Zelene zabojčke kupujejo pošteni ljudje | Ekološko, Zabojček, Zelenjava | Postanimo samooskrbni

Zelene zabojčke kupujejo pošteni ljudje

Sedem let delovanja, vsak teden med dvesto in tristo dostavljenih zabojčkov, okrog tristo tisoč evrov prometa na leto … To so prav gotovo lepi dosežki za nekaj, kar se je začelo kot popoldanski konjiček. Zeleni zabojček danes redno sodeluje z več kot tridesetimi slovenskimi ekološkimi kmeti. Živila iz tujine naročijo le, če je to nujno potrebno, v nasprotnem primeru vedno kupujejo lokalno. Četudi je cena morda višja od tuje.

“Iskreno povedano: imamo krasno službo! Pogovarjamo se z ekološkimi kmeti in pri njih izbiramo le najboljša živila, ki jih potem razvažamo po več kot tisoč domovih po Sloveniji!” Tako svoj delavnik in poslanstvo strne ekipa podjetja Zeleni zabojček, ki je pred leti prvo začelo dostavljati izključno ekološko hrano na dom.

Hitrejša logistika

Poleg skrbno izbrane kakovosti je za kupca ena glavnih prednosti svežina sadja in zelenjave. Gregor Hribar, soustanovitelj podjetja, sicer pozdravlja opazen napredek, ki naj bi ga na področju zdrave hrane v zadnjem času naredile velike trgovske verige. “A veliki trgovski centri imajo zaradi svojega modela logistike še vedno to hibo, da je zelenjava na njihovih policah od enega dneva do tri dni manj sveža kot tista, ki so je deležne naše stranke.”

Pri omenjenem podjetju so kupci praviloma deležni hrane, ki je bila z njive pobrana dan pred nakupom. In pri zelenjavi – še posebej zelenolistni – je glede vsebnosti vsega, kar koristi našemu organizmu, prav ta dan (ali trije) lahko še kako bistven.

“Še bolj se to pozna pri uporabnosti zelenih delov gomoljnic,” opozarjajo pri Zelenem zabojčku. “Če si za primer vzamemo rdečo peso, so njeni zeleni listi dokazano nekajkrat bogatejši z rudninami in vitamini kot sam gomolj! A kot ljubitelji pese gotovo vedo, tisti nadzemni del tudi najhitreje oveni. Zato je kratka veriga od njive do krožnika pri zelenjavi še toliko bolj ključna!”

Kupci zabojčkov lahko med drugim računajo, da bodo vedno skrbno poučeni o izvoru svoje hrane. V primeru, ko živilo prihaja iz naše države, dostavljavci navedejo kmetijo, ko prihaja iz tujine, pa državo. Dostava po Ljubljani je brezplačna, po drugih krajih Slovenije znaša 2,95 evra do petnajst kilogramov dostavljene mase. Možen je tudi osebni prevzem, kar lahko transakcijo poceni do štirinajst odstotkov.

Poštenje in zaupanje

Glede vsebine zabojčkov se lahko stranke na začetku sezone odločijo v celoti zaupati izbiri dobavitelja, lahko pa se tudi sproti odločajo same. Gregor Hribar pravi, da je še posebej vesel, ker so kar nekaj strank iz tiste prve skupine navdušili za nekoliko manj uveljavljene vrste zelenjave, ki jih sami najbrž še dolgo ne bi poskusili.

Če kupcem karkoli ni všeč, pri Zelenem zabojčku zagotavljajo vračilo denarja. Pred tremi leti so ustanovili zadrugo, s pomočjo katere so tudi formalno povezani s kmeti od Prlekije do Primorske.

Ustanovitelji podjetja se radi nasmehnejo, da so od vsega najbolj veseli, da jim je v sedmih letih uspelo vzpostaviti trden sistem zaupanja tako s kmeti kot s kupci. “Naša izkušnja je, da je večina ljudi zelo poštenih – in to še toliko bolj, če si ti pošten in iskren do njih. Več kot štirideset odstotkov naših zabojčkov svoje lastnike pričaka na pragu stanovanja, pod balkonom ali na oknu, ki ga sosedov pes ne doseže … In v vseh teh letih so se nekam izgubili le trije zabojčki. Tudi naša Shramba nasproti Kina Šiška, kjer si naši kupci sami postrežejo z dnevnimi živili, v celoti deluje na principu zaupanja. To se nam zdi izjemno spričevalo poštenosti tako kupcev kot njihovih sosedov in naključnih mimoidočih!”


Sorodni članki

Kako rokovati s sadjem in zelenjavo

Sadje in zelenjava sta osnova zdrave prehrane, vendar pa je zelo pomembno, da z njimi pravilno rokujemo. Tako poskrbimo, da je hrana varna za uživanje in blagodejna za naše dobro počutje. Sadje in zelenjava sta stalnica na našem jedilniku, zato…

Več...

Posegajmo po lokalno pridelani zimski zelenjavi

Tudi pozimi je v Sloveniji na voljo obilje zimske zelenjave, polne hranil in vitaminov. Po njo nam ni treba daleč, saj je na voljo tako na trgovinskih policah kot tudi na kmetijah v vaši bližini ali na tržnici. Lokalno pridelana…

Več...

Kislo zelje utrjuje našo moč

V zimskem času je skrb za odpornost našega telesa na prvem mestu. Pri nakupovanju lokalne in sezonske zelenjave v trgovinah in na tržnici sodi slovensko kislo zelje v sam vrh priljubljenosti.Zaradi visoke vsebnosti vitamina C kislo zelje krepi naš imunski sistem…

Več...

Za počitnice lahko izberete turistične kmetije z EKO certifikatom

Foto: arhiv ZTKSTuristične kmetije z EKO certifikatom ponujajo možnost edinstvenih doživljajsko obarvanih počitnic ob odlični, ekološko pridelani hrani. Omogočajo spoznavanje od blizu, kako se prideluje ekološka hrana. V Sloveniji lahko izbirate med več kot 60 ekološkimi kmetijami, ki vas odprtih…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem