Znak »izbrana kakovost – Slovenija« na govejem mesu je znak višje kakovosti

Ko govorimo o hrani, je kakovost nedvomno najpomembnejše merilo izbire. Zase in svoje bližnje želimo le kakovostne izdelke in najboljše sestavine. Višjo kakovost in zagotovljeno odličnost vam pri nakupu slovenske govedine zagotavlja znak »izbrana kakovost – Slovenija«. Iskanje najboljšega zato ni več zamudno opravilo, sledite le temu znaku!

Znak odličnosti in njegova zagotovila

Znak »Izbrana kakovost – Slovenija« je znak odličnosti, je jamstvo za kakovostno slovensko goveje meso, ki vam je na voljo v trgovinah.

Kaj zagotavlja znak »izbrana kakovost – Slovenija«?

  • 100‑odstotno PRIDELAVO in PREDELAVO MESA V SLOVENIJI. Meso, ki je označeno z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, je pridobljeno od živali, ki so bile vzrejene in zaklane v Sloveniji, meso pa po najvišjih standardih predelano v obratih slovenskih certificiranih proizvajalcev. Po preteku prehodnega obdobja (2024) bodo vse živali, ki bodo vključene v shemo »Izbrana kakovost«, morale biti v Sloveniji tudi rojene, do zaključka prehodnega obdobja pa se vzrejni čas živali v Sloveniji postopno zvišuje po predpisani časovnici. Meso, ki ni pridelano in predelano v Sloveniji, ne more nositi znaka »izbrana kakovost – Slovenija«.

  • REDNE in DODATNE KONTROLE. Kontrole so ključne v postopkih zagotavljanja predpisanih zahtev sheme in posledično za pridobitev pravice do označevanja mesa z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Kontrole se izvajajo na vseh stopnjah pridelovalnega in predelovalnega procesa:
    • pri rejcu (zagotavljanje sledljivosti in jasno označevanje porekla živali, način krmljenja živali, upoštevanje preventivnih ukrepov pri individualnem zdravljenju živali, način označevanja živali, ki dokazuje, da so vzrejene pod pogoji sheme »Izbrana kakovost«),
    • pri odkupovalcu (ustreznost spremne dokumentacija rejca, dolžina in čas transporta – najdlje 200 km in največ 8 h),
    • pri predelovalcu (kontrola spremne dokumentacije dobavitelja, ločeni procesi v vseh fazah proizvodnega postopka, posebno označevanje mesa na vseh stopnjah predelave, zagotavljanje sledljivosti do posameznega kosa mesa, ločeno šifriranje mesa, nadzor nad pravilno in zakonito uporabo znaka »izbrana kakovost – Slovenija«),
    • v trgovinah (označevanje mesa z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« na postrežnem mestu, ločen razsek in porcioniranje mesa na postrežnem mestu, označevanje mesa »izbrana kakovost – Slovenija« na maloprodajnem računu, vodenje evidenc nabave in prodaje mesa »izbrana kakovost – Slovenija«, zagotavljanje sledljivosti do posameznega kosa mesa).

  • KAKOVOSTNO KRMO. Ta mora vsebovati najmanj 50 % voluminozne krme in ne sme vsebovati krmil z negativne liste.
  • KRATEK TRANSPORT. Meso do potrošnika pride po najkrajši poti, zaradi česar ne izgublja kakovosti, svežine, okusa in arome.
  • SLEDLJIVOST. Poznan je izvor vsakega kosa mesa, ki je na voljo potrošnikom.

 

Prednosti domače hrane – kakovost, varnost, sledljivost, okoljska sprejemljivost

Poreklo mesa je izredno pomembna informacija, zaupajte znaku »izbrana kakovost – Slovenija« na govejem mesu.

Slovenske kmetije so majhne, kar pomeni, da imajo živali dostop do sonaravne paše, rejci pa zagotavljajo odlične rejske prakse, ker majhne črede dopuščajo osredotočenost v dobrobit živali. Takšen način vzreje živali pa je ključen za kakovost mesa.

Poleg tega Slovenija sodi med države z najmanjšo porabo antibiotikov na kilogram prirejenega mesa, večina uvoženega mesa pa žal prihaja prav iz držav, kjer je poraba najvišja.


Sorodni članki

Prehrana na delovnem mestu – ključ do zdravja in storilnosti

Na delovnem mestu preživimo kar tretjino svojega dneva, preostanek časa pa dandanes kar izpuhti v zrak. V letu 2019 smo prešteli 249 delovnih dni in velika večina nas obeduje med odmorom za malico. Ste pozorni na svojo prehrano? Užijete sendvič,…

Več...

Uroš Bitenc: Z Anteo sva velika zagovornika slovenske hrane!

Uroša Bitenca mogoče ne bi prepoznali, če bi ga srečali na ulici – zagotovo pa bi ga prepoznali, ko bi z vami spregovoril kakšno besedo. Priljubljeni radijski voditelj je zelo energičen in zgovoren, zato smo ga povabili, da še nam…

Več...

Naš super kaki

To je nezahteven za pridelavo, okusen in za naše zdravje izjemno koristen sadež. Dozori pozno jeseni in bliža se čas, ko se ga bomo spet lahko naužili. Običajno okrogli plodovi so zreli v oranžni, rdeči ali rumeni barvi. Kaki vsebuje…

Več...

Tretji petek v novembru – dan slovenske hrane 2019

Osnovni namen dneva slovenske hrane in projekta Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga letos praznujemo 15. novembra, je izobraževati in ozaveščati naše mlade in z njimi tudi širšo javnost o velikem pomenu uravnoteženega prehranjevanja. Redno zajtrkovanje v zdravi prehrani nosi zelo…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem