Zelenjavni vrt za začetnike

Imate željo po lastnem zelenjavnem vrtičku, ker želite imeti svežo, polnovredno hrano vsak dan na svoji mizi, a ne veste, kako se vsega skupaj lotiti? Ponujamo vam nekaj osnovnega znanja, s katerim lahko naredite prve korake v svetu vrtičkarstva.

Lokalno pridelane vrtnine so izredno zdrave, z njimi pa lahko prihranite tudi precej denarja. Vrtičkanja se lotite samo, če imate do tega veselje. Vrt namreč zahteva precej časa, zgodnjega vstajanja in tudi trdega dela.

Razmislite o velikosti vrta

Prevelik vrt je lahko za začetnika breme, saj od njega zahteva veliko časa. Na zemlji ne raste le tisto, kar posejemo, ampak tudi plevel, ki poskrbi za naš vsakdanji fitnes. Svetujemo vam, da na majhni površini posadite manjše število vrtnin. Tudi če bo vrtiček manjši, bo zadostoval za to, da boste dobili začetne izkušnje. Ko boste sčasoma širili svoj zelenjavni vrt in razmišljali o samooskrbi, imejte v mislih, da deset kvadratnih metrov vrta ustreza potrebam ene osebe.

Pomembno je, da ostanete stvarni – v nobeni sezoni ni mogoče pridelati vsega. K temu veliko prispeva tudi vreme, ki je vse bolj nepredvidljivo. Ostanite potrpežljivi in pripravljeni na učenje – narava vam bo to povrnila.

Poskrbite za kakovost tal

Da bodo rastline uspevale, morajo imeti dovolj sonca in dobro odcedna tla. Vrt torej ne sme biti postavljen v senci, voda pa ne sme zastajati v tleh, saj to povzroči koreninsko gnilobo in propad vrtnin. Slabo odcedna tla izboljšate tako, da jih prekopljete in jim primešate kompost.

Kompostnik imejte postavljen v senci in zavetrju. V njem zbirajte organske odpadke iz gospodinjstva. Tlom dodajajte kompost vse leto – izboljšal bo sestavo prsti in zdravje rastlin.

S katerimi vrtninami začeti?

Začnite s tistimi, ki so najmanj težavne za vzgajanje. Primerne so osnovne vrtnine – paradižnik, solata, bučke, nizki fižol in redkvice. Na vrečki s semeni preberite, katere so dobre in katere slabe sosede posamezne vrtnine. V skladu s tem jih razporedite po vrtu.

Da bi izboljšali zdravje vrtnin, mednje posadite zelišča. Zelo koristne so tudi cvetice (ognjič, kapucinka in žametnica), ki odganjajo škodljivce in privlačijo opraševalce. Posadite jih ob robove gredic.

Če nimate zunanje površine, na kateri bi lahko uredili zelenjavni vrt, lahko vrtnine pridelujete tudi na dovolj osončenem balkonu.

Kdor prideluje svojo hrano, se dobro zaveda, da je lokalno pridelana hrana bolj hranljiva, bolj sveža in polnejšega okusa. Tudi kot potrošnik je bolj zaveden in izbira hrano, ki ni prepotovala na stotine kilometrov.


Sorodni članki

V permakulturnem vrtu

Vrt, ki obrodi bogato in raznoliko brez dodatnih gnojil, z manj vode, z manj dela in do katerega se po možnosti sprehodimo v copatih? Permakulturni vrt ni le odgovor na izzive iznajdljivejšega gospodarjenja s pokrajino, ampak zajema premislek o trajnostnem…

Več...

En dva tri, vrt!

Domači vrt ni le prostor za prostočasni konjiček, s sistematičnim pristopom lahko postane glavni vir zelenjave in sadja za celotno gospodinjstvo. Četudi je vrtnarjenje za marsikoga samoumevna »znanost«, je za začetnike lahko tako trd oreh, da si zelenjavo, ki bi…

Več...

Pomladanski nasvet za vrtičkarje: Ne sledite nekim naučenim ritmom, temveč pozorno opazujte, kaj se okoli vas dejansko dogaja

Letošnja pomlad prihaja po dolgi in hladni zimi. Pred pričetkom dela na vrtu smo za nekaj nasvetov vprašali gospo Mišo Pušenjak, specialistko za zelenjadarstvo in okrasne rastline.Pomlad je čas za nove začetke in tako tudi čas setve. Na kaj morajo…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem