Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Zakaj zaupati lokalnim pridelovalcem in predelovalcem?

Na dnevih odprtih vrat je kmetijo Pr’Končovc obiskala tudi Marjeta Bizjak, vodja Sektorja za kmetijske trge na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje.

Poudarila je pomen lokalne hrane in ekološkega kmetovanja ter povedala več o označevanju ekoloških živil.

»Vsa ekološka živila morajo biti označena z evropskim logotipom za ekološko kmetovanje. Na vsakem ekološkem proizvodu mora biti navedena tudi šifra kontrolne organizacije, pri kateri je kmet vključen v kontrolo in pa poreklo proizvoda. V letu 2012 je bilo v ekološko kontrolo vključenih 2.682 kmetijskih gospodarstev, kar predstavlja 3,6 odstotka vseh kmetij v Sloveniji,« je ob tem povedala.

Ob predstavitvi kvalitetnih slovenskih izdelkov Loške mlekarne je spregovoril tudi Matej Demšar, dr. vet. med., iz Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, direktor območnega urada Kranj, ki je predstavil veterinarske kontrole, ki zagotavljajo varnost in sledljivost hrane v obratih za predelavo mesa in mleka.

»Temeljno izhodišče je, da tisti, ki plasira živila na trg, mora zagotavljati njihovo varnost. V Sloveniji imamo zelo ugodno stanje glede zdravstvenega varstva živali in rastlin ter visoko stopnjo ohranjenosti naravnega okolja oziroma nizko stopnjo polucije, kar posledično zagotavlja varnost živil. Kljub vsemu je temeljna valuta pri prehrani še vedno zaupanje, tako kupcev kot nadzornikov, zlorabo zaupanja hudo kaznujejo tako potrošniki kot nadzorne institucije« je na dnevu odprtih vrat pojasnil Demšar.


Sorodni članki

Označbi Izbrana kakovost in Ekološka pridelava sta najbolj prepoznana znaka kakovosti

V trženjski raziskavi sta bili označbi Izbrana kakovost in Ekološka pridelava najbolj prepoznana znaka kakovosti, lokalna živila pa so bila ocenjena za živila boljšega okusa z več hranljivosti. Približno polovica anketiranih je pripravljena več plačati za živila s strogim nadzorom…

Več...

»Premalo se zavedamo, kako poteka ekološka pridelava hrane v primerjavi s konvencionalno«

Pogovarjali smo se z Andrejem Gnezdo, potrošnikom ekološke hrane, ki je utemeljil pomembne prednosti tovrstnih nakupnih odločitev. Poudaril je, da ekološka pridelava ne obremenjuje okolja s pesticidi, da se ne uporabljajo gensko spremenjeni organizmi ter da so kmetje in tisti,…

Več...

Ekološki kmet Macerl: Zame je ekološko kmetovanje logična izbira

Pogovarjali smo se z Urošem Macerlom, ekološkim kmetom, ki je izpostavil nekatere pomembne vidike ekološkega kmetovanja. Poudaril je, da je tak način pridelave podvržen strogim pravilom, zaradi česar je lahko tudi zaupanje potrošnikov v ekološko pridelavo večje, saj vedo, da…

Več...

Za počitnice lahko izberete turistične kmetije z EKO certifikatom

Foto: arhiv ZTKSTuristične kmetije z EKO certifikatom ponujajo možnost edinstvenih doživljajsko obarvanih počitnic ob odlični, ekološko pridelani hrani. Omogočajo spoznavanje od blizu, kako se prideluje ekološka hrana. V Sloveniji lahko izbirate med več kot 60 ekološkimi kmetijami, ki vas odprtih…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem