Zakaj so letošnje slovenske jagode tako slastne? Odgovarja dr. Nika Cvelbar Weber

Ste to sezono že poskusili slovenske jagode? Če še niste, pohitite! Narava nas je letos obdarila z nadpovprečno kakovostjo, izjemnim okusom in obilico sladkih slovenskih jagod.
Letošnja sezona se je začela zgodaj. Na Primorskem, v Posavju in Savinjski so bile prve jagode zrele že v sredini aprila. A to še zdaleč ni pomenilo hitrega konca. Zaradi hladnih noči in zmerno toplih dni so jagode zorele počasneje in tako ohranile več okusa, sladkorja in arome. V juniju bo sezona slovenskih jagod tudi v osrednji Sloveniji in na Gorenjskem na vrhuncu. Zaradi geografske in sortne raznolikosti bomo Slovenci lahko v domačih jagodah uživali skoraj do jeseni.
O sezoni, ki bo slovenskim pridelovalcem in ljubiteljem slastnih rdečih jagod ostala v sladkem spominu, smo se pogovarjali z dr. Niko Cvelbar Weber, raziskovalko za področje jagodičja pri Kmetijskem inštitutu Slovenije.
Kako bi opisali sezono slovenskih jagod 2025?
Letos lahko brez pretiravanja rečem, da je ena najboljših! Vreme nam je bilo izredno naklonjeno. Hladne noči in topli, ne prevroči dnevi so jagodam omogočili počasno in enakomerno dozorevanje. Plodovi so debeli, zdravi in izjemno sladki. Tako zdrave rastline tudi ob koncu obiranja, kot so bile letos (zdravi in vitalni listi), nisem srečala še nikoli v svoji karieri.
Kaj je po vašem mnenju najbolj vplivalo na vrhunsko kakovost plodov?
Kombinacija idealnega vremena in dobra izbira sort. Zaradi zmernega pojava bolezni in škodljivcev, predvsem pa skrbnega varstva rastlin, so pridelovalci resnično dosegli vrhunske rezultate. Po meritvah, ki sem jih opravila, je bila povprečna vsebnost sladkorja kar za 20 % višja kot prejšnja leta.
Torej bomo letos potrebovali manj sladkorja tudi za marmelado?
Točno tako! Marmelada iz slovenskih jagod bo letos slajša z manj dodanega sladkorja. Ni čudno, da so kmetije v zadnjih tednih pokale po šivih. Povpraševanje po svežih jagodah je rekordno.

Kakšno vlogo imajo ekološki nasadi jagod?
Zelo pomembno! Letos sem v ekoloških nasadih opazila precej naravnih pomočnikov, od žuželk do koristnih mikroorganizmov. Ti pomagajo vzdrževati naravno ravnovesje in zmanjšujejo potrebo po kemičnih sredstvih. Ekološke jagode so bile letos zelo iskane, kar kaže na vse večje zaupanje potrošnikov v lokalno ekološko pridelavo.
Kaj svetujete potrošnikom pri nakupu jagod?
Najbolje je slovenske jagode kupiti neposredno pri kmetu ali na tržnici, saj bomo dobili najbolj sveže in obrane pred kratkim. Pozorni moramo biti na sijaj, saj sijoča jagoda razkriva, da je sveža, medtem ko izguba sijaja pomeni padec kakovosti. Vse več pridelovalcev uporablja tudi naravi prijazno embalažo (papir, prešan papir, karton), kar je še en dodaten plus.
Kakšna je cena slovenskih jagod?
Cena za slovenske jagode se giba med 6 in 15 evrov za kilogram, odvisno od lokacije, načina pridelave in časa prodaje. Na trgovskih policah so cene nižje, višje pa so pri neposredni prodaji na kmetijah, kjer potrošniki dobijo tudi največjo svežino in kakovost za svoj denar.
Ponudnike slovenskih jagod v svoji bližini lahko poiščete tudi na našem zemljevidu ponudnikov lokalne hrane.
Vas zanima več o tematiki?
Kliknite na povezavo.