Zelenjavni vrt za začetnike | Vrt, Zelenjava | Postanimo samooskrbni

Zelenjavni vrt za začetnike

Vrtičkarji, prihaja pomad. Če le imate možnost za obdelavo vrtov, gredic in njiv, to izkoristite na polno. ‍Obdelovanje gredic, vrtov in drugih primernih površin omogoča preskrbo z nekaj domače zelenjave, začimb in dišavnic. Pri tem pazite, da za setev ali sajenje uporabite zdrava in kakovostna semena ter zdrave sadike. Med rastjo bodite pozorni na rastlinske bolezni in škodljivce. Odstranjujte obolele rastline. Delujte naravi prijazno, z uporabo čim manj kemičnih sredstev. Nekaj nasvetov za začetnike pa v nadaljevanju.

Lokalno pridelane vrtnine so izredno zdrave, z njimi pa lahko prihranite tudi precej denarja. Vrtičkanja se lotite samo, če imate do tega veselje. Vrt namreč zahteva precej časa, zgodnjega vstajanja in tudi trdega dela.

Razmislite o velikosti vrta

Prevelik vrt je lahko za začetnika breme, saj od njega zahteva veliko časa. Na zemlji ne raste le tisto, kar posejemo, ampak tudi plevel, ki poskrbi za naš vsakdanji fitnes. Svetujemo vam, da na majhni površini posadite manjše število vrtnin. Tudi če bo vrtiček manjši, bo zadostoval za to, da boste dobili začetne izkušnje. Ko boste sčasoma širili svoj zelenjavni vrt in razmišljali o samooskrbi, imejte v mislih, da deset kvadratnih metrov vrta ustreza potrebam ene osebe.

Pomembno je, da ostanete stvarni – v nobeni sezoni ni mogoče pridelati vsega. K temu veliko prispeva tudi vreme, ki je vse bolj nepredvidljivo. Ostanite potrpežljivi in pripravljeni na učenje – narava vam bo to povrnila.

Poskrbite za kakovost tal

Da bodo rastline uspevale, morajo imeti dovolj sonca in dobro odcedna tla. Vrt torej ne sme biti postavljen v senci, voda pa ne sme zastajati v tleh, saj to povzroči koreninsko gnilobo in propad vrtnin. Slabo odcedna tla izboljšate tako, da jih prekopljete in jim primešate kompost.

Kompostnik imejte postavljen v senci in zavetrju. V njem zbirajte organske odpadke iz gospodinjstva. Tlom dodajajte kompost vse leto – izboljšal bo sestavo prsti in zdravje rastlin.

S katerimi vrtninami začeti?

Začnite s tistimi, ki so najmanj težavne za vzgajanje. Primerne so osnovne vrtnine – paradižnik, solata, bučke, nizki fižol in redkvice. Na vrečki s semeni preberite, katere so dobre in katere slabe sosede posamezne vrtnine. V skladu s tem jih razporedite po vrtu.

Da bi izboljšali zdravje vrtnin, mednje posadite zelišča. Zelo koristne so tudi cvetice (ognjič, kapucinka in žametnica), ki odganjajo škodljivce in privlačijo opraševalce. Posadite jih ob robove gredic.

Če nimate zunanje površine, na kateri bi lahko uredili zelenjavni vrt, lahko vrtnine pridelujete tudi na dovolj osončenem balkonu.

Kdor prideluje svojo hrano, se dobro zaveda, da je lokalno pridelana hrana bolj hranljiva, bolj sveža in polnejšega okusa. Tudi kot potrošnik je bolj zaveden in izbira hrano, ki ni prepotovala na stotine kilometrov.

Ženska na vrtu sadi

Sorodni članki

Kako posaditi sadno drevo?

Pomlad je poleg jeseni pravi čas za sajenje, zato lahko svoj vrt ali sadovnjak obogatite s katero izmed avtohtonih sort sadnega drevja. Glede na smernice agronoma Adrijana Černelča smo pripravili nasvete, kako pravilno posaditi sadno drevo. Začne se pri izbiri…

Več...

Kako rokovati s sadjem in zelenjavo

Sadje in zelenjava sta osnova zdrave prehrane, vendar pa je zelo pomembno, da z njimi pravilno rokujemo. Tako poskrbimo, da je hrana varna za uživanje in blagodejna za naše dobro počutje. Sadje in zelenjava sta stalnica na našem jedilniku, zato…

Več...

Vrtnarski nasveti za začetnike

Domač vrt ni le prostor za prostočasni konjiček, temveč lahko s pravim pristopom postane glavni vir zelenjave in sadja za celotno gospodinjstvo. Četudi je vrtnarjenje za marsikoga samoumevna »znanost«, je za začetnike lahko tako trd oreh, da si zelenjavo, ki…

Več...

Posegajmo po lokalno pridelani zimski zelenjavi

Tudi pozimi je v Sloveniji na voljo obilje zimske zelenjave, polne hranil in vitaminov. Po njo nam ni treba daleč, saj je na voljo tako na trgovinskih policah kot tudi na kmetijah v vaši bližini ali na tržnici. Lokalno pridelana…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem