Zelenjava, mleko, kruh in klobase s kmetije Arbiter | Meso, Mleko, Zelenjava | Zgodbe o naši super hrani

Zelenjava, mleko, kruh in klobase s kmetije Arbiter

Na kmetiji Arbiter v Šmartnem pri Slovenj Gradcu so obiskovalci v soboto, 12. oktobra spoznali, kako poteka pridelava kakovostnih lokalnih pridelkov, preizkusili lokalne dobrote in se udeležili delavnic izdelave klobas in peke kruha.

Jožica Arbiter je obiskovalcem razkazala kmetijo in poudarila, da kakovost pridelkov izhaja tudi iz zemlje, ki jo obdajajo Pohorje, Uršlja gora in manjši hribi z gozdovi, ki zagotavljajo čist in s kisikom prepojen zrak.  Poleg sadja in zelenjave na kmetiji pridelujejo tudi mleko, ki ga prodajajo v Mlekarni Celeia. To mleko je brez gensko spremenjenih organizmov, kontrolirajo pa ga vsakodnevno.

»Naš cilj je čim višja kakovost pri vsebnosti maščob, beljakovin in čim nižja vsebnost mikroorganizmov in somatskih celic, pri čemer smo že leta uspešni. Pri predelavi se držimo načela, da potrošniku predelamo doma rojene in vzrejene živali kot so govedo in prašiči. Tako je zagotovljena sledljivost pri pridelavi in predelavi mesnih produktov« je pojasnila in povedala, da njihova naravno pridelana hrana zagotavlja najkrajšo možno pot iz hleva in njive na mizo.

Kmetija Arbiter

O mlečni proizvodnji v Sloveniji je spregovoril tudi Gregor Švajger, predstavnik Sektorja za kmetijske trge na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje, ki  je poudarilprednosti lokalno pridelane hrane:

»Lokalna hrana je pomembna, ker temelji na tradicionalni pridelavi, izkorišča lokalne potenciale, vključuje lokalno prebivalstvo in zagotavlja trajnostni regijski razvoj, zlasti pa omogoča prehransko neodvisnost.«

Dan odprtih vrat na kmetiji Arbiter

Ob tem je dodal, da je ena ključnih usmeritev povečanje samooskrbe na trajnosten način, ob skrbnem varovanju naravnih virov, še zlasti pitne vode, kmetijske zemlje in tal, ter ohranitvi biotske raznovrstnosti.


Sorodni članki

Kako rokovati s sadjem in zelenjavo

Sadje in zelenjava sta osnova zdrave prehrane, vendar pa je zelo pomembno, da z njimi pravilno rokujemo. Tako poskrbimo, da je hrana varna za uživanje in blagodejna za naše dobro počutje. Sadje in zelenjava sta stalnica na našem jedilniku, zato…

Več...

Ste že slišali za seneno mleko?

Seneno mleko je posebna vrsta mleka, ki izvira iz kmetijske prakse, pri kateri krave niso krmljene s silažo. V poletnih mesecih se živali pasejo, pozimi pa se prehranjujejo predvsem s senom. Preberite, v čem so prednosti tovrstne pridelave in po…

Več...

Zmaga: ko poznaš kakovost in poreklo svojega mleka ali mlečnega izdelka

Sprehod med policami trgovin in izbor mleka in mlečnih izdelkov je za potrošnika pravi izziv. Kako veste, da je izdelek kakovosten? Odkar je slovenski mlečni sektor vključen v nacionalno shemo kakovosti živil, imenovano »izbrana kakovost«, je odločitev za potrošnike lažja.…

Več...

Želja po kakovostnem mleku ostaja enako živa kot nekoč

Babice pripovedujejo: nekoč so pastirji gnali živino na pašo, kmetje so krave zjutraj molzli ročno, mleko pa se je odkupovalo kar od okoliških kmetij. Pa danes? Skozi leta se je mlekarska panoga razvijala, molža in postopki predelave mleka so tehnološko…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem