Zelenjava, mleko, kruh in klobase s kmetije Arbiter

Na kmetiji Arbiter v Šmartnem pri Slovenj Gradcu so obiskovalci v soboto, 12. oktobra spoznali, kako poteka pridelava kakovostnih lokalnih pridelkov, preizkusili lokalne dobrote in se udeležili delavnic izdelave klobas in peke kruha.

Jožica Arbiter je obiskovalcem razkazala kmetijo in poudarila, da kakovost pridelkov izhaja tudi iz zemlje, ki jo obdajajo Pohorje, Uršlja gora in manjši hribi z gozdovi, ki zagotavljajo čist in s kisikom prepojen zrak.  Poleg sadja in zelenjave na kmetiji pridelujejo tudi mleko, ki ga prodajajo v Mlekarni Celeia. To mleko je brez gensko spremenjenih organizmov, kontrolirajo pa ga vsakodnevno.

»Naš cilj je čim višja kakovost pri vsebnosti maščob, beljakovin in čim nižja vsebnost mikroorganizmov in somatskih celic, pri čemer smo že leta uspešni. Pri predelavi se držimo načela, da potrošniku predelamo doma rojene in vzrejene živali kot so govedo in prašiči. Tako je zagotovljena sledljivost pri pridelavi in predelavi mesnih produktov« je pojasnila in povedala, da njihova naravno pridelana hrana zagotavlja najkrajšo možno pot iz hleva in njive na mizo.

Kmetija Arbiter

O mlečni proizvodnji v Sloveniji je spregovoril tudi Gregor Švajger, predstavnik Sektorja za kmetijske trge na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje, ki  je poudarilprednosti lokalno pridelane hrane:

»Lokalna hrana je pomembna, ker temelji na tradicionalni pridelavi, izkorišča lokalne potenciale, vključuje lokalno prebivalstvo in zagotavlja trajnostni regijski razvoj, zlasti pa omogoča prehransko neodvisnost.«

Dan odprtih vrat na kmetiji Arbiter

Ob tem je dodal, da je ena ključnih usmeritev povečanje samooskrbe na trajnosten način, ob skrbnem varovanju naravnih virov, še zlasti pitne vode, kmetijske zemlje in tal, ter ohranitvi biotske raznovrstnosti.


Sorodni članki

Slovenski siri – ponos našega podeželja

Kaj naredi slovenske sire tako edinstvene in okusne? Andreja Ravnik s kmetije in sirarne Pr' Prangarčk nam je razkrila skrivnosti, ki stojijo za njihovimi vrhunskimi siri. Spoznajte, kako skrb za živali, ljubezen do domače zemlje in predanost kmetovanju prispevajo k…

Več...

Skrivnost vrhunskega mleka? Dobro počutje naših krav

Ko govorimo o kakovosti mleka, pogosto pozabimo na ključni dejavnik – dobro počutje krav. Naši kmetje, ki živijo in delajo s srcem, vedo, da sta zdravje in sreča živali osnova za vrhunske mlečne izdelke. Simon Čretnik s kmetije Čretnik nam…

Več...

Ste prepričani, da uživate dovolj beljakovin?

Ko govorimo o uravnoteženem življenjskem slogu, vsi vemo, da sta zanj potrebna redna telesna aktivnost in kakovostna prehrana. Da bi morala slednja, ne glede na naš življenjski slog, vključevati tudi zadostno mero beljakovin, pa marsikdo ne ve. Priznana fitnes trenerka…

Več...

Slovensko meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«: spoznajte zgodbo kmetije Bukovje

Pomembno je vedeti, od kod prihaja meso, ki najde prostor na našem krožniku. Meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« prinaša zagotovilo, da jemo kakovostno hrano, ki je pridelana in predelana v Sloveniji. S skrbno rejo in naravno prehrano je…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem