Zmagovalci nacionalnega izbora najboljših slovenskih restavracij | Gastronomija, Kmečki turizem | Zgodbe o naši super hrani

Zmagovalci nacionalnega izbora najboljših slovenskih restavracij

The Slovenia Restaurant Awards je neodvisen nacionalni izbor najboljših restavracij pri nas, ki je zasnovan tako, da vključuje ključna strokovna združenja, medije in tudi javnost. Letos so prvič podelili nagrade tudi v kategoriji turističnih kmetij, kjer je zmagala Domačija Majerija.

Cilj izbora The Slovenia Restaurant Awards, katerega idejni oče je Niko Slavnič, je utrjevati »mednarodno prepoznavnost Slovenije kot gastronomske turistične destinacije, zagotavljati visoko kakovost ponudbe in storitev, povečati obisk v restavracijah ter razvijati zdravo “foodie kulturo” Slovencev

TOP 10 - Turistične kmetije

Za najvišja mesta se je potegovalo 249 restavracij

Strokovna komisija je skupaj z več kot 27.000 glasovi javnosti izbrala zmagovalce v različnih kategorijah in regijah. Za najboljšo restavracijo v regiji Alpska Slovenija je bila razglašena Hiša Franko, na področju Mediteranske & Kraške Slovenije Gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono, v regiji Termalne Panonske Slovenije je bila za najboljšo izbrana Hiša Denk, v Ljubljani in osrednji Sloveniji pa Restavracija JB.

Laskavi naslov najboljše gostilne je prejela Gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono, za najboljšo hotelsko restavracijo je bila izbrana City Terasa, naziv najboljšega kulinaričnega novinca v izboru pa je prejela Gostilnica in pivnica Stari Pisker, ki si je prislužila še nagrado Vox populi z največ glasov s strani javnosti. Letos prvič je bila podeljena tudi nagrada za najboljšo turistično kmetijo, ki jo je prejela Domačija Majerija.

O tem, kaj jim pomeni zmaga ter kaj je tisto, kar je pri izboru po njihovem mnenju pretehtalo, smo spregovorili z Matejem Tomažičem iz Domačije Majerija: »Zmaga zagotovo prinaša zadovoljstvo, zadoščenje in potrdilo, da se trudimo v pravi smeri. Verjamem, da šteje trud, saj vse, kar počnemo, delamo z namenom narediti najbolje, kar lahko. Že v osnovi smo delovanje zasnovali na ideji, da želimo gostom ponuditi tradicijo v sodobni preobleki in tu je nujno, da so tudi živila lokalna. V ta namen smo vzpostavili tudi manjšo kmetijo ravno zato, da smo lahko restavracijo podprli z lastno pridelavo in predelavo živil ter imamo tako vedno pri roki lastna živila, ki so tudi čim bolj sezonska


Sorodni članki

Jesenski teden restavracij v znamenju mesa z oznako »Izbrana kakovost – Slovenija«

Med 13. in 23. oktobrom 2023 poteka jesenski Teden restavracij pod sloganom »Več okusa za manj ostankov«. Prvič se mu pridružujejo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter slovenski rejci in predelovalci mesa. Gostinci bodo lahko z znakom »izbrana kakovost…

Več...

Gostinci, označite meso »izbrana kakovost – Slovenija«

Slovenci kot potrošniki smo zadnja leta bolj ozaveščeni o pomembnosti izvora živil, ki jih kupujemo. Vedno bolj cenimo slovensko hrano in po njej vse pogosteje povprašujemo. Pozitiven odnos do lokalne kakovostne hrane je ključen pri ustvarjanju dolgoročnih potrošniških in prehranskih…

Več...

Posnetek z dogodka: predstavitev označevalcev »izbrana kakovost - Slovenija« za obrate javne prehrane

Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano smo zasnovali kampanjo za promocijokakovostnega slovenskega mesa - mesa z označbo »izbrana kakovost – Slovenija« v sektorjugostinstva. Z njo želimo spodbuditi goste, da so pozorni na izvor mesa in da pri naročanju jedivečkrat…

Več...

Idrijski žlikrofi – enega imaš v ustih, drugega pa že na vilicah!

Leta 2002 so idrijski žlikrofi kot poseben kmetijsko-živilski proizvod dobili status Zajamčena tradicionalna posebnost, od januarja 2010 pa so kot zaščiteni proizvod vpisani tudi v register pri Evropski komisiji. Idrijski žlikrofi so leta 2002 na nivoju Evropske skupnosti pridobili status…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem