaže zmanjšali z njihovim rednim pobiranjem v zgodnjih jutranjih urah. Zelo učinkovito je tudi, če ob rob parcele stresete oviro – apno ali kremenčev pesek, je za portal zelenisvet.com pojasnila Miša Pušenjak iz Kmetijsko gozdarske zadruge Maribor. Z apnom morate biti pazljivi, saj vpliva na pH-vrednost tal. Zato ga ne stresajte tam, kjer rastejo vrtnine, je opozorila.

Privablja jih pivo

Imate radi pivo? Polži ga imajo. Miša Pušenjak svetuje, da pobiranje polžev kombinirate z nastavljanjem pasti. “Klasična past je pivo. Posode s pivom, ki jih napolnimo samo do polovice, zakopljemo,” je povedala v telefonskem pogovoru za omenjeni portal. Polži, ki jih privablja pivo, se bodo v njem utopili. “Ker imajo radi samo sveže pivo, ga je treba menjati. Da ne bi prehitro spremenilo vonja in okusa, ga postavimo v senco, pod različne deske, kjer nastavimo še kakšno jabolko ali krompir,” dodaja. Zjutraj boste na takih mestih našli veliko polžev in jih laže pobrali.

Kako pa je s soljo?

Urbana legenda pravi, da se polžev lahko znebimo s soljenjem. Miša Pušenjak je razbila ta mit: “Nikoli ne smemo soliti zemlje, saj to zelo negativno vpliva na mikroorganizme v njej. Posoljen polž spusti vsa jajčeca, se torej razmnoži, potem pa skoraj vedno pobegne in ne umre.” Veliko bolje je, da polže ovirate z grobo mleto žagovino ali listi česna ali čebule, ki jim zelo smrdijo.

Oviranje z ograjo

Zelo uporabna ovira je ograja iz bakrenih ali pocinkanih plošč, ki pa je lahko precej draga. Namesto nje uporabite kar stare pocinkane žlebove. “Z njimi obdajte vsaj tiste najbolj ogrožene rastline. Takšne ovire popolnoma zaustavijo dostop polžev na vrt. Preostali vam bodo samo še mali polži v solati, katerih jajčeca dobro uniči apneni dušik,” še dodaja Pušenjakova.

Naravni sovražniki

Polži nadvse teknejo ježem, belouškam pa tudi indijskim tekačicam – racam, ki ne jejo zelenjave, ampak samo polže. Miša Pušenjak je spregovorila tudi o cvetlicah, domačih pripravkih in zastirkah, ki odganjajo polže. Še več njenih uporabnih nasvetov pa lahko najdete v videoposnetku.


Sorodni članki

Pripravite EKO kosilo

Ekološka hrana ima posebno mesto v kulinariki, saj je zaradi sonaravnega načina pridelave še polnejšega okusa in nadgradi jedi. Je visokokakovostna, z bogato prehransko vrednostjo ter z visoko vsebnostjo vitaminov, mineralov in antioksidantov. Pripravili smo predlog celotnega menija EKO jedi.…

Več...

Biodinamična kmetija Černelič z zmago na natečaju Rural Inspiration Awards 2020

Ekološka in biodinamična kmetija Černelič je na evropskem natečaju Rural Inspiration Awards 2020 prejela največ glasov javnosti ter se izmed 71 prijavljenih uvrstila na prvo mesto v kategoriji »Popular vote«. Zvone Černelič je spregovoril o pomenu biodinamičnega kmetovanja in predstavil…

Več...

Prednosti ekološke hrane skozi oči pridelovalca

Ekološka hrana velja za bolj zdravo in bolj okusno. Razloge za to je predstavil g. Janez Peternelj, pridelovalec ekološke zelenjave in sadja, ki ima na svoji ekološki kmetiji v Poljanski dolini tudi nekaj živali. Spregovoril je o prednostih tako za…

Več...

Zakaj se ekološko meso bistveno razlikuje od konvencionalnega?

Boštjan Kosec iz ekološke kmetije iz okolice Ormoža, kjer se ukvarjajo z ekološko vzrejo govedi za meso, je spregovoril o tem, kakšno dodano vrednost ima ekološko meso. Pojasnil je razlike v sami vzreji živali, v okusu ter hranilni vrednosti ekološkega…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem