Zakaj zaupati lokalnim pridelovalcem in predelovalcem? | Ekološko, Lokalno, Samooskrba | Prednosti lokalnega okolja

Zakaj zaupati lokalnim pridelovalcem in predelovalcem?

Na dnevih odprtih vrat je kmetijo Pr’Končovc obiskala tudi Marjeta Bizjak, vodja Sektorja za kmetijske trge na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje.

Poudarila je pomen lokalne hrane in ekološkega kmetovanja ter povedala več o označevanju ekoloških živil.

»Vsa ekološka živila morajo biti označena z evropskim logotipom za ekološko kmetovanje. Na vsakem ekološkem proizvodu mora biti navedena tudi šifra kontrolne organizacije, pri kateri je kmet vključen v kontrolo in pa poreklo proizvoda. V letu 2012 je bilo v ekološko kontrolo vključenih 2.682 kmetijskih gospodarstev, kar predstavlja 3,6 odstotka vseh kmetij v Sloveniji,« je ob tem povedala.

Ob predstavitvi kvalitetnih slovenskih izdelkov Loške mlekarne je spregovoril tudi Matej Demšar, dr. vet. med., iz Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, direktor območnega urada Kranj, ki je predstavil veterinarske kontrole, ki zagotavljajo varnost in sledljivost hrane v obratih za predelavo mesa in mleka.

»Temeljno izhodišče je, da tisti, ki plasira živila na trg, mora zagotavljati njihovo varnost. V Sloveniji imamo zelo ugodno stanje glede zdravstvenega varstva živali in rastlin ter visoko stopnjo ohranjenosti naravnega okolja oziroma nizko stopnjo polucije, kar posledično zagotavlja varnost živil. Kljub vsemu je temeljna valuta pri prehrani še vedno zaupanje, tako kupcev kot nadzornikov, zlorabo zaupanja hudo kaznujejo tako potrošniki kot nadzorne institucije« je na dnevu odprtih vrat pojasnil Demšar.


Sorodni članki

Skrbimo za čebele, posadimo medovite rastline

Pomlad je pravi čas, da krepimo svoje zdravje s številnimi čebeljimi izdelki, z žličko medu na dan in včasih še s propolisom. Za večjo odpornost zaužijemo tudi matični mleček. Vse to so čebelji pridelki, za katere so preko leta pridno…

Več...

Piknik iz lokalnih sestavin

S pomladjo in toplejšimi dnevi se začenja sezona piknikov. Priporočamo, da izberete lokalne sestavine, ki vam zagotavljajo poln okus in hrano, bogato s hranili. Zbrali smo tudi nekaj receptov za okusne prigrizke. Na piknikih običajno kraljuje meso, zato je potrebno…

Več...

Kako posaditi sadno drevo?

Pomlad je poleg jeseni pravi čas za sajenje, zato lahko svoj vrt ali sadovnjak obogatite s katero izmed avtohtonih sort sadnega drevja. Glede na smernice agronoma Adrijana Černelča smo pripravili nasvete, kako pravilno posaditi sadno drevo. Začne se pri izbiri…

Več...

Kaj je potrebno spomladi postoriti na vrtu?

Zdaj je pravi čas, da pripravite gredice in vrt na novo sezono ter se odločite, kaj vse boste v letošnjem letu pridelali. Pripravili smo nekaj uporabnih nasvetov kako pripraviti gredice, kaj najprej saditi, katere rastline so dobri sosedje na vrtu.…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem