Znate pravilno brati navodila o roku uporabe živil? | Oznake na embalaži | Zgodbe o naši super hrani

Znate pravilno brati navodila o roku uporabe živil?

Pomembno je, da smo potrošniki dobro seznanjeni s pravilnim razumevanjem rokov uporabnosti na embalaži živil, saj tako manj hrane zavržemo. To je ključno, saj tako varujemo tudi vse vire, ki smo jih uporabili za njeno proizvodnjo: voda, zemljišče, energija, delovna sila in kapital.

Na svetovni ravni se po ocenah zavrže kar 17 odstotkov celotne svetovne proizvodnje hrane, in sicer kar 11 odstotkov v gospodinjstvih, 5 odstotkov v prehrambnih obratih in 2 odstotka v maloprodaji. Problematiko odpadne hrane lahko torej začnemo reševati kar v lastnem gospodinjstvu, za to pa je ključno prepoznavanje navodil o roku uporabe živil.

Poznate razliko med oznakama »Uporabno najmanj do« in »Porabiti do«?

Vsa živila morajo imeti skladno z zakonom označen rok uporabnosti, vendar se zanj uporabljata dve različni oznaki, ki imata tudi različen pomen.

Oznaka »Uporabno najmanj do« označuje datum, do katerega živila ohranijo pričakovano kakovost. Ključno je, da so živila so tudi po tem datumu varna za uporabo, če upoštevate navodila za shranjevanje in embalaža ni poškodovana, vendar lahko začenjajo izgubljati okus in teksturo.

Oznaka uporabno do

Rok »Uporabno najmanj do« je naveden na številnih ohlajenih, zamrznjenih, posušenih živilih (testenine, riž), konzerviranih in drugih živilih (rastlinsko olje, čokolada itd.). Preden zavržete hrano, katere rok »Uporabno najmanj do« je pretekel, preverite, ali je embalaža nepoškodovana ter ali ima živilo še vedno dober videz, vonj in okus. V tem primeru lahko živila še vedno uporabite.

Po odprtju tovrstnih živil upoštevajte vsa morebitna navodila, kot je na primer »porabiti v treh dneh po odprtju«.

Pri živilih z oznako »Porabiti do« je potrebna previdnost

»Porabiti do« označuje datum, do katerega so živila varna za uporabo. Živil po preteku datuma »Porabiti do« ne uporabljajte. Rok je naveden na hitro pokvarljivih živilih, kot so sveže ribe, sveže mleto meso in podobno.

Oznaka porabiti do

Upoštevajte tudi navodila za shranjevanje, kot so »hraniti v hladilniku« ali »hraniti pri temperaturi 2–4 °C«, saj se hrana sicer hitreje pokvari in se lahko zastrupite.

Zamrzovanje podaljša rok uporabe

Če hrano kmalu po nakupu doma pravilno zamrznete, je lahko rok uporabnosti daljši od roka »Porabiti do«. Vendar morate pri tem upoštevati vsa morebitna navodila na embalaži, kot so »zamrzniti do datuma«, »iz zamrzovalnika vzeti neposredno pred uporabo« ali »pred uporabo temeljito odtajati in uporabiti v 24 urah«.

Z izgubami hrane zavržemo tudi vire

Ne smemo pozabiti, da s tem, ko hrano zavržemo, enako storimo tudi z vsemi viri, ki smo jih uporabili za njeno proizvodnjo, in sicer vodo, zemljišče, energijo, delovno silo in kapital. Poleg tega se z odlaganjem izgubljene in odpadne hrane na odlagališčih ustvarjajo emisije toplogrednih plinov, ki prispevajo k podnebnim spremembam. Izgube hrane in odpadna hrana lahko tudi negativno vplivajo na prehransko varnost in razpoložljivost hrane ter prispevajo k zvišanju cen hrane.

Preberite tudi:


Sorodni članki

Potrošniki zaupamo oznaki ekološko

Ekološka pridelava je oblika in način kmetovanja, ki spoštuje naravne življenjske cikle. Ta način minimizira človekov vpliv na okolje in obratuje tako naravno, kot je mogoče. Hrana, ki je pridelana, predelana in porabljena v lokalnem okolju, je zaradi svežine kakovostnejša…

Več...

Kako veste, da je meso kakovostno? Po znaku v obliki zeleno-rjavega smeška!

Uživanje lokalnega mesa in mesnih izdelkov prispeva k razvoju mesnopredelovalne industrije in ima številne prednosti, vse od rejca do potrošnika.Kako pogosto se ob obloženi jedilni mizi vprašate, ali je posamezno živilo kakovostno? Ste kdaj pomislili, kako kot potrošnik sploh lahko…

Več...

Znak »izbrana kakovost – Slovenija« na perutninskem mesu je znak odličnosti

Visoka kakovost je tisto, kar iščemo pri nakupu prehranskih izdelkov. Ko v trgovini izbirate perutnino, sledite znaku »izbrana kakovost – Slovenija« in si tako zagotovite najboljšo perutnino slovenskega porekla. Zaveze in zagotovila znaka »izbrana kakovost – Slovenija« Zakaj je perutninsko…

Več...

Reševanje hrane pred iztekom roka

Slovenija se uvršča med države, v katerih količina zavržene hrane iz leta v leto narašča. Eden pomembnih področij, kjer se tovrstna izguba lahko prepreči, je zmanjšanje zavržene hrane zaradi poteka roka uporabe v trgovinah. K reševanju tega problema so pristopili…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem