Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO za sektor sadja o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.1.2022 dalje!  Preberite več >

Zelenjava, mleko, kruh in klobase s kmetije Arbiter

Na kmetiji Arbiter v Šmartnem pri Slovenj Gradcu so obiskovalci v soboto, 12. oktobra spoznali, kako poteka pridelava kakovostnih lokalnih pridelkov, preizkusili lokalne dobrote in se udeležili delavnic izdelave klobas in peke kruha.

Jožica Arbiter je obiskovalcem razkazala kmetijo in poudarila, da kakovost pridelkov izhaja tudi iz zemlje, ki jo obdajajo Pohorje, Uršlja gora in manjši hribi z gozdovi, ki zagotavljajo čist in s kisikom prepojen zrak.  Poleg sadja in zelenjave na kmetiji pridelujejo tudi mleko, ki ga prodajajo v Mlekarni Celeia. To mleko je brez gensko spremenjenih organizmov, kontrolirajo pa ga vsakodnevno.

»Naš cilj je čim višja kakovost pri vsebnosti maščob, beljakovin in čim nižja vsebnost mikroorganizmov in somatskih celic, pri čemer smo že leta uspešni. Pri predelavi se držimo načela, da potrošniku predelamo doma rojene in vzrejene živali kot so govedo in prašiči. Tako je zagotovljena sledljivost pri pridelavi in predelavi mesnih produktov« je pojasnila in povedala, da njihova naravno pridelana hrana zagotavlja najkrajšo možno pot iz hleva in njive na mizo.

Kmetija Arbiter

O mlečni proizvodnji v Sloveniji je spregovoril tudi Gregor Švajger, predstavnik Sektorja za kmetijske trge na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje, ki  je poudarilprednosti lokalno pridelane hrane:

»Lokalna hrana je pomembna, ker temelji na tradicionalni pridelavi, izkorišča lokalne potenciale, vključuje lokalno prebivalstvo in zagotavlja trajnostni regijski razvoj, zlasti pa omogoča prehransko neodvisnost.«

Dan odprtih vrat na kmetiji Arbiter

Ob tem je dodal, da je ena ključnih usmeritev povečanje samooskrbe na trajnosten način, ob skrbnem varovanju naravnih virov, še zlasti pitne vode, kmetijske zemlje in tal, ter ohranitvi biotske raznovrstnosti.


Sorodni članki

Zimska zelenjava

Tudi pozimi je v Sloveniji na voljo obilje zimske zelenjave, polne hranil in vitaminov. Po njo nam ni treba daleč, saj je na voljo tako na trgovinskih policah kot tudi na kmetijah v vaši bližini ali na tržnici. Lokalno pridelana…

Več...

Kislo zelje utrjuje našo moč

Smo v času, ko je skrb za odpornost našega telesa na prvem mestu. Pri nakupovanju lokalne in sezonske zelenjave v trgovinah in na tržnici sodi slovensko kislo zelje v sam vrh priljubljenosti.Zaradi visoke vsebnosti vitamina C kislo zelje krepi naš imunski…

Več...

Pri naročilu hrane izrazite željo po kakovostnem mesu lokalnega porekla

Privoščite si kakovosten kos mesa slovenskega porekla, četudi morda v nekoliko manjši količini ali manj pogosto.Ob misli na goveji zrezek na žaru se marsikomu pocedijo sline. Pri uživanju mesa je kakovost surovine izjemno pomembna. Ali ob naročilu v restavraciji povprašate…

Več...

Aleš Čad: »Osnova naše kulinarične tradicije je kakovostno meso slovenskega porekla«

V trgovini ali gostilni zahtevajte kakovostno meso slovenskega porekla. Okusne jedi z žara, visoka kakovost surovin in topel sprejem so tiste stvari, ki smo jih potrošniki vajeni pri obisku Gostilne Čad. Ta legendarna gostilna pod Rožnikom ima dolgo tradicijo. Uspešno…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem