Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO in NAVODILA za sektorja mleka in mesa o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.10.2020 dalje! Preberite več >

Zakaj zaupati lokalnim pridelovalcem in predelovalcem?

Na dnevih odprtih vrat je kmetijo Pr’Končovc obiskala tudi Marjeta Bizjak, vodja Sektorja za kmetijske trge na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje.

Poudarila je pomen lokalne hrane in ekološkega kmetovanja ter povedala več o označevanju ekoloških živil.

»Vsa ekološka živila morajo biti označena z evropskim logotipom za ekološko kmetovanje. Na vsakem ekološkem proizvodu mora biti navedena tudi šifra kontrolne organizacije, pri kateri je kmet vključen v kontrolo in pa poreklo proizvoda. V letu 2012 je bilo v ekološko kontrolo vključenih 2.682 kmetijskih gospodarstev, kar predstavlja 3,6 odstotka vseh kmetij v Sloveniji,« je ob tem povedala.

Ob predstavitvi kvalitetnih slovenskih izdelkov Loške mlekarne je spregovoril tudi Matej Demšar, dr. vet. med., iz Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, direktor območnega urada Kranj, ki je predstavil veterinarske kontrole, ki zagotavljajo varnost in sledljivost hrane v obratih za predelavo mesa in mleka.

»Temeljno izhodišče je, da tisti, ki plasira živila na trg, mora zagotavljati njihovo varnost. V Sloveniji imamo zelo ugodno stanje glede zdravstvenega varstva živali in rastlin ter visoko stopnjo ohranjenosti naravnega okolja oziroma nizko stopnjo polucije, kar posledično zagotavlja varnost živil. Kljub vsemu je temeljna valuta pri prehrani še vedno zaupanje, tako kupcev kot nadzornikov, zlorabo zaupanja hudo kaznujejo tako potrošniki kot nadzorne institucije« je na dnevu odprtih vrat pojasnil Demšar.


Sorodni članki

Pripravite EKO kosilo

Ekološka hrana ima posebno mesto v kulinariki, saj je zaradi sonaravnega načina pridelave še polnejšega okusa in nadgradi jedi. Je visokokakovostna, z bogato prehransko vrednostjo ter z visoko vsebnostjo vitaminov, mineralov in antioksidantov. Pripravili smo predlog celotnega menija EKO jedi.…

Več...

Biodinamična kmetija Černelič z zmago na natečaju Rural Inspiration Awards 2020

Ekološka in biodinamična kmetija Černelič je na evropskem natečaju Rural Inspiration Awards 2020 prejela največ glasov javnosti ter se izmed 71 prijavljenih uvrstila na prvo mesto v kategoriji »Popular vote«. Zvone Černelič je spregovoril o pomenu biodinamičnega kmetovanja in predstavil…

Več...

Prednosti ekološke hrane skozi oči pridelovalca

Ekološka hrana velja za bolj zdravo in bolj okusno. Razloge za to je predstavil g. Janez Peternelj, pridelovalec ekološke zelenjave in sadja, ki ima na svoji ekološki kmetiji v Poljanski dolini tudi nekaj živali. Spregovoril je o prednostih tako za…

Več...

Zakaj se ekološko meso bistveno razlikuje od konvencionalnega?

Boštjan Kosec iz ekološke kmetije iz okolice Ormoža, kjer se ukvarjajo z ekološko vzrejo govedi za meso, je spregovoril o tem, kakšno dodano vrednost ima ekološko meso. Pojasnil je razlike v sami vzreji živali, v okusu ter hranilni vrednosti ekološkega…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem