Znak »izbrana kakovost – Slovenija« za najvišjo kakovost sadja | Izbrana kakovost, Sadje | Izbrana kakovost - Slovenija

Znak »izbrana kakovost – Slovenija« za najvišjo kakovost sadja

Sadje z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« je najboljša izbira, saj združuje tri najpomembnejše značilnosti: kakovost, lokalno poreklo, nadzirano pridelavo in predelavo.

Nacionalna shema kakovosti, imenovana »izbrana kakovost – Slovenija«, je bila vzpostavljena s ciljem, da bi kot potrošniki lažje prepoznali kakovostno hrano. Z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« je označeno sadje, ki je v Sloveniji pridelano in predelano. Prednost lokalno pridelanega sezonskega sadja s takšnim znakom je v preverjeni kakovosti, slovenskem poreklu in dodatni neodvisni kontroli.

Z namenom promocije lokalno pridelane in predelane hrane je zaživel še nacionalni projekt »Naša super hrana«, ki je skupni projekt države ter sektorjev pridelave in predelave hrane. Poleg sektorja sadja so v shemo »izbrana kakovost« doslej pristopili še pridelovalci in predelovalci iz sektorjev mesa in mleka.

Izbrana kakovost Slovenija - logotip
Znak »izbrana kakovost – Slovenija« označuje izdelke preverjene kakovosti.

Preverjena kakovost celotne proizvodne verige

Potrošniki lahko proizvodom, ki so označeni z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, zaupamo, saj imamo zagotovilo, da je sadje višje kakovosti ter da je bil izveden dodaten nadzor pridelave in predelave.

Vključevanje pridelovalcev ali predelovalcev sadja v shemo »izbrana kakovost« je prostovoljno, pri čemer lahko znak »izbrana kakovost – Slovenija« uporabljajo samo tisti, ki so pridobili certifikat. Po pridobitvi certifikata je uporaba znaka obvezna, če se sadje oziroma proizvodi iz sadja tržijo kot proizvodi z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. V trženje so lahko vključeni vsi členi proizvodne verige: sadjarji, obrati za skladiščenje in pakiranje sadja, distributerji, obrati, ki predelujejo proizvode iz sadja, tudi zadruge in ponudniki, ki kupujejo, dokupujejo, prodajajo oziroma opravljajo gostinsko dejavnost prodaje svežega sadja ali predelanih proizvodov iz sadja.

Jabolka v kartonskem zaboju

Kupujte sadje, ki zadošča najvišjim standardom

Pridelovalci sadja, ki uporabljajo znak »izbrana kakovost – Slovenije«, morajo zagotavljati pridelavo po točno določenih kriterijih, pri čemer mora sadje dosegati optimalno stopnjo topne suhe snovi, lupinarji pa ustrezati zahtevam glede vsebnosti vlage. Upoštevati morajo omejitve glede gnojenja, vnosa dušika v tla in širino herbicidnega pasu. Z namenom varstva rastlin smejo pridelovalci uporabljati le sredstva, ki so registrirana v Sloveniji in se uporabljajo na način, kot je predpisan v ekološki ali integrirani pridelavi sadja. Pridelovalci morajo upoštevati tudi optimalen čas za obiranje sadja.

Stroge zahteve kot zagotovilo kakovosti

Predelovalci zagotavljati, da ima vso uporabljeno sadje certifikat »izbrana kakovost – Slovenija«, pri čemer morajo upoštevati, da vse druge sestavine, ki niso proizvedene v Sloveniji (sladkor, čokolada, začimbe, …), ne smejo presegati 25-odstotnega deleža proizvoda. Prav tako morajo biti proizvodi pri pridelovalcu skladiščeni ločeno od ostalih pridelkov ter v hladilnici ali sortirnici tudi jasno označeni. Za pridelovalce, predelovalce in trgovce so predpisani tudi posebni pogoji trženja za nepredpakirano sveže sadje in predelane proizvode iz sadja.

Z notranjo in zunanjo kontrolo do našega super sadja

Pridelovalci in predelovalci sadja se z vstopom v shemo »izbrana kakovost« prostovoljno zavežejo k zagotavljanju nadstandardnih kriterijev. Vsi, ki so vključeni v shemo »izbrana kakovost«, vodijo zapise in evidence po posameznih kriterijih. Izvaja se dvostopenjski nadzor, kjer gre na prvi ravni za lastno, notranjo kontrolo v obratih vseh deležnikov v verigi, na drugi stopnji pa zunanjo kontrolo izvajajo neodvisne organizacije za ugotavljanje skladnosti, katere naloga je pregledati in ugotoviti skladnost posamezne dejavnosti s predpisanimi kriteriji.

Podprimo naše, lokalno: »Najboljše imamo doma.«

Slogan promocijske kampanje za sadje se glasi »Najboljše imamo doma.«, saj poseganje po izdelkih z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« pomeni podporo slovenskim pridelovalcem in slovenski prehrambni industriji, ki zaposluje več kot 90 tisoč ljudi. S tem potrošniki sklenemo krog dobrega, saj omogočamo, da pridelovalci in predelovalci na police še naprej umeščajo visokokakovostno hrano slovenskega porekla, ki nam posredno omogoča tudi višjo kakovost življenja.

Naše super sadje logotip

Sorodni članki

Kako posaditi sadno drevo?

Pomlad je poleg jeseni pravi čas za sajenje, zato lahko svoj vrt ali sadovnjak obogatite s katero izmed avtohtonih sort sadnega drevja. Glede na smernice agronoma Adrijana Černelča smo pripravili nasvete, kako pravilno posaditi sadno drevo. Začne se pri izbiri…

Več...

Kako rokovati s sadjem in zelenjavo

Sadje in zelenjava sta osnova zdrave prehrane, vendar pa je zelo pomembno, da z njimi pravilno rokujemo. Tako poskrbimo, da je hrana varna za uživanje in blagodejna za naše dobro počutje. Sadje in zelenjava sta stalnica na našem jedilniku, zato…

Več...

Na policah trgovin tudi v spomladanskih mesecih najdemo lokalno sadje

Lepota pomladi je v prebujanju narave in razcvetu rastlin, tudi sadnih dreves, na katerih se pasejo čebele in drugi opraševalci. S prvimi sončnimi žarki se tako začne nova sezona pridelave sadja. Še preden dozorijo prvi sadeži letošnje pridelave, lahko v…

Več...

Začenja se novo programsko obdobje za sektor sadja

Z začetkom leta 2024 sektor sadja vstopa v že tretje triletno programsko obdobje, v okviru katerega bo kmetijsko ministrstvo v sodelovanju s slovenskimi pridelovalci in predelovalci sadja izvajalo različne promocijske aktivnosti, ki bodo namenjene splošni promociji sadja in promociji sadja…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem