Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Želim si, da bi bila vsa hrana pridelana na ekološki način

INTERVJU – Mitja Petkovšek, ekološko ozaveščen nekdanji športnik

Kot športnik gotovo pazite na prehrano. Kako pomembno je za vas, da so živila, ki jih zaužijete, iz ekološke pridelave oziroma predelave?

Za športnike je še posebej pomembno, da se prehranjujejo zdravo in polnovredno. Sam že dolgo nisem več aktiven športnik, a so vzorci zdravega prehranjevanja ostali močno zakoreninjeni v meni. Nisem »ekoterorist«, a če se le da, posegam po zdravi hrani oziroma živilih, pridelanih na kar se da naraven, ekološki način.

Koliko časa ste že ekološko ozaveščeni? Kaj je bil povod, da ste se začeli prehranjevati ekološko?

Kot otrok nisem o tem vedel ničesar. Eko gibanja v tistem obdobju najverjetneje niso imela medijskega prostora. Kasneje sem za takšne teme postal močno dovzeten. Leta 2006 se me je močno dotaknil dokumentarec Ala Gora »Neprijetna resnica«. Sledila je gradnja super varčne hiše, zgrajene z naravnimi materiali. Začelo se je torej s hišo, ki proizvede dvakrat več električne energije, kot je porabi za svoje celotno delovanje. Ob hiši smo zasnovali mali ekološki vrt in se lotili ekološkega kmetovanja doma.

Kako prepoznate ekološko hrano? Zaupate znaku, certifikatu, ki je na vseh ekoloških izdelkih?

Nezaupanje je še vedno močno prisotno pri nakupu ekoloških živil. Potrošniki nimamo dovolj informacij, da bi lahko med seboj primerjali različne izdelke. Če ne znamo oceniti, koliko je neko živilo bolj zdravo, bolj ekološko, se ne moremo odločiti, koliko več smo zanj pripravljeni plačati. Pogosto si želim, da bi bila prav vsa hrana na policah pridelana na ekološki način in da manj kakovostne hrane niti ne bi poznali. Seveda si obenem želim, da bi bila takšna hrana cenovno dostopna prav vsem. V zvezi s tem je tudi še nekaj rezerve, saj se v povprečju še vedno poje preveč hrane, še več pa se je zavrže. Kakovostna hrana pa je verjetno tudi bolj hranilna (za isto količino hranil je potrebujemo manj).

Kadar se sami lotite priprave, pazite, da posegate po lokalnih ekoloških živilih?

Na srečo imam ob hiši omenjeni vrtiček za ekološko vrtnarjenje in tudi sosedje pogosto pridelajo višek hrane, ki jo z veseljem razdelijo. Sorodstvo po ženini strani pa nam dobavlja doma vzrejeno meso. Nihče od nas se ne spozna na kemične pripravke, zato se s škodljivci spopadamo ročno. Lokalna pridelava ima vedno prednost pred živili, ki so pripeljana od daleč, in to ne glede na to, ali se pogovarjamo o ekološki ali konvencionalni pridelavi. S transportom močno onesnažujemo Zemljo, hrana pa na poti izgublja kakovost.

Otroci so po navadi občutljivi na okuse. Ali z veseljem pojejo ekološke obroke, se jim zdi ekološka hrana okusna?

Ni boljšega od korenčka z domačega vrta in jajčk direktno izpod domače kokoške …

Kako vidite prihodnost ekološke pridelave in predelave v Sloveniji? Imate občutek, da je ponudba lokalnih ekoloških izdelkov večja in bolj pestra kot pred leti? Je lažje opraviti nabavo in ali ste optimistični za naprej?

Sem zelo optimističen. Naravo smo v Sloveniji dobro ohranili in hrana je na splošno zelo dobre kakovosti. Trgovci so se prilagodili povpraševanju in vsi po vrsti vzpostavili močne ekološke oddelke, s poudarkom na lokalni pridelavi. Ker Slovenija s svojo topografijo in majhnostjo kmetijskih površin ne omogoča konkurenčne masovne pridelave, je usmeritev v kakovost edina smiselna usmeritev.


Sorodni članki

Označbi Izbrana kakovost in Ekološka pridelava sta najbolj prepoznana znaka kakovosti

V trženjski raziskavi sta bili označbi Izbrana kakovost in Ekološka pridelava najbolj prepoznana znaka kakovosti, lokalna živila pa so bila ocenjena za živila boljšega okusa z več hranljivosti. Približno polovica anketiranih je pripravljena več plačati za živila s strogim nadzorom…

Več...

»Premalo se zavedamo, kako poteka ekološka pridelava hrane v primerjavi s konvencionalno«

Pogovarjali smo se z Andrejem Gnezdo, potrošnikom ekološke hrane, ki je utemeljil pomembne prednosti tovrstnih nakupnih odločitev. Poudaril je, da ekološka pridelava ne obremenjuje okolja s pesticidi, da se ne uporabljajo gensko spremenjeni organizmi ter da so kmetje in tisti,…

Več...

Ekološki kmet Macerl: Zame je ekološko kmetovanje logična izbira

Pogovarjali smo se z Urošem Macerlom, ekološkim kmetom, ki je izpostavil nekatere pomembne vidike ekološkega kmetovanja. Poudaril je, da je tak način pridelave podvržen strogim pravilom, zaradi česar je lahko tudi zaupanje potrošnikov v ekološko pridelavo večje, saj vedo, da…

Več...

Za počitnice lahko izberete turistične kmetije z EKO certifikatom

Foto: arhiv ZTKSTuristične kmetije z EKO certifikatom ponujajo možnost edinstvenih doživljajsko obarvanih počitnic ob odlični, ekološko pridelani hrani. Omogočajo spoznavanje od blizu, kako se prideluje ekološka hrana. V Sloveniji lahko izbirate med več kot 60 ekološkimi kmetijami, ki vas odprtih…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem