Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO in NAVODILA za sektorja mleka in mesa o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.10.2020 dalje! Preberite več >

Želim si, da bi bila vsa hrana pridelana na ekološki način

INTERVJU – Mitja Petkovšek, ekološko ozaveščen nekdanji športnik

Kot športnik gotovo pazite na prehrano. Kako pomembno je za vas, da so živila, ki jih zaužijete, iz ekološke pridelave oziroma predelave?

Za športnike je še posebej pomembno, da se prehranjujejo zdravo in polnovredno. Sam že dolgo nisem več aktiven športnik, a so vzorci zdravega prehranjevanja ostali močno zakoreninjeni v meni. Nisem »ekoterorist«, a če se le da, posegam po zdravi hrani oziroma živilih, pridelanih na kar se da naraven, ekološki način.

Koliko časa ste že ekološko ozaveščeni? Kaj je bil povod, da ste se začeli prehranjevati ekološko?

Kot otrok nisem o tem vedel ničesar. Eko gibanja v tistem obdobju najverjetneje niso imela medijskega prostora. Kasneje sem za takšne teme postal močno dovzeten. Leta 2006 se me je močno dotaknil dokumentarec Ala Gora »Neprijetna resnica«. Sledila je gradnja super varčne hiše, zgrajene z naravnimi materiali. Začelo se je torej s hišo, ki proizvede dvakrat več električne energije, kot je porabi za svoje celotno delovanje. Ob hiši smo zasnovali mali ekološki vrt in se lotili ekološkega kmetovanja doma.

Kako prepoznate ekološko hrano? Zaupate znaku, certifikatu, ki je na vseh ekoloških izdelkih?

Nezaupanje je še vedno močno prisotno pri nakupu ekoloških živil. Potrošniki nimamo dovolj informacij, da bi lahko med seboj primerjali različne izdelke. Če ne znamo oceniti, koliko je neko živilo bolj zdravo, bolj ekološko, se ne moremo odločiti, koliko več smo zanj pripravljeni plačati. Pogosto si želim, da bi bila prav vsa hrana na policah pridelana na ekološki način in da manj kakovostne hrane niti ne bi poznali. Seveda si obenem želim, da bi bila takšna hrana cenovno dostopna prav vsem. V zvezi s tem je tudi še nekaj rezerve, saj se v povprečju še vedno poje preveč hrane, še več pa se je zavrže. Kakovostna hrana pa je verjetno tudi bolj hranilna (za isto količino hranil je potrebujemo manj).

Kadar se sami lotite priprave, pazite, da posegate po lokalnih ekoloških živilih?

Na srečo imam ob hiši omenjeni vrtiček za ekološko vrtnarjenje in tudi sosedje pogosto pridelajo višek hrane, ki jo z veseljem razdelijo. Sorodstvo po ženini strani pa nam dobavlja doma vzrejeno meso. Nihče od nas se ne spozna na kemične pripravke, zato se s škodljivci spopadamo ročno. Lokalna pridelava ima vedno prednost pred živili, ki so pripeljana od daleč, in to ne glede na to, ali se pogovarjamo o ekološki ali konvencionalni pridelavi. S transportom močno onesnažujemo Zemljo, hrana pa na poti izgublja kakovost.

Otroci so po navadi občutljivi na okuse. Ali z veseljem pojejo ekološke obroke, se jim zdi ekološka hrana okusna?

Ni boljšega od korenčka z domačega vrta in jajčk direktno izpod domače kokoške …

Kako vidite prihodnost ekološke pridelave in predelave v Sloveniji? Imate občutek, da je ponudba lokalnih ekoloških izdelkov večja in bolj pestra kot pred leti? Je lažje opraviti nabavo in ali ste optimistični za naprej?

Sem zelo optimističen. Naravo smo v Sloveniji dobro ohranili in hrana je na splošno zelo dobre kakovosti. Trgovci so se prilagodili povpraševanju in vsi po vrsti vzpostavili močne ekološke oddelke, s poudarkom na lokalni pridelavi. Ker Slovenija s svojo topografijo in majhnostjo kmetijskih površin ne omogoča konkurenčne masovne pridelave, je usmeritev v kakovost edina smiselna usmeritev.


Sorodni članki

Pripravite EKO kosilo

Ekološka hrana ima posebno mesto v kulinariki, saj je zaradi sonaravnega načina pridelave še polnejšega okusa in nadgradi jedi. Je visokokakovostna, z bogato prehransko vrednostjo ter z visoko vsebnostjo vitaminov, mineralov in antioksidantov. Pripravili smo predlog celotnega menija EKO jedi.…

Več...

Biodinamična kmetija Černelič z zmago na natečaju Rural Inspiration Awards 2020

Ekološka in biodinamična kmetija Černelič je na evropskem natečaju Rural Inspiration Awards 2020 prejela največ glasov javnosti ter se izmed 71 prijavljenih uvrstila na prvo mesto v kategoriji »Popular vote«. Zvone Černelič je spregovoril o pomenu biodinamičnega kmetovanja in predstavil…

Več...

Prednosti ekološke hrane skozi oči pridelovalca

Ekološka hrana velja za bolj zdravo in bolj okusno. Razloge za to je predstavil g. Janez Peternelj, pridelovalec ekološke zelenjave in sadja, ki ima na svoji ekološki kmetiji v Poljanski dolini tudi nekaj živali. Spregovoril je o prednostih tako za…

Več...

Zakaj se ekološko meso bistveno razlikuje od konvencionalnega?

Boštjan Kosec iz ekološke kmetije iz okolice Ormoža, kjer se ukvarjajo z ekološko vzrejo govedi za meso, je spregovoril o tem, kakšno dodano vrednost ima ekološko meso. Pojasnil je razlike v sami vzreji živali, v okusu ter hranilni vrednosti ekološkega…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem