Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Zakaj smo nori na jabolka izbrane kakovosti?

knjižici Nori na jabolka izbrane kakovosti so zbrane informacije o sortah jabolk, njihovem vplivu na zdravje, pomenu sheme „izbrana kakovost – Slovenija“ ter številni recepti, ideje in anekdote.

V Sloveniji je podnebje naklonjeno prav jabolkom, saj rodovitna tla in velike temperaturne razlike med vročimi dnevi in hladnimi nočmi vplivajo na to, da so sadeži še posebej sladki in aromatični. Jabolka so koristna za zdravje in pozitivno vplivajo na prebavo in presnovo. Njihovi pektini prispevajo tudi k vzdrževanju normalne ravni holesterola v krvi.

Jabolka so izredno hranilna

Jabolka lahko uživamo surova, kuhana, pečena in vložena. Jabolko vsebuje približno 85 % vode in ima samo okoli 251 kJ/60 kcal. Vsebujejo vitamine A, vitamine skupine B (B1, B2, B3, B5 in B6) in vitamin C. Kot zanimivost je vitamina C največ, kar šestkrat več kot v mesu jabolka, v kožici tik pod površjem lupine.

Katere so naše najpogostejše sorte?

Jabolka lahko dobimo prav v vsaki trgovini z živili in da se boste lažje znašli pri izbiri sort, preberite kratke opise. Priporočamo, da izbirate jabolka z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«, saj tako veste, da imate opravka z jabolkom, ki je zraslo na naših tleh pod strogimi zahtevami sheme »izbrana kakovost«.

Jabolko je anekdotično najstarejši sadež

Jabolko je staro tako rekoč kot civilizacija, saj je bilo po svetopisemskem izročilu za Adama in Evo to prepovedan sadež. Ko je Eva pregovorila Adama, da ga je utrgal, se mu je košček jabolka zataknil v grlu in tako ga anekdotično moški še danes nosijo pod brado kot Adamovo jabolko.

Za še več zanimivosti, uporabnih informacij in slastnih receptov lahko knjižico Nori na jabolka izbrane kakovosti prelistate .

Preberite tudi:


Sorodni članki

Ob svetovnem dnevu jabolk poudarek na prednostih lokalnega sadja

21. oktobra vsako leto obeležujemo svetovni dan jabolk, ki je odlična priložnost za promocijo lokalnih, slovenskih jabolk. V Sloveniji imamo odlične pogoje za pridelavo jabolk, ki po kakovosti resnično izstopajo. V Sloveniji imamo odlične pogoje za pridelavo kakovostnih jabolk, saj…

Več...

Svetovni dan jabolk

21. oktobra vsako leto obeležujemo Svetovni dan jabolk, katerega namen je spomniti na bogato paleto sort jabolk ter poudariti številne prednosti in koristi, ki jih jabolka prinašajo za naše zdravje.Leta 1990 je britanska organizacija Common Ground podala pobudo za praznovanje…

Več...

Nori na jabolka izbrane kakovosti recepti, ideje, izzivi, dejstva, anekdote - priročnik - brošura

Brošura - Nori na jabolka izbrane kakovosti (pdf) >

Več...

Kako in kdaj obiramo jabolka?

V jesenskem času se jablane po vsej Sloveniji šibijo pod slastnimi plodovi različnih sort jabolk. Preberite in si oglejte nekaj nasvetov o najboljšem času obiranja jabolk ter o ustreznem načinu obiranja. Prav tako so pomembni tudi napotki za ustrezno skladiščenje…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem