Zbirka Gastronomija Slovenije dr. Janeza Bogataja prejela prestižno mednarodno nagrado

Slovenska kulinarika je doživela še en pomemben mednarodni poklon, saj je zbirka štirih knjig Gastronomija Slovenije avtorja prof. dr. Janeza Bogataja na jubilejnem 30. srečanju Gourmand Cookbook Awards v portugalskem Estorilu prejela prestižno priznanje Best of the Best – Food & Drinks Culture v obdobju 1995–2025. Zbirka je že prejela nagrado Best of the World v letu 2022 na srečanju Gourmand Cookbook Awards v mestu Umeå na Švedskem, zdaj pa je bila izbrana med najboljšimi na svetu, ki so izšle v 30 letih.
Gre za eno najvišjih nagrad na področju kulinarične literature na svetu, ki jo podeljuje organizacija Gourmand International, žirija pa jo namenja izjemnim delom, ki izstopajo po raziskovalni globini, kulturnem pomenu in prispevku k ohranjanju kulinarične dediščine. Predsednik nagrade Edouard Cointreau je zbirko opisal kot »monumentalen zapis kulinarične dediščine, ki prepleta okuse, zgodbe in pokrajine štirih gastronomskih regij Slovenije«.
Zbirka obsega štiri knjige, in sicer Gastronomija osrednje Slovenije, Gastronomija alpske Slovenije, Gastronomija panonske Slovenije in Gastronomija sredozemske Slovenije. Je strokovno delo in hkrati tudi poklon lokalnemu znanju, slovenskim okusom in živilom, ki soustvarjajo naš vsakdan.

Lokalna hrana kot temelj identitete
Zbirka v ospredje postavlja tudi pomen lokalne hrane, ki je pridelana blizu, ne prepotuje dolgih razdalj in je bolj sveža, poleg tega pa v sebi nosi zgodbe ljudi, pokrajin in tradicij. Prav lokalno pridelana živila so temelj mnogih jedi, predstavljenih v zbirki.
Ponosno med najboljšimi na svetu
Poleg glavne nagrade je prof. dr. Bogataj prejel tudi priznanje Best in the World za knjigo 100 Tastes of Slovenia, ki na dostopen in mednarodno razumljiv način predstavlja izbor stotih jedi in pijač iz omenjenih zbirk.
Prepoznavnost, ki jo je Slovenija dosegla s tovrstnimi deli, kaže, da imamo vrhunsko kulinariko, pa tudi znanje, voljo in spoštovanje do dediščine, ki jo želimo ohraniti in soustvarjati še naprej.
Vas zanima več o slovenski hrani?
Kliknite na povezavo.