Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij razglasila letošnje prejemnike priznanj za odlično kakovost | Zgodbe o naši super hrani

Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij razglasila letošnje prejemnike priznanj za odlično kakovost

Na Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij, ki deluje v okviru Gospodarske zbornice Slovenije, so že šestnajstič zapored podelili zlata priznanja za odlično kakovost. Ocenjevalne kategorije so vključevale kategorije kruha, pekovskega in finega pekovskega peciva, keksov, testenin in svežih slaščic. Ocenjevanje je potekalo pod taktirko štiričlanske strokovne komisije, ki jo je letos prepričalo kar osemnajst različnih proizvajalcev – kar je še posebej razveseljujoče, saj so se ocenjevalni kriteriji tokrat zaostrili.

Spodbudno je tudi dejstvo, da so podjetja v tekmovalno konkurenco letos prijavila največ različnih izdelkov doslej. Kriterijem odličnosti je na koncu zadostilo devetindevetdeset izdelkov (seznam vseh nagrajencev si lahko ogledate v zloženki), od tega oseminpetdeset vrst kruha, štirinajst vrst pekovskega peciva, šestnajst vrst finega pekovskega peciva, pet vrst keksov, trinajst vrst testenin in tri sveže slaščice. Da je kupcem spodaj navedenih izdelkov odličnost zagotovljena skozi vse leto, je porok podatek, da komisija kakovost preverja nenapovedano, in sicer preko naključno izbranih izdelkov s trgovskih polic.

“Spodbudno je, da pekarska podjetja kljub velikim spremembam na trgu, v lastništvu, v povezovanju in konsolidaciji še vedno oziroma vedno bolj usmerjajo svoje napore v kakovost izdelkov in v zadovoljevanje svojih kupcev in zvestih potrošnikov,” je v svoji poslanici ob razglasitvi zmagovalcev zapisal Janez Bojc, predsednik Sekcije za pekarstvo pri Gospodarski zbornici Slovenije. “Pomembno je, da se čvrsti tudi žitna veriga in da se vedno več domače pšenice uporabi v odličnih končnih izdelkih. Z razvojem inovativnih izdelkov brez aditivov, brezglutenskih izdelkov, izdelkov z dodanimi beljakovinami smo odprti za specifične potrebe kupcev doma in v regiji. Z razvojem izvirnih, kakovostnih nišnih kruhov in izdelkov z visoko dodano vrednostjo in z izpopolnjevanjem tehnologij dopeke izdelkov pa se brez ovir in z velikimi koraki podajamo na globalna tržišča, kjer smo lahko zelo konkurenčni.”


Sorodni članki

Piknik iz lokalnih sestavin

S pomladjo in toplejšimi dnevi se začenja sezona piknikov. Priporočamo, da izberete lokalne sestavine, ki vam zagotavljajo poln okus in hrano, bogato s hranili. Zbrali smo tudi nekaj receptov za okusne prigrizke. Na piknikih običajno kraljuje meso, zato je potrebno…

Več...

Ideja - spomladansko druženje s pristnimi slovenskimi jedmi

Po dolgi zimi se marsikdo od nas veseli spomladanskih in poletnih piknikov ter uživanja na toplem soncu. Kaj ko bi letos za prijatelje organizirali malo drugačen piknik? V Sloveniji smo lahko ponosni na izdelke, ki so zaščiteni s tremi evropskimi…

Več...

4. slovenski dan brez zavržene hrane

24. april že četrto leto zapored zaznamuje dan, posvečen problematiki zavržene hrane. Glavni cilj aktivnosti, ki potekajo na ta dan, je posameznike spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastajanja zavržene hrane. Predstavljene so tudi številne možnosti za uporabo živil, ki sicer…

Več...

Uporabni nasveti za manj zavržene hrane

Daleč največ hrane zavržemo zato, ker jo skuhamo preveč. Problematika zavržene hrane je vse bolj pereč problem, saj z njo zavržemo tudi vse vire, potrebne za pridelavo hrane. Pripravili smo uporabne napotke in nasvete, kako zmanjšati količino zavržkov v gospodinjstvih.…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem