Živila v biorazgradljivi embalaži | Ekološko, Embalaža | Zgodbe o naši super hrani

Živila v biorazgradljivi embalaži

Biorazgradljiva embalaža je postala sedanjost tudi za prva predpakirana živila. Dejstvo je, da je okoljsko vprašanje vse pomembnejša tema, pa če govorimo o onesnaževanju zraka, oceanov ali kopičenju plastike. In tudi v kmetijstvu se pogosto soočamo težavo pretirane porabe plastične embalaže, saj je veliko živil predpakiranih  zaradi ohranjanja svežine in neoporečnosti pridelka. In v podjetju KMG Panorganic so našli rešitev.

Ni naključje, da so ravno ob svetovnem dnevu varstva okolja predstavili popolnoma biorazgradljivo embalažo svoje premium linije solat in zelišč ŽIVA. Poudarjajo, da je ohranjanje narave zanje izjemnega pomena, zato skušajo čim več storiti v smeri zmanjševanja onesnaževanja okolja in poskrbeti za čim bolj neokrnjeno naravo za prihodnje generacije.

Gre za takoimenovano »home compostable« povsem biorazgradljivo, naravi prijazno embalažo, ki se na domačem kompostu ali v bioloških odpadkih popolnoma razgradi. V tem se razlikuje od industrijsko razgradljive, ki jo moramo potrošniki odvreči v koš za plastiko.  

Solata in zelišča ŽIVA, ki so premium zelenjava, so tako dobila preobleko, ki si jo zaslužijo. ŽIVA je namreč pridelana povsem brezpesticidno, na moderen, naravi prijazen način, vsebuje ogromno hranil (solata, ki ji odrežemo korenine, v 24-ih urah izgubi 60–65 odstotkov hranilnih snovi) in ima bogat okus. Posebnost linije ŽIVA je koreninski sistem, s katerim se prodajajo solata in zelišča. Ta ohranja zelenjavo pri življenju, vse do zadnjega lista. Odrezana solata na drugi strani pa počasi veni in pri tem izgublja svoje hranilne vrednosti – zato je še posebej pomembno, da posegamo po lokalno pridelani hrani, ki do polic ne potuje na tisoče kilometrov.

Živa solata

Okolju prijazna je tudi Panorganicsova moderna tehnologija pridelave, ki je pritegnila na ogled tudi tujce, saj predstavlja prihodnost kmetijstva.

5. junija, na svetovni dan varstva okolja, so potrošnikom ponudili solato in zelišča ŽIVA v popolnoma biorazgradljivi embalaži.

V KMG Panorganic sicer od samega začetka svojega delovanja stremijo k okolju prijazni pridelavi. Mladi podjetnik leta 2016 in lastnik KMG Panorganic, Mario Kurtović, pravi: »Naravo je potrebno ohraniti čim bolj neokrnjeno za prihodnje generacije, zato se mi kmetovanja lotevamo na moderen način, s sodobno tehnologijo, ki je človeku in naravi prijazna.

Pri pridelavi solat in zelišč ŽIVA tako ne ustvarjajo odpadnih voda, saj več kot 85 odstotkov vode kroži po sistemu, voda se ponovno filtrira in tako čista kot ustekleničena voda pride do koreninic solat in zelišč, ki posrkajo le toliko vode, kot je potrebujejo za svojo rast. Ostala voda steče naprej v sistem in dalje kroži. Gre za naravi najbolj prijazen način pridelave in tako tudi korak v prihodnost, saj recirkulacijsko bioponiko nadgrajujejo z informacijskimi tehnologijami in umetno inteligenco. Korak naprej pa so storili še z že omenjeno biorazgradljivo embalažo solat in zelišč ŽIVA, kar je novost na slovenskem trgu.

špinača v foliji

Pri pridelavi solat in zelišč ŽIVA tako ne ustvarjajo odpadnih voda, saj več kot 85 odstotkov vode kroži po sistemu, voda se ponovno filtrira in tako čista kot ustekleničena voda pride do koreninic solat in zelišč, ki posrkajo le toliko vode, kot je potrebujejo za svojo rast. Ostala voda steče naprej v sistem in dalje kroži. Gre za naravi najbolj prijazen način pridelave in tako tudi korak v prihodnost, saj recirkulacijsko bioponiko nadgrajujejo z informacijskimi tehnologijami in umetno inteligenco. Korak naprej pa so storili še z že omenjeno biorazgradljivo embalažo solat in zelišč ŽIVA, kar je novost na slovenskem trgu.

Živila v biorazgradljivi embalaži

»Naša tehnologija je prihodnost kmetijstva, saj pridelava poteka pod skrbnim nadzorom računalniških sistemov, ki merijo različne pogoje, kot sta vlaga in temperatura. Na podlagi parametrov se prilagajajo tudi odpiranje oken, ogrevanje, prižiganje luči. Tudi sama solata in zelišča se po sistemu pomikajo avtomatično. Večja kot so in dlje, ko potujejo po liniji, večji je razmak med njimi, da imajo dovolj prostora za rast. Ko pridejo do konca linije, se spakirajo in še isti dan odpeljejo v trgovine – tako so v trgovinah kupcem na voljo sveži pridelki, polni hranilnih snovi«, dodaja Kurtović.

Hkrati so v KMG Panorganic povezani z raznimi univerzami in fakultetami ter strokovnjaki iz severa Evrope, ki bdijo nad sistemom. Velik delež pri pridelavi pa doprinesejo tudi zaposleni tehnologi, ki neprestano spremljajo zdravje rastlin, računalniške parametre ter skrbijo za tehnično brezhibnost rastlinjaka.

Posebnost rastlinjaka v Ljutomeru in edinstven know-how so prepoznali tudi ljudje najbogatejšega Zemljana, Jeffa Bezosa, in sicer podjetje Plenty, ki je prišlo na izobraževanje v ljutomerski Panorganic, v katerem zadnja leta poslovneži prepoznavajo inovativne tehnologije in dobre strategije. Slednje pomenijo razpršeno pridelavo po različnih državah in regijah ter posledično ponujanje lokalno pridelano sadje in zelenjavo – lokalno poreklo pa je, kot smo že pisali, vse pomembnejše. Panorganic je z rastlinjaki zaenkrat prisoten v Sloveniji in v Avstriji, kjer so prav tako odlično sprejeli živo zelenjavo. Načrtujejo širitev tudi v Romunijo, kamor trenutno že izvažajo solato in zelišča ŽIVA, a bodo, zaradi velikega povpraševanja in želje trgovcev po lokalno pridelani zelenjavi, kmalu zgradili rastlinjak še v Romuniji in 22-milijonskemu trgu ponudili kakovostno in lokalno pridelano živo zelenjavo.

KMG-Panorganic

Korak naprej so v KMG Panorganic storili tudi s pridelavo špinače, saj so v letošnjem letu povečali kapacitete za njeno pridelavo. Dnevno trenutno pridelajo več kot 200 kg špinače, s čimer so izjemno povečali slovensko samooskrbnost s špinačo, ki je pri potrošnikih vse bolj priljubljena. Gre za špinačo slovenskega porekla, ki je povsem brezpesticidno pridelana in je na voljo 365 dni v letu. V istem dnevu je pobrana, očiščena, spakirana in prepeljana k slovenskim trgovcem, kar pomeni, da do potrošnikov pride v 24 urah, in to povsem sveža, polnega okusa in bogata s hranili, vitamini in minerali.

Foto: Arhiv KMG Panorganic

Preberite tudi:


Sorodni članki

Zakaj je dobro posegati po ekološki lokalni hrani?

Ekološka hrana ni zgolj še en „trend“ na področju prehranjevanja, temveč je dejansko nujen in nepogrešljiv temelj tako za zdravje sodobnega posameznika kot tudi za okolje in družbo kot celoto. Kadar ekološka hrana izvira iz lokalnega okolja, pa se njene…

Več...

Za počitnice lahko izberete turistične kmetije z EKO certifikatom

Foto: arhiv ZTKSTuristične kmetije z EKO certifikatom ponujajo možnost edinstvenih doživljajsko obarvanih počitnic ob odlični, ekološko pridelani hrani. Omogočajo spoznavanje od blizu, kako se prideluje ekološka hrana. V Sloveniji lahko izbirate med več kot 60 ekološkimi kmetijami, ki vas odprtih…

Več...

Potrošniki zaupamo oznaki ekološko

Ekološka pridelava je oblika in način kmetovanja, ki spoštuje naravne življenjske cikle. Ta način minimizira človekov vpliv na okolje in obratuje tako naravno, kot je mogoče. Hrana, ki je pridelana, predelana in porabljena v lokalnem okolju, je zaradi svežine kakovostnejša…

Več...

Ekološko + lokalno na Zemljevidu ponudnikov lokalno pridelane hrane

Na portalu Naša super hrana lahko najdete zemljevid slovenskih ponudnikov lokalne hrane v vašem okolju https://www.nasasuperhrana.si/zemljevid-lokalni-ponudniki-hrane. Na zemljevidu lahko iščete po različnih kategorijah hrane in kriterijih. Tako lahko poiščete lokalne pridelovalce mlečnih izdelkov, zelenjave, sadja ali mesnih izdelkov v svoji…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem