Zelenjavni vrt za začetnike

Imate željo po lastnem zelenjavnem vrtičku, ker želite imeti svežo, polnovredno hrano vsak dan na svoji mizi, a ne veste, kako se vsega skupaj lotiti? Ponujamo vam nekaj osnovnega znanja, s katerim lahko naredite prve korake v svetu vrtičkarstva.

Lokalno pridelane vrtnine so izredno zdrave, z njimi pa lahko prihranite tudi precej denarja. Vrtičkanja se lotite samo, če imate do tega veselje. Vrt namreč zahteva precej časa, zgodnjega vstajanja in tudi trdega dela.

Razmislite o velikosti vrta

Prevelik vrt je lahko za začetnika breme, saj od njega zahteva veliko časa. Na zemlji ne raste le tisto, kar posejemo, ampak tudi plevel, ki poskrbi za naš vsakdanji fitnes. Svetujemo vam, da na majhni površini posadite manjše število vrtnin. Tudi če bo vrtiček manjši, bo zadostoval za to, da boste dobili začetne izkušnje. Ko boste sčasoma širili svoj zelenjavni vrt in razmišljali o samooskrbi, imejte v mislih, da deset kvadratnih metrov vrta ustreza potrebam ene osebe.

Pomembno je, da ostanete stvarni – v nobeni sezoni ni mogoče pridelati vsega. K temu veliko prispeva tudi vreme, ki je vse bolj nepredvidljivo. Ostanite potrpežljivi in pripravljeni na učenje – narava vam bo to povrnila.

Poskrbite za kakovost tal

Da bodo rastline uspevale, morajo imeti dovolj sonca in dobro odcedna tla. Vrt torej ne sme biti postavljen v senci, voda pa ne sme zastajati v tleh, saj to povzroči koreninsko gnilobo in propad vrtnin. Slabo odcedna tla izboljšate tako, da jih prekopljete in jim primešate kompost.

Kompostnik imejte postavljen v senci in zavetrju. V njem zbirajte organske odpadke iz gospodinjstva. Tlom dodajajte kompost vse leto – izboljšal bo sestavo prsti in zdravje rastlin.

S katerimi vrtninami začeti?

Začnite s tistimi, ki so najmanj težavne za vzgajanje. Primerne so osnovne vrtnine – paradižnik, solata, bučke, nizki fižol in redkvice. Na vrečki s semeni preberite, katere so dobre in katere slabe sosede posamezne vrtnine. V skladu s tem jih razporedite po vrtu.

Da bi izboljšali zdravje vrtnin, mednje posadite zelišča. Zelo koristne so tudi cvetice (ognjič, kapucinka in žametnica), ki odganjajo škodljivce in privlačijo opraševalce. Posadite jih ob robove gredic.

Če nimate zunanje površine, na kateri bi lahko uredili zelenjavni vrt, lahko vrtnine pridelujete tudi na dovolj osončenem balkonu.

Kdor prideluje svojo hrano, se dobro zaveda, da je lokalno pridelana hrana bolj hranljiva, bolj sveža in polnejšega okusa. Tudi kot potrošnik je bolj zaveden in izbira hrano, ki ni prepotovala na stotine kilometrov.


Sorodni članki

Znebimo se polžev z ekološkimi metodami

Pregovorno počasnim polžem zelenjava na našem vrtu hitro tekne – dajmo jim nekaj dni in pojedli bodo vse, kar smo posadili. Že veste, kako jih učinkovito odgnati?Kjer je vlaga, tam so polži. Po naših vrtovih se plazijo podnevi in ponoči,…

Več...

Kaj storiti, če je vrt uničila toča?

V teh dneh smo priča precej nestanovitnemu vremenu. Vsi tisti, ki smo se doslej za prognozo vremena obračali na pametne telefone ugotavljamo, da je napoved postala precej nezanesljiva. Podnebne spremembe prinašajo nove vremenske trende. Narava s temperaturnimi nihanji ne prizanaša…

Več...

Pomladanski nasvet za vrtičkarje: Ne sledite nekim naučenim ritmom, temveč pozorno opazujte, kaj se okoli vas dejansko dogaja

Pred pričetkom dela na vrtu smo za nekaj nasvetov vprašali gospo Mišo Pušenjak, specialistko za zelenjadarstvo in okrasne rastline.Pomlad je čas za nove začetke in tako tudi čas setve. Na kaj morajo po vašem strokovnem mnenju najbolj paziti začetniki?Vsakemu novemu…

Več...

Stročnice – hrana, dragocena za svet

Stročnice so hrana, ki omogoča preživetje milijonom ljudi po vsem svetu. Predstavljajo namreč pomemben vir beljakovin za ranljivo prebivalstvo, ki mu dnevno primanjkuje mleka in mesa kot osnovnega vira beljakovin. Prenekaterim so pomemben vir dohodka. S pomočjo stročnic lahko tudi…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem