Zakaj smo nori na jabolka izbrane kakovosti? | Jabolka | Zgodbe o naši super hrani

Zakaj smo nori na jabolka izbrane kakovosti?

knjižici Nori na jabolka izbrane kakovosti so zbrane informacije o sortah jabolk, njihovem vplivu na zdravje, pomenu sheme „izbrana kakovost – Slovenija“ ter številni recepti, ideje in anekdote.

V Sloveniji je podnebje naklonjeno prav jabolkom, saj rodovitna tla in velike temperaturne razlike med vročimi dnevi in hladnimi nočmi vplivajo na to, da so sadeži še posebej sladki in aromatični. Jabolka so koristna za zdravje in pozitivno vplivajo na prebavo in presnovo. Njihovi pektini prispevajo tudi k vzdrževanju normalne ravni holesterola v krvi.

Jabolka so izredno hranilna

Jabolka lahko uživamo surova, kuhana, pečena in vložena. Jabolko vsebuje približno 85 % vode in ima samo okoli 251 kJ/60 kcal. Vsebujejo vitamine A, vitamine skupine B (B1, B2, B3, B5 in B6) in vitamin C. Kot zanimivost je vitamina C največ, kar šestkrat več kot v mesu jabolka, v kožici tik pod površjem lupine.

Katere so naše najpogostejše sorte?

Jabolka lahko dobimo prav v vsaki trgovini z živili in da se boste lažje znašli pri izbiri sort, preberite kratke opise. Priporočamo, da izbirate jabolka z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«, saj tako veste, da imate opravka z jabolkom, ki je zraslo na naših tleh pod strogimi zahtevami sheme »izbrana kakovost«.

jabolka z opisi karakteristik
jabolka z opisi karakteristik 2

Jabolko je anekdotično najstarejši sadež

Jabolko je staro tako rekoč kot civilizacija, saj je bilo po svetopisemskem izročilu za Adama in Evo to prepovedan sadež. Ko je Eva pregovorila Adama, da ga je utrgal, se mu je košček jabolka zataknil v grlu in tako ga anekdotično moški še danes nosijo pod brado kot Adamovo jabolko.

Za še več zanimivosti, uporabnih informacij in slastnih receptov lahko knjižico Nori na jabolka izbrane kakovosti prelistate .

Preberite tudi:


Sorodni članki

Dan za jabolka s sloganom »Najboljša ne padejo daleč od drevesa«

Dan za jabolka s sloganom »Najboljša ne padejo daleč od drevesa« je odlična priložnost za promocijo lokalnih, slovenskih jabolk. V okviru promocijske kampanje Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v sodelovanju s slovenskimi pridelovalci in predelovalci sadja organizira poseben dogodek,…

Več...

Sorte slovenskih jabolk

Letak: najbolj pogoste sorte jabolk in njihove lastnosti - klikni in natisni Slovenska jabolka so prava zakladnica zdravja. Spoznamo jih po znaku izbrana kakovost Slovenija. V Sloveniji pridelujemo številne sorte jabolk kot so jonagold, elstar, idared, granny smiht, topaz. Uživamo jih…

Več...

Ob dnevu jabolk poudarek na prednostih lokalnega sadja

21. oktober – dan jabolkV okviru kampanje Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v sodelovanju s slovenskimi pridelovalci in predelovalci sadja organizira poseben dogodek, na katerem se bodo na šestih lokacijah po Sloveniji obiskovalcem stojnic delila jabolka z znakom »izbrana…

Več...

Svetovni dan jabolk

21. oktobra vsako leto obeležujemo Svetovni dan jabolk, katerega namen je spomniti na bogato paleto sort jabolk ter poudariti številne prednosti in koristi, ki jih jabolka prinašajo za naše zdravje.Leta 1990 je britanska organizacija Common Ground podala pobudo za praznovanje…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem