Zdaj je pravi čas za pripravo ozimnice | Ozminica | Priporočila za uporabo v kuhinji

Zdaj je pravi čas za pripravo ozimnice

Naše babice so bile prave mojstrice v pripravi ozimnice. Pripravljale so marmelade, želeje in kompote ter vlagale, sušile in shranjevale domače vrtnine. Njihove preverjene recepte in nasvete lahko še danes s pridom uporabimo – in jim dodamo modernejši pridih.

V zimskem času bosta trgovske police preplavila uvožena sadje in zelenjava, ki vsebujeta konzervanse in zelo malo vitaminov. Če želite tudi pozimi jesti lokalno sadje in zelenjavo, je najboljša rešitev priprava ozimnice. Ta zajema konzerviranje, sušenje in zamrzovanje.

Vlaganje z manj sladkorja

Marmelado ali kompot je moč narediti popolnoma brez dodanega sladkorja: sladka bosta le toliko, kolikor je sladko sadje. Za pripravo kompota narezano sadje vložite v kozarce in dolijte prekuhano vodo. Globlji pekač nato napolnite z vodo in v njem segrejte kozarce, dokler voda v njih ne zavre. Za marmelado zmeljite in skuhajte slive, ribez, kutino, maline ipd. Ne dodajajte nobenega sladkorja, le nekaj pektina ali želatine. Z marmelado napolnite manjše prekuhane kozarčke. Oboje shranjujte v hladilniku – zdržalo bo celo zimo. Pa še nasvet: vedno konzervirajte le sveža in nepoškodovana živila, saj se v nasprotnem primeru ne bodo dolgo obdržala.

Svetloba uničuje koristne snovi

Konzerviranega sadja in zelenjave nikoli ne izpostavljajte svetlobi, saj se bo hrana razbarvala, zmanjšala pa se bo tudi vsebnost njenih hranilnih snovi. Vsak kozarec označite z datumom polnjenja in ga porabite pred koncem shranjevalnega časa.

Kako se lotiti zamrzovanja?

Pri zamrzovanju pazite, da sadje in vrtnine hitro zamrznete, saj bodo le tako ohranile dovolj organizmu koristnih snovi. Hrano pred zamrzovanjem do tri minute blanširajte in jo dobro odcedite. Ne zamrzujte vsega hkrati.

Uporabni nasveti za skladiščenje

Sadje in zelenjavo skladiščite v kleti ali shrambi. Če nimate na voljo ne enega ne drugega, uporabite hladno, temno omaro. Kar je hitro pokvarljivo, shranite v hladilnik. Pred shranjevanjem se prepričajte, da hrana ni poškodovana. Vaše malo skladišče pozimi prezračite in odstranite vse, kar je začelo gniti. Pred shranjevanjem krompirja, korenovk, čebule in česna pazite, da so dobro osušeni. In še namig: korenovke je dobro shranjevati v pesku. Vrtnine, ki so odporne na mraz, pa lahko skladiščite kar na vrtu.


Sorodni članki

Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem