Zmagovalci nacionalnega izbora najboljših slovenskih restavracij | Gastronomija, Kmečki turizem | Zgodbe o naši super hrani

Zmagovalci nacionalnega izbora najboljših slovenskih restavracij

The Slovenia Restaurant Awards je neodvisen nacionalni izbor najboljših restavracij pri nas, ki je zasnovan tako, da vključuje ključna strokovna združenja, medije in tudi javnost. Letos so prvič podelili nagrade tudi v kategoriji turističnih kmetij, kjer je zmagala Domačija Majerija.

Cilj izbora The Slovenia Restaurant Awards, katerega idejni oče je Niko Slavnič, je utrjevati »mednarodno prepoznavnost Slovenije kot gastronomske turistične destinacije, zagotavljati visoko kakovost ponudbe in storitev, povečati obisk v restavracijah ter razvijati zdravo “foodie kulturo” Slovencev

TOP 10 - Turistične kmetije

Za najvišja mesta se je potegovalo 249 restavracij

Strokovna komisija je skupaj z več kot 27.000 glasovi javnosti izbrala zmagovalce v različnih kategorijah in regijah. Za najboljšo restavracijo v regiji Alpska Slovenija je bila razglašena Hiša Franko, na področju Mediteranske & Kraške Slovenije Gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono, v regiji Termalne Panonske Slovenije je bila za najboljšo izbrana Hiša Denk, v Ljubljani in osrednji Sloveniji pa Restavracija JB.

Laskavi naslov najboljše gostilne je prejela Gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono, za najboljšo hotelsko restavracijo je bila izbrana City Terasa, naziv najboljšega kulinaričnega novinca v izboru pa je prejela Gostilnica in pivnica Stari Pisker, ki si je prislužila še nagrado Vox populi z največ glasov s strani javnosti. Letos prvič je bila podeljena tudi nagrada za najboljšo turistično kmetijo, ki jo je prejela Domačija Majerija.

O tem, kaj jim pomeni zmaga ter kaj je tisto, kar je pri izboru po njihovem mnenju pretehtalo, smo spregovorili z Matejem Tomažičem iz Domačije Majerija: »Zmaga zagotovo prinaša zadovoljstvo, zadoščenje in potrdilo, da se trudimo v pravi smeri. Verjamem, da šteje trud, saj vse, kar počnemo, delamo z namenom narediti najbolje, kar lahko. Že v osnovi smo delovanje zasnovali na ideji, da želimo gostom ponuditi tradicijo v sodobni preobleki in tu je nujno, da so tudi živila lokalna. V ta namen smo vzpostavili tudi manjšo kmetijo ravno zato, da smo lahko restavracijo podprli z lastno pridelavo in predelavo živil ter imamo tako vedno pri roki lastna živila, ki so tudi čim bolj sezonska


Sorodni članki

Idrijski žlikrofi – enega imaš v ustih, drugega pa že na vilicah!

Leta 2002 so idrijski žlikrofi kot poseben kmetijsko-živilski proizvod dobili status Zajamčena tradicionalna posebnost, od januarja 2010 pa so kot zaščiteni proizvod vpisani tudi v register pri Evropski komisiji. Idrijski žlikrofi so leta 2002 na nivoju Evropske skupnosti pridobili status…

Več...

Napotki za spajanje vina in hrane

Spajanje vina z izbrano hrano je prava umetnost, saj je potrebno biti dober poznavalec okusov in arom, vendar pa nam lahko izbiro olajšajo preprosta pravila. Prav tako se običajno k tradicionalnim lokalnim jedem posameznih pokrajin odlično podajo ravno lokalna vina…

Več...

Podeljen »kulinarični oskar« za knjigo Anite Šumer

Anita Šumer, ki je s svojo prvo knjigo o peki kruha z drožmi sprožila val drožomanije, je na izboru na Švedskem za svojo knjigo Umetnost krašenja kruha prejela prestižno nagrado Best of the Best Gourmand World Cookbook 2021. Njena knjiga…

Več...

Nagradi Best in the World 2022 za knjižno zbirko Gastronomija Slovenije

Na podelitvi prestižnih nagrad Gourmand Cookbook Awards 2022 na Švedskem je zbirka štirih knjig Gastronomija Slovenije avtorja prof. dr. Janeza Bogataja prejela dve prestižni nagradi Best in the World – za celotno zbirko štirih knjig ter posebej za knjigo Gastronomija…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem